Αρκετά είναι τα μηνύματα που έλαβε από αναγνώστες το karvasaras.gr σχετικά με το θολωμένο νερό των τελευταίων ημερών στο Αγρίνιο.
Προχθές η ΔΕΥΑ Αγρινίου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία διευκρίνιζε ότι η θολότητα του νερού οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, όμως δεν είχε γίνει γνωστό το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα έπρεπε να λάβουν χώρα εργασίες για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Όπως είναι γνωστό το Αγρίνιο υδροδοτείται από το φράγμα του Καστρακίου, όπου τις προηγούμενες ημέρες λόγω των βροχοπτώσεων ο Αχελώος «κατέβασε» με αποτέλεσμα να προκληθεί η θολότητα του νερού.
Η θολότητα δεν οφείλεται σε χώμα αλλά στην παρουσίαση μικροοργανισμών στο νερό, που όμως δεν είναι επικίνδυνοι για τον ανθρώπινο οργανισμό σύμφωνα με τη ΔΕΥΑ Αγρινίου και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Άλλωστε, το νερό έχει υποβληθεί ήδη σε χημικό έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου υποδεικνύουν πως δεν τίθεται θέμα για την Δημόσια Υγεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως η θολότητα του νερού αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για μεγάλη μερίδα πολιτών που μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος επιλέγει το εμφιαλωμένο νερό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του karvasaras.gr, οι εργασίες για την αποκατάσταση του προβλήματος έχουν ξεκινήσει και εκτός από την χλωρίωση του νερού που έχει γίνει ήδη, θα ακολουθήσουν εργασίες για κροκίδωση, η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες που πρέπει να υποστεί το νερό σε αρχικό στάδιο ώστε να απομακρυνθούν τα αιωρούμενα και κολλοειδή σωματίδια μετά από βάρυνση και την καθίζηση που ακολουθεί.
Ανάλογο φαινόμενο στο νερό του Αγρινίου είχε παρουσιαστεί το 2005 όταν είχαν χρειαστεί τέσσερις περίπου μήνες για την ολική αποκατάσταση του προβλήματος.
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι αυτή τη φορά δεν θα χρειαστεί να περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας το νερό να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση του.
Το karvasaras.gr επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ Αγρινίου, Κωνσταντίνο Κιτσοπάνο, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μελλοντικά το πρόβλημα θα πάψει να παρουσιάζεται όταν «κατεβάζει» ο Αχελώος, όταν αναβαθμιστεί το διυλιστήριο με μεμβράνες διήθησης που θα κατακρατούν τις όποιες ουσίες και μικροοργανισμούς.
Όπως τόνισε ξανά ο κ. Κιτσοπάνος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τους πολίτες και η ΔΕΥΑ θα συνεχίσει να ενημερώνει τους πολίτες για την κατάσταση.