Απεργία από τις 06.00 π.μ. της Τρίτης 4 Μαΐου έως τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 5 Μαΐου αποφάσισε το Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου, σημειώνοντας ότι «Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας από την ΓΣΕΕ».
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 28/4/2021 συνεδρίασή τους αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τρίτη 4 Μάη 2021, ημέρα που θα εορταστεί η παγκόσμια ημέρα τιμής και μνήμης των εργατικών αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη, Υγεία και Ασφάλεια.
Ο εορτασμός της φετινής πρωτομαγιάς, τονίζει η ΕΣΗΕΑ, «έρχεται σε μία πρωτόγνωρη παγκόσμια συγκυρία πανδημίας και υγειονομικής κρίσης, η οποία χρησιμοποιείται ως αφορμή για αμφισβήτηση και καπήλευση των συλλογικών μας δικαιωμάτων, του ωραρίου, της εργασιακής μας αξιοπρέπειας. Την ώρα μάλιστα που προετοιμάζεται νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κατάργηση του 8ωρου, την επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα, την παραπέρα ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας.
Η συνεχιζόμενη πανδημία και υγειονομική κρίση, με την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, ανέδειξαν πιο επιβεβλημένα από ποτέ, στη σύγχρονη ιστορία, τη σημασία της συλλογικής αλληλεγγύης και της μάχιμης εγρήγορσης απέναντι στις συνέπειες που φέρνει ένας ‘ακήρυχτος’ οικονομικός πόλεμος σε καιρό ειρήνης.
Το μήνυμα της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς, σε συνάφεια με το μήνυμα της 24ωρης απεργίας σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκφράζει το φόρο τιμής σε όλους τους εργαζόμενους που σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο συνεχίζουν να στηρίζουν με αυταπάρνηση και απόλυτη αφοσίωση το καθήκον στη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Και αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς), που η καθημερινή τους μάχη στην αντικειμενική και αδιάβλητη ενημέρωση των πολιτών υπήρξε και συνεχίζεται πιο δύσκολη αλλά και πιο αναγκαία από ποτέ.
Ο εορτασμός μάλιστα της Παγκόσμιας ημέρας Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου έρχεται να συμπληρώσει και να αναδείξει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για υπεράσπιση, μέσα από την ελευθεροτυπία, των αρχών της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, του Σεβασμού στα Εργασιακά Δικαιώματα, για να μη συνθλίβεται η ποιότητα της Ενημέρωσης, αλλά να ανατροφοδοτείται με κανόνες δεοντολογίας, αξιοπιστίας και πλουραλισμού».
Η ΕΣΗΕΑ, υπογραμμίζει ότι επιμένει σταθερά στον αγώνα, διεκδικώντας:
- Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα
- Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
- Δωρεάν δημόσια υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους και στήριξη των Ταμείων του κλάδου
- Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, όπου οφείλονται
- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας
- Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την αποτροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας
- Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχο το δικαίωμα της αυτοτελούς διεκδίκησης συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας
- Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Επίσης, διευκρινίζει ότι από την απεργία εξαιρούνται όσοι δημοσιογράφοι θα καλύψουν την απεργία καθώς και όσοι καλύπτουν την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ):
Ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα θέτει το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με την ευκαιρία της επετείου της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Ενώ η πανδημία συνεχίζεται με δεκάδες νεκρούς καθημερινά, σε καθεστώς οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας, εργοδότες και κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο ξηλώνουν κεκτημένα δικαιώματα των εργαζόμενων, ξαναγράφοντας αρνητικά τον συνδικαλιστικό χάρτη και το εργασιακό δίκαιο.
Πρόκειται για έναν Αρμαγεδδώνα ο οποίος συνθλίβει βασικά εργασιακά δικαιώματα κατακτημένα και θεσμοθετημένα παγκοσμίως, συχνά με αιματηρούς αγώνες (όπως το 1886 στο Σικάγο για το 8ωρο), και τα οποία η κυβέρνηση καταργεί στο όνομα της «ευελιξίας στην εργασία», η οποία επιφέρει μεταξύ άλλων:
- Εξαντλητική 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή.
- Μείωση αποδοχών των εργαζομένων.
- Εξαφάνιση συλλογικών συμβάσεων με αντικατάστασή τους από ατομικές.
- Ανεξέλεγκτες απολύσεις χωρίς καμία προστασία των απολυμένων.
- Απαγορευτικές προϋποθέσεις για συνδικαλιστικές συνελεύσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, άρα και διεκδικήσεις.
Οι άνθρωποι του Τύπου, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια από τα Μνημόνια και τώρα την πανδημία, δουλεύοντας σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, με κίνδυνο της υγείας τους ακόμα και της ζωής τους -όπως τραγικά επιβεβαιώθηκε από τη δολοφονία Καραϊβάζ-, δεν μπορούν να δεχθούν αυτόν τον Αρμαγεδδώνα.
Η ΠΟΕΣΥ καλεί τους δημοσιογράφους όλης της χώρας να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή όλων των εργαζόμενων, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση των ανθρώπων του Τύπου στις 4 Μαΐου 2021, σε ένα δυναμικό αγώνα για την έξοδο από το βαθύ τούνελ που θα επιφέρει η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, διεκδικώντας τα αυτονόητα:
- Δουλειά για όλους με πλήρη απασχόληση και ικανοποιητικές συνθήκες.
- Αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις και ασφάλιση.
- Αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση, με σεβασμό στις αρχές δεοντολογίας από την κυβέρνηση και την Πολιτεία.