Στην παρουσίαση της δίτομης επετειακής εκδόσεως της Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821 – 2021, με τίτλο: Το μυστικόν (σύνθημα) θέλει το έχομεν: «Καστρινοί και Λογγίσιοι» παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, το απόγευμα του Σαββάτου 1 Απριλίου 2023.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης και ήταν ενταγμένη στις Εορτές Εξόδου 2023. Την ευθύνη της συνδιοργάνωσης είχαν ο Δήμος Παλλήνης και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ανέφερε:
«Με ιδιαίτερη χαρά παρακολουθήσαμε αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο δεκαπενθήμερο επετειακό πρόγραμμα τιμής στην θυσία της Εξόδου του Μεσολογγίου. Μία εκδήλωση, η οποία παρουσίασε ενώπιον μας άλλη μία εκδοτική προσπάθεια αφιερωμένη στο μεγάλο γεγονός της Επαναστάσεως του 1821, με τη συμπλήρωση 200 ετών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσοι είχαν την έμπνευση να ενταχθεί αυτή η παρουσίαση στο φετινό επετειακό πρόγραμμα. Να ευχαριστήσω τον κ. Δήμαρχο Παλλήνης για την τιμητική παρουσία του τόσο στην αποψινή εκδήλωση, όσο και στην Ιερά Πόλη μας, τον κ. Δήμαρχό μας κ. Κωνσταντίνο Λύρο και τους εκλεκτούς συνεργάτες του για την διοργάνωση των φετινών, ιδιαίτερα επιτυχημένων ως φαίνεται εκδηλώσεων, αλλά και τους πέντε εισηγητές παρουσιαστές του δίτομου αυτού έργου.
Επιτρέψτε μου ένα μικρό σχόλιο για τον καθένα ξεχωριστά. Για τον κ. Άγγελο Κούρο, Συγγραφέα, ο οποίος μας μίλησε για τον μακαριστό Κοκκίνη και για το επίτευγμα της οχύρωσης της Ιεράς Πόλης. Τα τείχη είναι σημαντικά, αλλά νομίζω γίνονται σημαντικότερα από αυτούς που τα υπερασπίζονται. Για τον κ. Γεώργιο Πιτσινέλη, Επίκουρο Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας, ο οποίος μίλησε με έναν ιδιαίτερα εναργή τρόπο για τη συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821. Το σημαντικότερο ήταν, ότι η Εκκλησία διατήρησε αδούλωτο το πνεύμα των Ελλήνων, ελεύθερη την συνείδηση και αναλλοίωτη την ελληνική γλώσσα. Αυτά τα τρία στοιχεία υπήρξαν τα θεμέλια πάνω στα οποία θεμελιώθηκε ο αγώνας για την απελευθέρωση. Στην Φιλόλογο κ. Μαρία Καρατζογιάννη, η οποία μας μίλησε για τους ποιητές και τους καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου θα έλεγα, ότι όλοι αυτοί, είτε με τον χρωστήρα τους, είτε με την πένα τους, είτε με την πνευματική τους κατάθεση ιερούργησαν το μυστήριο της Αθανασίας αυτού του Αγώνα και τους οφείλουμε πολλά, γιατί πραγματικά μέσα από την δική τους καλλιτεχνική έμπνευση διαχρονικά μας εισοδεύουν μέσα στο μυστήριο της Αθανάτου αυτής θυσίας. Θέλω να ευχαριστήσω την Μουσειολόγο κ. Μαρία Μεταξά, η οποία μας παρουσίασε, σε αδρές γραμμές, το κορυφαίο αυτό έργο του Ντελακρουά. Η Ελλάδα όντως ζωγραφίζεται και γυναίκα, αλλά ταυτόχρονα και αθάνατη και η Ελλάδα αποδεικνύει, ότι κάθε φορά που πεθαίνει θυσιαζόμενη, ανασταίνεται νικήτρια. Και αυτό είναι το μήνυμα που μας δίνει και το Μεσολόγγι. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Έξοδος έγινε την Κυριακή των Βαΐων. Γιατί Έξοδος αυτή γίνεται η είσοδος μέσα στο μυστήριο της θυσίας, το οποίο κυοφορεί τη ζωή. Τέλος να ευχαριστήσω την κ. Έλενα Χαβαλεδάκη, Κοινωνική Επιστήμονα, η οποία μας μίλησε για το Ελληνικό Διαφωτισμό, για το κίνημα των Φιλελλήνων, αλλά και για το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία διατήρησε τις Κοινότητες των Ελλήνων. Νομίζω, ότι πρέπει να αναβαπτιζόμαστε στον Ελληνικό Διαφωτισμό, τον εν πολλοίς παρεξηγημένο από διαφόρους στοχαστές. Να αναζητούμε και τους σύγχρονους φιλέλληνες και είναι πολλοί ανά τον κόσμο αυτοί που πάντοτε εμπνέονται από τα ιδανικά της Ελλάδος. Να μη λησμονούμε ποτέ, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε πάντοτε αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του Γένους και της Πατρίδος. Όποιοι σήμερα μιλούν για έναν διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος πρέπει να μελετήσουν την ιστορία, να διδαχθούν από αυτή, γιατί μόνον η Εκκλησία είναι η ενοποιός δύναμη και η εγγυήτρια της πνευματικής αναγέννησης του Γένους των Ελλήνων».
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε την Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό την διεύθυνση του κ. Λουκά Καρυτινού, με έργα των L. V Beethoven και Μίκη Θεοδωράκη που πραγματοποιήθηκε στον χώρο μπροστά από τον Κήπο των Ηρώων.
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο