Τσικνοπέμπτη σήμερα και το κρέας είναι αναμφισβήτητα στις δόξες του. Ακόμη κι αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τα γνωστά προσκυνήματα στις ταβέρνες και στις ψησταριές κι οι μετακινήσεις είναι από σήμερα ακόμη πιο περιορισμένες, μπορείτε να τιμήσετε το κρεατολαγνικό έθιμο στο σπίτι. Και σε στενό οικογενειακό κύκλο μπορείτε να περάσετε καλά.
Εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα από το χασάπη –είναι πολλά τα υποψήφια καλούδια–, ετοιμάστε μαρινάδες και σάλτσες, ανάψτε φούρνους, βγάλτε σχαροτήγανα και φέρτε το παραδοσιακό μεσοβδόμαδο φαγοπότι στα μέτρα σας.
Το ethnos.gr προτείνει πέντε συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα και της Κατερίνας Λένη από το αρχείο του, εσείς βάλτε στο πλάι τους μια πλούσια σαλάτα, ένα τζατζίκι, μερικές πατάτες κι ό,τι άλλο θέλετε, στάξτε λίγο κρασί στο ποτήρι και μπείτε στο πνεύμα.
1) Πανσέτες με σπιτικά πιτάκια
Kανείς δε λέει όχι σε μερικές ζουμερές χοιρινές πανσέτες, πόσο μάλλον όταν συνοδεύονται με τραγανές πατάτες, χειροποίητα πιτάκια και σπιτικό τζατζίκι. Χρειάζεται μια προετοιμασία – το κρέας μαρινάρεται πριν μπει στο σχαροτήγανο για να γίνει πιο νόστιμο και τρυφερό και η ζύμη για τα πιτάκια θέλει να μείνει για μια ώρα στο ψυγείο για να ξεκουραστεί πριν την ανοίξουμε με τον πλάστη, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει και με το παραπάνω αυτή τη μικρή αναμονή. Όσο για τις πατάτες που βράζονται, κόβονται κυδωνάτες και μπαίνουν στο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα, είναι σχεδόν εθιστικές.
Υλικά
- 1 κιλό πανσέτα χωρίς κόκκαλο κομμένη σε μερίδες
- καπνιστή πάπρικα
- ρίγανη
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πιτάκι:
- 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. μπέικιν
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 30 γρ. βούτυρο
- 100 ml γάλα χλιαρό
- 130 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για το τζατζίκι:
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 αγγούρι τριμμένο
- 2 σκ. σκόρδο
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2) Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα πιπεριάς
Οι αγαπημένες των ελληνικών νοικοκυριών χοιρινές μπριζόλες γίνονται πολύ νόστιμες αν αφότου τις ψήσουμε σε δυνατή φωτιά, προσέχοντας να μη στεγνώσουν, τους προσθέσουμε αυτή την κατακόκκινη, πυκνή, σκορδάτη σάλτσα ψητής πιπεριάς, που έχει ανάμεσα στα συστατικά της και λίγη αμυγδαλόψιχα. Μόλις είναι έτοιμες τις σερβίρουμε αμέσως, βάζοντας πλάι τους τη γαρνιτούρα που προτιμάμε.
Υλικά
- 4 χοιρινές μπριζόλες
- ανθός αλατιού σε νιφάδες
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα πιπεριάς:
- 3 ψημένες κόκκινες πιπεριές
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 50 γρ. αμυγδαλόψιχα
- 60 ml ελαιόλαδο
- 2 φέτες ψωμί
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- λίγο αλάτι
3) Κεμπάπ κοτόπουλου γιαουρτλού
Είναι πιο ελαφριά από τα αρνίσια/μοσχαρίσια και δεν υπολείπονται καθόλου σε νοστιμιά. Μυρωδάτα, καρυκευμένα με πάπρικα, κύμινο, κόλιανδρο και τζίντζερ, αφράτα, ζουμερά, αυτά τα κεμπάπ, φτιαγμένα με κιμά κοτόπουλου, πάμε στοίχημα ότι θα μπουν στη λίστα με τα αγαπημένα σας. Σάλτσα ντομάτας, σκορδάτη σάλτσα γιουρτιού και ψημένες πιτούλες είναι οι πλέον κατάλληλοι συνοδοί.
Υλικά
- 800 γρ. κιμάς κοτόπουλου
- 100 γρ. γαλέτα
- 1 αυγό
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρος
- 1 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι (ή ανάλογα με τα γούστα σας)
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτές
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- από 1 κουτ. γλυκού βασιλικός και θυμάρι
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 10%
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- 4 μεγάλες πίτες για σουβλάκι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώστε τα. Αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα και μετά πλάστε 24 κεμπάπ.
- Πλάστε τα αλείφοντας με λάδι τα χέρια σας για ωραίο κυλινδρικό σχήμα. Ψήστε τα σε αντικολλητικό σχαροτήγανο για 7-8 λεπτά, γυρίζοντάς τα για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Για τη σάλτσα ντομάτας: Βάλτε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε τη σάλτσα σε μέτρια ένταση για 20 λεπτά.
- Ανακατέψτε ξεχωριστά σε ένα μπολ τα υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού.
- Κόψτε τις πίτες σε τετράγωνα κομμάτια και ψήστε τες για 8 λεπτά στους 175ο C.
- Σερβίρετε τις πίτες, τη σάλτσα ντομάτας και τα κεμπάπ και συνοδέψτε με τη σάλτσα γιαουρτιού.
4) Αρνίσια παϊδακια με μεσογειακή μαρινάδα
Με μέλι, μουστάρδα και λεμόνι, λίγο σκόρδο και μπόλικα φρέσκα μυρωδικά – ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο– πώς να μη γίνουν πεντανόστιμα; Αλείφουμε τα παϊδάκια με το μείγμα και τα ψήνουμε είτε σε μαντεμένια σχάρα είτε σε αντικολλητικό σκεύος μέχρι να ροδίσουν, προσέχοντας να μην παραψηθούν και στεγνώσουν.
Υλικά
- 1,5 κιλό αρνίσια παϊδάκια
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
- 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ανθός αλατιού
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ανακατέψτε τη μουστάρδα με το ελαιόλαδο, το μέλι, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και τη μισή ποσότητα από τα μυρωδικά.
- Αλείψτε τα παϊδάκια με το μείγμα. Ψήστε τα σε μαντεμένια σχάρα ή σε αντικολλητικό σκεύος.
- Όταν ψηθούν, πασπαλίστε τα με τον ανθό αλατιού και το πιπέρι και σερβίρετέ τα με τα υπόλοιπα φρέσκα μυρωδικά.
Σουβλάκια κοτόπουλου με γιαούρτι και μουστάρδα
Το μαρινάρισμα, για μια με δύο ώρες, σε ένα μείγμα γιαουρτιού με ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ρίγανη, ξύσμα λεμονιού και πάπρικα, κάνει τα σουβλάκια κοτόπουλου τρυφερά και λαχταριστά, γεμάτα γεύση. Αφού τα ψήσουμε είτε στο φούρνο είτε στην ψησταριά, μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με ό,τι προτιμάμε: πίτες, ντομάτα, κρεμμύδι, τηγανητές πατάτες αλλά και ρύζι, κινόα, μια πράσινη σαλάτα…
Υλικά
- 800 γρ. φιλέτο κοτόπουλου (ανάμεικτα από μπούτι και στήθος)
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- αλάτι, πιπέρι
- ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Κόψτε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε μικρά ισομεγέθη κομμάτια.
- Ανακατέψτε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και την πάπρικα.
- Βάλτε στη μαρινάδα το κομμένο φιλέτο κοτόπουλου και ανακατέψτε. Αφήστε τα στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν τα μαγειρέψετε.
- Περάστε τα σε καλαμάκια για σουβλάκια, αλατοπιπερώστε τα και ψήστε τα στην ψησταριά για 15-18 λεπτά ή στον φούρνο στους 200ο C για 15 λεπτά.
- Σερβίρετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.