Τι λέει ο Νικόλας Σερέτης, o M.Sc. Γεωλόγος- Προγνώστης Καιρού
Ένας θερμός και εν μέρει ξηρός μήνας ήταν ο Οκτώβριος τον οποίο, όπως όλα δείχνουν, διαδέχεται ένας θερμός χειμώνας.
Στα δυτικά φαίνεται ότι θα σημειωθούν αρκετές βροχοπτώσεις μέσα στον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο ενώ οι θερμοκρασιακές τιμές θα είναι άνω των κανονικών με τις όποιες ψυχρές καταβάσεις να είναι λίγες και μικρής έντασης τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr o M.Sc. Γεωλόγος- Προγνώστης Καιρού Νικόλας Σερέτης, κάνοντας μια αποτίμηση του Οκτωβρίου, διαπιστώνεται πως επρόκειτο για έναν μήνα με θερμοκρασίες υψηλότερες των κλιματικών επιπέδων σε όλη την χώρα και με βροχοπτώσεις αρκετά χαμηλότερες των αντίστοιχων κλιματικών τιμών. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πόλη της Πάτρας υπήρξε θετική απόκλιση κατά 2-2,5°C όσον αφορά τον υδράργυρο και αρνητική απόκλιση της τάξης του 50-60% σε ό,τι έχει να κάνει με τις βροχοπτώσεις. « Ένας ιδιαίτερα θερμός και εν μέρει ξηρός μήνας λοιπόν με την κλιματική αλλαγή να δηλώνει ξανά βροντερό παρόν».
Πώς εκτιμάται να είναι ο επερχόμενος χειμώνας
Όπως αναλύει ο κ. Σερέτης, «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων Καιρού μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τον επερχόμενο χειμώνα στην περιοχή μας. Τα στοιχεία αυτά εμπεριέχουν και την επίδραση του παράγοντα El Nino, φαινόμενο το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε παγκόσμιο επίπεδο».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα εν λόγω δεδομένα μπορούν να εξαχθούν, σύμφωνα με τον κ. Σερέτη τα εξής συμπεράσματα για κάθε μήνα ξεχωριστά:
Δεκέμβριος 2023: Φαίνεται να διαμορφώνεται άνωθεν της Ευρώπης ένα μοτίβο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το οποίο ευνοεί την επικράτηση νότιου-νοτιοδυτικού ρεύματος στην Ελλάδα. Αυτό συνεπάγεται θερμοκρασίες λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και βροχοπτώσεις ελαφρώς πάνω από τις κλιματικές τιμές στη δυτική και κεντρική χώρα και κοντά σε αυτές στις υπόλοιπες περιοχές. Οι όποιες ψυχρές εισβολές δείχνουν να είναι μικρής έντασης και διάρκειας και να αφορούν το Αιγαίο και τα ανατολικά τμήματα.
Ιανουάριος 2024: Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων πάνω από την Γηραιά Ήπειρο μέσα στον μήνα αυτό δείχνει πως οι χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις ενδέχεται να προτιμήσουν την περιοχή της δυτικής-βόρειας-βορειοδυτικής Ευρώπης, ενώ αντίθετα το νότιο τμήμα αυτής αναμένεται να καλύπτεται κατά περιόδους από υψηλές βαρομετρικές πιέσεις. Αυτό το μοτίβο συνεπάγεται επικράτηση θερμοκρασιών υψηλότερων των κλιματικών σε μεγάλο τμήμα της χώρας (με έμφαση στα δυτικά και βόρεια) και επίσης αρνητική απόκλιση όσων αφορά τις βροχοπτώσεις και ιδίως στην δυτική και βόρεια επικράτεια. Πιθανές κάποιες ψυχρές καταβάσεις, κυρίως στα ανατολικά και στο Αιγαίο.
Φεβρουάριος 2024: Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία δείχνει να ομοιάζει με εκείνη του Δεκεμβρίου κάτι που ευνοεί την επικράτηση ρευμάτων νότιων συνιστωσών στην περιοχή μας. Αυτό συνεπάγεται θερμοκρασίες γενικά κοντά και λίγο ανώτερες των κλιματικών επιπέδων και ύψη βροχόπτωσης σε περιοχές κυρίως της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και ενδεχομένως και τμημάτων του ανατολικού Αιγαίου με θετικές αποκλίσεις. Απουσία έντονων ψυχρών εισβολών και οι λίγες που μπορεί να μας επηρεάσουν ενδέχεται να αφορούν την δυτική και βόρεια Ελλάδα.
Όπως εξηγεί ο κ. Σερέτης, «φαίνεται πως τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Προγνώσεων Καιρού, δείχνουν όσον αφορά τα φαινόμενα, έναν χειμώνα με αρκετές βροχοπτώσεις μέσα στον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο στα δυτικά και βόρεια και τον Ιανουάριο στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου. Ενώ, όσον αφορά τον υδράργυρο, οι ενδείξεις θέλουν τις περισσότερες ημέρες να κυλούν με θερμοκρασιακές τιμές άνω των κανονικών με τις όποιες ψυχρές καταβάσεις να είναι λίγες και μικρής έντασης τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο και με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για κάτι πιο αξιόλογο από πλευράς χαμηλών θερμοκρασιών να υφίσταται μέσα στον Ιανουάριο για το Αιγαίο και την ανατολική επικράτεια της χώρας».
Tι ακριβώς είναι το φαινόμενο του El Nino
«Πρόκειται για τη σταδιακή θέρμανση των υδάτων ενός τμήματος στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό και στις δυτικές ακτές της νότιας Αμερικής. Η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά και το όλο φαινόμενο από την ενίσχυση έως και τη μείωση της θερμοκρασίας μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο με τρία χρόνια. Όταν τελειώνει ένας κύκλος του EL-NINO ξεκινά ένας κύκλος του LA-NINA (αντίστροφο φαινόμενο), δηλαδή σταδιακή ψύχρανση της ίδιας περιοχής. Όπως προαναφέρθηκε τα δύο φαινόμενα ακολουθούν το ένα το άλλο ανά δύο με τρία χρόνια» εξηγεί ο κ. Σερέτης.