Την αύξηση των εβδομαδιαίων self test εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί ειδηγούνται οι μαθητές να κάνουν 3 self test υποχρεωτικά την εβδομάδα και σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού στην τάξη να διενεργούνται 5 self test.
Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή Εμειρογνωμόνων εισηγείται στην κυβέρνηση τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με τη διενέργεια τριών (3) self test την πρώτη εβδομάδα μόνο για τους μαθητές -εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους- με τον πρώτο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο να γίνεται την Κυριακή 9 Ιανουαρίου.
Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, δηλαδή από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, επανέρχονται σε δύο τα υποχρεωτικά self test για τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών.
Στην περίπτωση που ένα παιδί νοσήσει, τότε θα μένει σε καραντίνα 5 ημερών και μετά θα μπορεί να επιστρέψει στη σχολική αίθουσα με αρνητικό rapid test. Στη διάρκεια των ημερών αυτών, τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης υποχρεούνται σε καθημερινό self test.
Μετά την εισήγηση της Επιτροπής, η σύσκεψη της οποίας είναι σε εξέλιξη, οι επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις αναμένονται στις 18:00 από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.
Το υπουργείο Παιδείας, άλλωστε, κάνοντας τον απολογισμό των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους λειτουργούν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ανασταλεί όλες οι σχολικές εκδρομές τόσο εντός όσο και εκτός της Επικράτειας και με κάθε μέσο.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτή την ώρα η συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής αφορά το ενδεχόμενο να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορωνοϊό το 50%+1 των μαθητών, με ορισμένους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.
Τι ισχύει στην Ευρώπη
Στη Γαλλία και τα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας οι μαθητές έχουν ήδη επιστρέψει στο σχολείο από σήμερα, Δευτέρα, ενώ προγραμματίζεται επίσης κανονικά από τις 10 Ιανουαρίου η επανέναρξη των μαθημάτων σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, καθώς και στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τη Γαλλία, η επιστροφή στις τάξεις «συνοδεύεται» από το ισχύον πρωτόκολλο για το κλείσιμο σχολικού τμήματος για επτά ημέρες μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων, ενώ πρόκειται να ενισχυθεί η πολιτική της ιχνηλάτησης των επαφών.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Παιδείας εάν εντοπιστεί κρούσμα Covid-19 σε μια τάξη, οι μαθητές θα υποβάλλονται σε τρία διαγνωστικά τεστ σε διάστημα τεσσάρων ημερών.
Καθώς οι περισσότεροι μαθητές κάτω των 12 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν να επιστρέψει η πολιτική κλεισίματος ενός τμήματος μόλις εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα, κάτι που έπαψε να εφαρμόζεται από τις 29 Νοεμβρίου.
Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο και σε αρκετά κρατίδια της Γερμανίας σήμερα. Στο Βερολίνο η επιστροφή γίνεται με ένα τεστ ημερησίως για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας, και στη συνέχεια θα απαιτούνται τρία τεστ εβδομαδιαίως.
Στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες ο υψηλότερος ρυθμός μολύνσεων στη Γερμανία, η «πρεμιέρα» έγινε με δύο ημέρες τηλεκπαίδευσης, σήμερα και αύριο, Τρίτη, και από την Τετάρτη εναπόκειται σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα να αποφασίσει εάν θα επιστρέψει ή μη στα διά ζώσης μαθήματα.
Στην Ιταλία, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι δείχνει αποφασισμένη να μην αναβάλει την προγραμματισμένη επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αν και υπάρχουν φωνές σε ιταλικές περιφέρειες που ζητούν να αποφασιστεί αναβολή τουλάχιστον 20 ημερών.
Στην Ολλανδία, όπου έχει εφαρμοστεί σκληρό lockdown εδώ και δύο εβδομάδες, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 10 Ιανουαρίου, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 παραμένει υψηλός, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, η κυβέρνηση.
Τα σχολεία είχαν κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα από το σύνηθες για τις χειμερινές διακοπές.
«Είναι καλά τα νέα για τους μαθητές και είναι σημαντικό για την ανάπτυξή τους και την ψυχική του υγεία να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Άριε Σλομπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Στη Βρετανία, οι μαθητές καλούνται να επιστρέψουν με μάσκες στα σχολεία, σύσταση που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος.
«Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των παιδιών στο σχολείο και στο κολλέγιο για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» ανέφερε σχετικά ο Βρετανός υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι, σε άρθρο του στην εφημερίδα «The Sunday Telegraph».
Ο ίδιος επισήμανε ότι ένα ποσοστό εκπαιδευτικής δραστηριότητας εξ αποστάσεως θα κριθεί αναγκαίο, με δεδομένο τον αριθμό των μαθητών, αλλά και των καθηγητών που θα πρέπει να τεθούν σε απομόνωση, δεδομένης της ραγδαίας διασποράς της νέας παραλλαγής.
Ωστόσο, προσέθεσε ότι η διδασκαλία με φυσική παρουσία θα συνεχιστεί, ενώ οι εξετάσεις θα διεξαχθούν όπως έχει προγραμματιστεί αυτό τον μήνα.
Την ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πολλά σχολεία κανονικά θα υποδέχονταν σήμερα τους μαθητές στις τάξεις, δόθηκε μία παράταση λίγων ημερών στην επανέναρξη των μαθημάτων προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να υποβληθούν σε τεστ για την Covid-19.
Πηγή: cnn.gr