Υπό τη σκιά της ενεργοποίησης του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι διεργασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, με τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος να φέρεται να παρεμβαίνει στην κατεύθυνση της «παρότρυνσης» όλων των πλευρών να αποφύγουν συμπεριφορές που θα μπορούσαν να εξελιχθούν αποσταθεροποιητικά.
Όπως σημειώνεται στο Dnews, η εν λόγω ενεργοποίηση του απερχόμενου προέδρου φαίνεται να έχει αποκλειστικά χαρακτήρα «εγγυητή» της ενότητας και να συνεχίζει στη γραμμή της «μη παρέμβασης» στην κούρσα διαδοχής. Σε δεύτερο επίπεδο, εξουδετερώνει και την (περιορισμένη πλέον, αλλά υπαρκτή) φημολογία περί υποτιθέμενου απώτερου σκοπού του να επιστρέψει με ένα νέο κόμμα καθαρά αρχηγικού χαρακτήρα.
Ακολουθήστε τον οδικό χάρτη της ΠΓ και αφήστε τα σολαρίσματα
Σύμφωνα με πολλαπλά διασταυρωμένες πληροφορίες του «Dnews», ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή και την παρουσία του στη βουλή, αλλά και τηλεφωνικά, έχει επικοινωνήσει τις τελευταίες μέρες με αρκετά στελέχη. Κατά το ρεπορτάζ, το πνεύμα των παρεμβάσεων του σε όλες τις πλευρές συγκλίνει στο ότι πρέπει να αποφευχθούν οι προτάσεις που αμφισβητούν τον οδικό χάρτη που ψηφίστηκε την Κυριακή με ευρεία πλειοψηφία από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ή δεν βοηθούν στην περαιτέρω σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην ομαλή ανάδειξη νέας ηγεσίας. Το χρονοδιάγραμμα είχε είχαν εισηγηθεί η Γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο Αναππληρωτης Γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης.
Αυστηρή ουδετερότητα ως το τέλος
Ξεκάθαρος φέρεται να είναι ο κύριος Τσίπρας και αναφορικά με τη μη προτίμηση του έναντι των προσώπων που ενδιαφέρονται για την προεδρία του κόμματος. Όπως έχει φροντίσει να περιφρουρήσει και με την αποχή του από την τελευταία συνεδρίαση της ΠΓ, δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί σε αυτή τη συζήτηση, ούτε καν στις διαδικασίες. Με βάση το περιεχόμενο των συνομιλιών του, αυτή τη «στάση ουδετερότητας» προτίθεται να διατηρήσει και μέχρι το τέλος των διαδικασιών. Κατά τις εκτιμήσεις των στελεχών που του έχουν μιλήσει, μοναδική περίπτωση που ενδεχομένως να βλέπαμε μια δημόσια παρέμβαση του θα ήταν σε περίπτωση που τα πράγματα «ξεφύγουν άσχημα», κάτι που φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από τον ορίζοντα.
Επίπληξη που αφορά συγκεκριμένους
Προφανώς, η αθόρυβη ενεργοποίηση Τσίπρα δεν ήταν μια γενική αποδοκιμασία όλων των πλευρών και ιδίως δεν αφορούσε (παρά μόνο ως παρότρυνση) όσους επέλεξαν να υπερψηφίσουν την απόφαση της ΠΓ για τον οδικό χάρτη, δηλαδή: συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής στις 15-16 Ιουλίου, Διαρκές Συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, εκλογή ηγεσίας από τη βάση το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου και Έκτακτο Συνέδριο τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, τα δύο πρόσωπα που πρότειναν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα (ελάχιστοι άλλοι τους ακολούθησαν στην ΠΓ) και επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν την αντίθεση τους ήταν οι Διονύσης Τεμπονέρας και Χρήστος Σπίρτζης. Άλλωστε και στο χθεσινό άρθρο του στην «Αυγή» ο Θανάσης Καρτερός (από τους διαχρονικότερους συνομιλητές του κυρίου Τσίπρα), έστρεψε τα βέλη του σε όσους προτείνουν καθυστερημένη αλλαγή ηγεσίας, θέτουν όρους για τη συμμετοχή τους, «τα ήξεραν και δεν τα έλεγαν, τα έλεγαν και δεν τους άκουγαν» ή ξεχνούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει παρών.
Τέλος το, «…θα τους παρατήσει και θα κάνει δικό του κόμμα»
Για τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η αποτίμηση της πρώτης παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει να είναι ξεκάθαρη. Παραμένει παρών, δεν εκφράζει καμία προτίμηση για διάδοχο και βοηθάει να «μαζευτούν» όσοι με τη στάση τους στην κούρσα ανταγωνισμού δημιουργούν ενδεχόμενους κινδύνους. Επιπλέον, υπάρχει και κάτι ακόμη που γίνεται εξίσου σαφές. Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν φαίνεται να σχεδιάζει μια επιστροφή με νέο κόμμα ή οτιδήποτε σχετικό, αλλά αντιθέτως ποντάρει και το κυριότερο συμβάλει στην ανασυγκρότηση και ανάκαμψη του κόμματος του υπό μια νέα και καλά σταθεροποιημένη ηγεσία.