Την άμεση διαλεύκανση των προθέσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΔΕΥΑ, σχετικά με το τελικό σχέδιο οργανωτικής και γεωγραφικής διάρθρωσης του νέου μοντέλου, καθώς και συναφή ζητήματα που ανακύπτουν με τη λειτουργικότητα του επισημαίνει σε ερώτηση της προς τον αρμόδιο Υπουργό η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά. Την ερώτηση συνυπογράφουν επίσης ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και υπεύθυνος του ΚΤΕ Περιβάλλοντος Μανώλης Χριστοδουλάκης και η βουλευτής Λάρισας και Γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη.
Όπως αναφέρει η Χριστίνα Σταρακά, ο Υπουργός ήταν που εξήγγειλε τη «μεταρρύθμιση» των φορέων παροχής πόσιμου νερού εκτός Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), έχοντας προηγουμένως χαρακτηρίσει προβληματική την οικονομική κατάσταση των ΔΕΥΑ. «Αναγνωρίσατε ότι είναι σχεδόν αδύνατη η είσπραξη των οφειλών. Εκτιμήσατε, δε το ύψος είσπραξής στο 50%-60% τα επόμενα πέντε χρόνια, υπολογίζοντας έτσι κενό στον προϋπολογισμό των ΔΕΥΑ περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ.» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ως προς το νέο μοντέλο των επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, η βουλευτής επισημαίνει: «είχατε κάνει λόγο για ένα νέο μικτό σχήμα στην διοίκηση. Σε αυτή θα μετέχει κατά πλειοψηφία η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα προτείνει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ως μειοψηφία το κράτος και τέλος εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας. Ως απάντηση της ανωτέρω τοποθέτησης σε έκτακτη γενική της συνέλευση στις 14 Δεκεμβρίου 2023, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) χαρακτήρισε τις προωθούμενες ρυθμίσεις ως «νομικά έωλες» και ανεφάρμοστες, οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία δυσλειτουργικών, συγκεντρωτικών και απρόσωπων Οργανισμών, κατά παράβαση της αρχής της επικουρικότητας και του ενωσιακού δικαίου. Παράλληλα στην ίδια απόφαση, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ανέδειξε το πρόβλημα υποστελέχωσης των ΔΕΥΑ, ζητώντας παράλληλα εξαντλητικό διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Τέλος, κατά τη συζήτηση της υπ.αριθμ. 609/22-01-2024 επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής στις 29 Ιανουαρίου 2024 (ΠΗ’ Συνεδρίαση) δηλώσατε ότι εξετάζεται η ένταξη των ΔΕΥΑ στις ενεργειακές κοινότητες του ν. 4513/2018 και ειδικότερα στο πρόγραμμα «Απόλλων» που σημαίνει μία ενεργειακή κοινότητα ανά περιφέρεια, δηλώνοντας παράλληλα ότι το κράτος θα καλύψει το 50% των χρεών των ΔΕΥΑ.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο πως η πρόσβαση σε φθηνό και ποιοτικό νερό αποτελεί θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών, η Χριστίνα Σταρακά απευθύνει ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας διευκρινίσεις τόσο για το τελικό μοντέλο λειτουργίας όσο και για τα ποσά που οφείλονται προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΔΕΥΑ, αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τελευταίες. Παράλληλα, ζητάει ενημέρωση σχετικά με την εξασφάλιση των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, για ζητήματα υποστελέχωσης σε αυτές καθώς και τι προβλέπεται σε περίπτωση που δεν αποδώσει η λειτουργία του νέου μοντέλου.
Ολόκληρη η ερώτηση με τα στοχευμένα υποερωτήματα μπορεί να αναζητηθεί ΕΔΩ.