H πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού στο έργο αποθήκευσης με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία δεν αποτελεί μια εθιμοτυπική επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε ένα κατασκευαστικό εργοτάξιο. Εχει έναν συμβολισμό που υπακούει στους πράσινους στόχους της χώρας για την εκπλήρωση των φιλόδοξων στόχων της ενεργειακής μετάβασης και την επίτευξη μεγαλύτερης διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας σύστημα.
Είναι άλλωστε ξεκάθαρο ότι λόγω της στοχαστικότητας των φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων, δίχως τα συστήματα αποθήκευσης δεν μπορεί να αποθηκευτεί η περίσσεια της ενέργειας όταν δεν καταναλώνεται ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί τις ώρες που δεν υπάρχει ήλιος ή άνεμος, με αποτέλεσμα σήμερα η παραγόμενη ενέργεια να χάνεται.
Το σύστημα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία αποτελεί το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας στη χώρα μας, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, που έρχεται να αναβαθμίσει το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας. Η ένταξη του αντλησιοταμιευτικού Αμφιλοχίας προσφέρει συνολικά οφέλη στο ηλεκτρικό σύστημα που υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, στην ευελιξία και στη σταθερότητα του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου με την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, αλλά και στη μείωση του συνολικού κόστους του ηλεκτρισμού.
Επιπλέον, μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου συγκαταλέγονται η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων απασχόλησης κατά την κατασκευή του και η διατήρηση 60 θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία για εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό, η αξιοποίηση εγχώριων πόρων, ο χαρακτήρας του ως κατά ~70% έργο υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, καθώς και η συνεπακόλουθη βελτίωση τοπικών υποδομών και η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης σημείωσε πρόσφατα πως η επένδυση αυτή σηματοδοτεί την είσοδο σε μια νέα εποχή για τον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς η χώρα προσβλέπει στην αξιοποίηση των φυσικών πηγών της για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και για μεγάλη χρονική διάρκεια που υπερβαίνει τις 10 ώρες. «Μετά από 10 χρόνια σχεδιασμού, μελετών, διεξοδικών ελέγχων σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι πλέον έτοιμη να κάνει πραγματικότητα το όραμα της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, αξιοποιώντας το υδάτινο δυναμικό της αλλά και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της. Η ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας πρέπει να είναι προτεραιότητα», δήλωσε ο κ. Περιστέρης.
Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας μαζί με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στήριξης της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα εν όψει της μαζικής διείσδυσης στα ενεργειακά συστήματα της κυμαινόμενης παραγωγής ΑΠΕ.
Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση/αποθήκευση), το έργο περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Αγιο Γεώργιο και Πύργο) συνολικής χωρητικότητας 9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου. Η λειτουργία της αντλησιοταμίευσης απαιτεί δύο δεξαμενές με διαφορά υψομέτρου, δηλαδή γεωμορφολογικό ανάγλυφο που η χώρα μας διαθέτει εν αφθονία. Οταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας στο σύστημα, η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για να αντλήσει νερό από τον «κάτω» προς τον «άνω» ταμιευτήρα. Οταν στο σύστημα υπάρχει υψηλή ζήτηση, το νερό επανέρχεται στον χαμηλότερο ταμιευτήρα παράγοντας υδροηλεκτρική ενέργεια. Με αυτόν τον απλό τρόπο η ενέργεια που περισσεύει αποθηκεύεται προσωρινά για να μετατραπεί σε υδροηλεκτρική ενέργεια όταν το σύστημα τη χρειαστεί.
Η αντλησιοταμίευση είναι η πλέον δοκιμασμένη μέθοδος, η οποία αντιπροσωπεύει το 97% της παγκόσμιας αποθήκευσης. Τα πρώτα αντλησιοταμιευτικά έργα εμφανίστηκαν ήδη από το 1890 για να διαχειριστούν τα φορτία μεγάλων θερμικών μονάδων βάσης. Εχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων αποθήκευσης ενέργειας (όπως οι εισαγόμενες μπαταρίες), καθώς έχουν δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης, πολύ χαμηλότερο κόστος, υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και μεγάλο χρόνο ζωής, που υπερβαίνει τα 50 χρόνια.
Πηγή: newmoney.gr