«Οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έγινε δεκτός σήμερα, Δευτέρα (04.09.23) από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στο καυτό μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων με «συγκρατημένη αισιοδοξία». Σημειώνεται πως το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού έρχεται ενόψει της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Όπως σημειώνεται στο newsit, την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.
«Η Ελλάδα θα είναι πάντα σταθερή υπέρμαχος αυτής της θέσης», είπε ο ίδιος.
«Καθοριστικής σημασίας μήνες ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος»
Στο μεταξύ, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο τριμερής μηχανισμός εντάσσεται στις περιφερειακές συνεργασίες που αποδεικνύουν τον ρόλο που Κύπρος και Ελλάδα, ως κράτη μέλη της ΕΕ, μπορούν να διαδραματίσουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για το Κυπριακό και για τα ελληνοτουρκικά. Θεωρώ ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι καθοριστικής σημασίας μήνες για το πώς θα εξελιχθούν τα θέματα. Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, οι συναντήσεις που θα έχουμε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου είναι καθοριστικής σημασίας και είμαστε εδώ για να υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε θετικά βήματα και στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.
Η επίλυση των διαφορών, η επίλυση των όποιων προβλημάτων, η επίλυση του Κυπριακού είναι πρωταρχικής σημασίας για μας. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. Αυτό που πολύ ξεκάθαρα μετέφερα και πρόσφατα στον Βοηθό ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για να οδηγηθούμε σε επίλυση του Κυπριακού, κάτι που θα έχει οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονες μας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση δεδομένων που θα οδηγούν σε οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής».