Αποκομμένος είναι ο Γαλατάς από το Ευηνοχώρι και το Μεσολόγγι μετά τη ζημιά που υπέστη από την κακοκαιρία η γέφυρα του Ευήνου.
Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες αισθάνονται απομονωμένοι και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.
Η οδοντίατρος Σπυριδούλα Ντέμου, η οποία κατοικεί στο χωριό και δουλεύει στο Αγρίνιο, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σχετικά με τη μεταφορά της από την κατοικία της στον χώρο εργασίας της και εκφράζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι κάτοικοι του χωριού, ζητά να αποκατασταθεί άμεσα η συγκοινωνία στον Γαλατά μέσω Γαβρολίμνης.
Σε επιστολή που έστειλε στην Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, η κ. Ντέμου αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στον Γαλατά και ζητάει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να «σταματήσει η απομόνωση».
Αναλυτικά η επιστολή, όπως κοινοποιήθηκε και στο karvasaras.gr:
«Κυρία Αντιπεριφερειάρχη,
Ονομάζομαι Σπυριδούλα Ντέμου, κατάγομαι από τον Γαλατά και είμαι οδοντίατρος στο Αγρίνιο. Κατοικώ στον Γαλατά και πηγαίνω στο Αγρίνιο, όπου δουλεύω. Τη στιγμή αυτή που η γέφυρα του Ευήνου είναι ακατάλληλη και εγώ δεν έχω αυτοκίνητο και μετακινούμαι με το λεωφορείο από την Γαυρολίμνη, χρειάζομαι για το ταξί και το λεωφορείο 600 ευρώ το μήνα και πραγματικά δεν μπορώ να ανταπεξέλθω σε αυτά τα έξοδα.
Ο Γαλατάς είναι αποκομμένος από το Ευηνοχώρι και το Μεσολόγγι όπου υπάγεται διοικητικά. Έτσι, δεν μπορεί κάποιος να πάει στο γιατρό, στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στο Νοσοκομείο, στα εμπορικά, αφού το ταξί θέλει 35 ευρώ, γιατί μία απόσταση 28 χιλιομέτρων να πας και να ΄ρθεις, έγινε 70. Οι μαθητές πηγαίνουν από Ευηνοχώρι με αστικό μέσω Γαβρολίμνης με άδεια της Αστυνομίας.
Ζητάμε, άμεσα την αποκατάσταση της συγκοινωνίας στον Γαλατά μέσω Γαβρολίμνης, για να σταματήσει η απομόνωση των πολιτών. Το θέμα με τη γέφυρα πρέπει να δρομολογηθεί και να τακτοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, γνωρίζετε τους λόγους…
Κυρία Αντιπεριφερειάρχη,
Ο Γαλατάς, σε φωτογραφίες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, το 1940 ήταν μια γούρνα με πέντε σπίτια και δέκα καλύβες. Ένα παιδί 23 χρονών, το 1937 άρχισε την λαμπρή του θητεία και προσφορά, σαν Κοινοτάρχης Γαλατά για 25 χρόνια, και πρόεδρος Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού. Το 1940 μαζί με τον παπά του χωριού, απέτρεψε τους Γερμανούς να κάψουν το χωριό και έφτιαξε τον Γαλατά το χωριό που βλέπετε σήμερα, κάνοντας όλα τα έργα: από το φως και το νερό, τους δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους, τη πλατεία, το Κοινοτικό Γραφείο, μέχρι και δρόμο κοντά στην κορυφή της Βαρασόβας, στον Άι Πέτρο. Ακόμα και το ανάχωμα του Εύηνου έγινε από τη επιμονή του και τη συνεχείς πίεση του στον Μεσολογγίτη υπουργό Σταυρόπουλο, παρακαλώντας τον γονατιστός, γιατί πνίγονταν τα χωριά μας. Το 1967 έφερε την αστική συγκοινωνία και το γιατρό. Ηλεκτρικό δεν είχε κανένα χωρίο στην Αιτωλοακαρνανία, ούτε και περιοχές της Αθήνας. Το έφερε με γεννήτρια που λέγονταν “ηλεκτρική” και όταν έβλεπαν τα φώτα, έλεγαν σε ένα τοπικό δικαστήριο «να τα φώτα της Πάτρας». Ο Εισαγγελέας είπε «δεν είναι η Πάτρα, είναι η πόλη του Ντέμου». Έχω την τιμή να είναι ο πατέρας μου.
Κυρία Αντιπεριφερειάρχη,
Δεν μπορεί ο Γαλατάς το 2021 να πέσει σε απομόνωση και μαρασμό. Γνωρίζουμε ότι έχετε την δυνατότητα και τη θέληση να βοηθήσετε το χωριό μας. Σας το ζητάμε όχι μόνο σαν πολίτες του Γαλατά, αλλά και σαν άνθρωποι που σας τίμησαν στην εκλογή σας με εμπιστοσύνη. Παρακαλώ για την ενέργεια σας».