«Oι διαβητικοί, που είναι πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, πολλές φορές έχουν και υπέρταση ή και ανθεκτική υπέρταση ή νεφρική δυσλειτουργία ή καρδιαγγειακά νοσήματα».
Για το τι πρέπει να κάνουν αυτές τις μέρες σχετικά με τη θεραπεία τους, απάντησε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Αναλυτικά, το ερώτημα και η απάντηση:
Θ. ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Καθηγητά, στο ΦΕΚ της 15ης Μαΐου έχουν καθοριστεί τα άτομα υψηλού κινδύνου και πολλοί από αυτούς θέλουν να μάθουν για τον κίνδυνο που διατρέχουν από τον κορωνοϊό. Πώς μπορούν να επηρεαστούν οι διαβητικοί, που στην Ελλάδα φτάνουν το ένα εκατομμύριο, αυτοί που έχουν ανθεκτική υπέρταση, χαμηλό κλάσμα εξώθησης ή προβλήματα βαλβίδων;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι ιδιαίτερα, υπάρχουν και ειδικές κατηγορίες που έχει η Επιτροπή μας τοποθετηθεί και έχει δώσει πιο αυστηρά κριτήρια, είναι άνθρωποι αυξημένου κινδύνου για τον κορονοϊό και φυσικά οι άνθρωποι που συνδυάζουν κάποιες από αυτές τις παθήσεις ακόμα περισσότερο. Σας θυμίζω ότι οι διαβητικοί, που είναι πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, πολλές φορές έχουν και υπέρταση ή και ανθεκτική υπέρταση ή νεφρική δυσλειτουργία ή καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ο κίνδυνος παραμένει, επιβεβαιώνεται από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, επιβεβαιώνεται και με δικά μας αρχικά δεδομένα για κάποιες από αυτές τις κατηγορίες.
Σίγουρα υπάρχουν δυο πράγματα που μας ενδιαφέρουν. Το πρώτο είναι αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν την αγωγή τους και την παρακολούθηση από το γιατρό τους, να είναι καλά ρυθμισμένα τα νοσήματά τους. Όσο καλύτερα ρυθμισμένα είναι τα νοσήματά τους, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό.
Δεύτερον, να τηρούν τα μέτρα με ακόμα περισσότερη ευλάβεια. Τα μέτρα που αφορούν την απόσταση, τον κοινωνικό συνωστισμό, τον πολύ στενό κύκλο επαφών. Να αποφεύγουν, αν δεν υπάρχει απαραίτητος λόγος, να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και να κάνουν τα ραντεβού τους, ό,τι έχει σχέση με την υγεία τους, με τον προσωπικό τους γιατρό, ει δυνατόν σε τακτική εξωτερική βάση και όχι σε επείγουσα βάση και με τα πρώτα συμπτώματα να συμβουλεύονται το γιατρό τους, ώστε έχουν ακόμα μια παραπάνω προτεραιότητα στον έλεγχο από όλους τους συμπτωματικούς που ελέγχουμε αυτήν την περίοδο για την παρουσία του κορονοϊού, ώστε να ελέγχονται για την παρουσία του κορονοϊού και να παίρνουν έγκαιρα ιατρική φροντίδα και αντιμετώπιση, να λαμβάνουν έγκαιρα τη φροντίδα που πρέπει.
Άρα, ναι, οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν πρώτη προτεραιότητα στη μάχη μας με τον κορονοϊό και θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή για αυτούς.
Πηγή: aftodioikisi.gr