Στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού κατά της Covid-19 στην Ελλάδα, η οποία παραλαμβάνει την Τρίτη 83.850 δόσεις εμβολίου της Pfizer και 2.008.500 δόσεις του ίδιου εμβολίου μέχρι τέλος Μαρτίου. Στις 29 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του φονικού ιού σε τέσσερα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, θα εμβολιαστούν 40 υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ (όπου βρίσκονται ήδη στα ψυγεία 250 δόσεις του εμβολίου), 50 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, 70 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και 100 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
Στις 6 Ιανουαρίου αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου της Moderna, από την οποία η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 240.000 δόσεις του εμβολίου για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται η χώρα να παραλάβει 5 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Απριλίου.
Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «Ελευθερία»
Μετά την πρώτη επιτυχημένη ημέρα εμβολιασμού, το σχέδιο «Ελευθερία» έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
Με προγραμματισμένα ραντεβού, διενεργήθηκαν κανονικά για 2η ημέρα οι εμβολιασμοί στα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.
«Νιώθω ότι η ανθρωπότητα χάρη της επιστήμης νικά τον κορονοϊό» δήλωσε η Σοφία Κοστούρου, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Μαζική είναι η συμμετοχή των υγειονομικών στο νοσοκομείο «Αττικόν». Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 400 υγειονομικοί.
«Ομαλά προγραμματίζονται ραντεβού για όλη την εβδομάδα…το μόνο «πρόβλημα» είναι η ανυπομονησία του κόσμου» σχολίασε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο «Αττικόν».
Κριτήρια προτεραιότητας
Τέσσερα είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία δόθηκε προτεραιότητα για εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού:
- Αυξημένος κίνδυνος νόσησης (μεγάλη ηλικία νο1 παράγοντας)
- Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης (υγειονομικοί)
- Διαμένοντες σε δομές
- Δημόσιοι λειτουργοί σε κρίσιμες θέσεις.
Για ιός της παραπληροφόρησης που «είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος» και «υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας» έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες οπως τόνισε η κα. Θεοδωρίδου. Δύο τρεις περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Αλλεργίες έχουμε σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε τσιμπήματα εντόμων, ή τοξικές ουσίες. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.
Μαζικός εμβολιασμός από τέλη Ιανουαρίου
Στόχος είναι στις 4 Ιανουαρίου να αρχίσει ο ευρύτερος εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας της χώρας.
Ο εμβολιασμός του πληθυσμού εκτός νοσοκομείων και δομών αναμένεται να αρχίσει στις 20 Ιανουαρίου, ενώ η πλατφόρμα για ραντεβού θα ανοίξει μία εβδομάδα πριν, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Με το 70% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί θα μπορούμε να μιλάμε για ανοσία στην κοινότητα με την ελπίδα να σταματήσει ο ημερήσιος θλιβερός απολογισμός.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 66 θανάτους, 467 διασωληνωμένους ασθενείς και 476 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Πριν την Πρωτοχρονιά, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί συνολικά 1.000 άτομα στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Παράλληλα, αρχίζει ο εμβολιασμός σε 4 νοσοκομεία αναφοράς της περιφέρειας, που παρέλαβαν εμβόλια το πρωί της Δευτέρας.
Πηγή: ert.gr
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ηλίας Κούκος, Στέλιος Νικητόπουλος, Αθανασία Σταμοπούλου, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Σωτήρης Αργύρης, Φωτεινή Γιολτζίδου