Γνωρίζουμε ότι ο Αμβρακικός αποτελεί το σπίτι πολλών ειδών αλλά φιλοξενεί και ποντικοκάστορες ή αλλιώς μυοκάστορες;
Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες πως στον Αμβρακικό, στην ανατολική πλευρά, κοντά στο ποτάμι, κολυμπούν μεγάλα τρωκτικά που στην συνέχεια σκαρφαλώνουν στα βράχια και κρύβονται σε λαγούμια.
Οι μυοκάστορες είναι είδος που δεν ανήκει στην πανίδα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά της Νότιας Αμερικής. Το είδος τους εισήχθη πριν από πολλά χρόνια από εκτροφείς – γουνοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας και επειδή δεν καρποφόρησε η συγκεκριμένη εκτροφή, δυστυχώς εγκαταλείφθηκαν με πολύ σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και ήδη έχουν επιβιώσει σε μεγάλους αριθμούς στη Μακεδονία.
Βεβαίως δεν είναι κάτι που ακούμε πρώτη φορά από κυνηγούς, τώρα και ψαράδες αλλά και κατοίκους της περιοχής, όμως είναι ένα θέμα που πρέπει να αγγίξουμε με προσοχή και σαφέστατα με επιστημονική προσέγγιση και γνώση. Εύλογο το ερώτημα όλων μας:
Ποιο είναι λοιπόν το είδος αυτό, που υπάρχει στον Αμβρακικό τουλάχιστον τα δύο με τρία τελευταία χρόνια;
Βεβαίως εάν πρόκειται για μυοκάστορα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το πώς έφτασε έως εδώ και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην θαλάσσια ζωή.
Σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς και έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για τις καλλιέργειες.
Οι ειδικοί φοβούνται πως αν αυξηθούν κι άλλο οι πληθυσμοί του, αρκετά είδη καλλιεργειών όπως τα κηπευτικά και ορισμένα δενδρώδη είδη, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο είδος κατατρώει το ριζικό σύστημα των φυτών.
Οι επιπτώσεις της παρουσίας του στους υγροτόπους, μέσα από τη διατροφή του με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, μπορεί να είναι αρνητικές για τις φυτοκοινότητες με πιθανό επακόλουθο τη διάβρωση των παράκτιων ενδιαιτημάτων άλλων ζώων. Επίσης, ο μυοκάστορας έχει παρατηρηθεί να τρέφεται με αυγά παρυδάτιων πουλιών που βρίσκει στις φωλιές τους.
Ο μυοκάστορας θεωρείται ότι είναι επιβλαβές είδος και για την οικονομία καθώς τρέφεται με αγροτικές καλλιέργειες, προκαλώντας ζημιές στις σοδειές. Επίσης, με τα λαγούμια που ανοίγει κοντά σε αρδευτικά συστήματα, αποστραγγιστικά έργα και αναχώματα ποταμών και λιμνών προκαλεί αστάθεια στο έδαφος.
Για τους ως άνω λόγους κατατάσσεται στα 100 χειρότερα χωροκατακτητικά ξενικά είδη της Ευρώπης, όπου και λαμβάνονται μέτρα εξόντωσής του, μέσω ειδικών προγραμμάτων.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, λογικό είναι να υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με την εμφάνισή τους και το τι αυτή μπορεί να προκαλέσει.
Δείτε το βίντεο: