Τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 2.512 νέες μολύνσεις. Η αγωνία και η συζήτηση ωστόσο για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων συνεχίζονται.
Για την επαναλειτουργία της αγοράς και το άνοιγμα των σχολείων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.Ο κ. Χατζηχριστοδούλου διευκρίνισε ότι δύο είναι οι βασικές αιτίες για την έξαρση των κρουσμάτων, οι μεταλλάξεις και η κούραση του κόσμου. Τόνισε, μάλιστα, ότι αν δεν ακολουθούσαμε τη στρατηγική αυτή τα κρούσματα θα ήταν υπερδιπλάσια.
«Όταν λέμε ότι έχουμε 40% αύξηση της μεταδοτικότητας σημαίνει ότι, αν είχαμε κάποια μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων και μειώναμε το συντελεστή μεταδοτικότητας κάτω από το 1, στο 0,8-0,9, με το 40% πάμε κοντά στο 1,2, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα αυξάνονται κατά 20%. Άρα, οι μεταλλάξεις έχουν σημαντική επίπτωση στην πορεία της πανδημίας».
Αν δεν παίρναμε τα μέτρα που πήραμε, όπως είπε ο καθηγητής θα είχαμε συντελεστή 2,3, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα υπερδιπλασιάζονται. Επομένως, αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα αυτή τη στιγμή θα είχαμε σχεδόν τα τριπλάσια κρούσματα. «Θα είχε καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Θα είχαμε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων», τόνισε.
Χατζηχριστοδούλου για λιανεμπόριο
Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 ή 29 Μαρτίου, ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε ότι δεν μπορεί να πει κανείς με ακρίβεια ότι τότε θα ανοίξει. Θα κριθεί από τα κρούσματα της Τρίτης, που είναι πάντα τα περισσότερα. «Αν τα κρούσματα της Τρίτης δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης, είμαστε στα ίδια ή πιο κάτω, τότε θα συζητήσουμε μια σταδιακή έναρξη δραστηριοτήτων. Πρώτη θα ανοίξει αυτή που θα έχει το μικρότερο αποτύπωμα στην επιδημία».
Ενδεχομένως, να ανοίξει πρώτο το λιανεμπόριο, καθώς με τη μέθοδο του click away, φαίνεται να μην έχει σημαντική επίπτωση στην επιδημία, όπως εξήγησε.
«Θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ανοίξει μια δραστηριότητα και θα πούμε και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό. Η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης».
Όσον αφορά τις μάσκες, είπε ότι ειδικά σε κλειστούς χώρους καλό είναι να φορά ο κόσμος διπλή, από μέσα χειρουργική και εξωτερικά υφασμάτινη για καλύτερη εφαρμογή.
Σταδιακή άρση lockdown: Το λιανεμπόριο το πρώτο που θα ανοίξει -Τι λένε κυβέρνηση και ειδικοί, πότε βλέπουν το άνοιγμα
Όπως γίνεται ξεκάθαρο, η χαλάρωση του lockdown και η τυχόν άρση κάποιων μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Παράλληλα, καθίσταται σαφές από όλους, το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα είναι το πρώτο βήμα και προσδιορίζεται να γίνει το επόμενο διάστημα.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς: «Επιπρόσθετα, κατά την σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες επιτρέψουν».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε τα περί προτεραιότητας στο άνοιγμα του λιανεμπορίου το οποίο προσδιόρισε πριν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. «Δυστυχώς, είμαστε υπό την αίρεση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης και φαίνεται ότι έχουμε τουλάχιστον δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας», τόνισε άλλωστε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο Μega. Κυβέρνηση και ειδικοί αναμένουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας για αποφασίσουν τι θα γίνει με το λιανεμπόριο το επόμενο διάστημα, το οποίο όπως ξεκαθάρισε η κ. Πελώνη αποτελεί την προτεραιότητα πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών στοιχείων. «Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει, διότι – σας θυμίζω – είναι μία ασφαλής λειτουργία. Το λιανεμπόριο λειτούργησε υποδειγματικά, με τους κανόνες να γίνονται σεβαστοί από τους πελάτες και βέβαια από τις επιχειρήσεις και τους καταστηματάρχες. Είναι μια ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους», σημείωσε.
Σε ότι αφορά στο πότε μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο, η Αριστοτελία Πελώνη διευκρίνισε: «Δεν θέλω να πω ημερομηνίες, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να γίνει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, επειδή είναι ασφαλές και λειτουργεί με κανόνες», είπε η κ. Πελώνη.
Η επιδημιολογική κατάσταση πάντως αυτή τη στιγμή με την αυξημένη μεταδοτικότητα λόγω των μεταλλάξεων, τον εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων να ανέρχεται σε 2.100 νέα κρούσματα την ημέρα, και την πίεση στο σύστημα Υγείας από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, ειδικά της Αττικής, κάνει δύσκολη τη χαλάρωση των μέτρων επί του παρόντος.
Ωστόσο κυβέρνηση και ειδικούς προβληματίζει η κόπωση που έχει προκαλέσει το lockdown στους πολίτες. Όπως εξήγησε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος το lockdown όταν είναι λιγότερο εφαρμοσμένο από τον κόσμο είναι και λιγότερο αποδοτικό.
Όπως ανέφερε «νομίζω ότι ο κόσμος δεν εφαρμόζει το lockdown γιατί χρειάζεται να έχει βαλβίδες ανακούφισης – εκτόνωσης, χρησιμοποιεί λοιπόν καταχρηστικά τα sms και πρέπει να του δώσουμε εναλλακτικές που να είναι λιγότερο επικίνδυνες».
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως αν ανοίξουμε το λιανεμπόριο στις μικρές μόνο επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει συνωστισμός και θα είναι πιο ασφαλές από το να πηγαίνουμε στους φίλους κρυφά.
«Στην πλατεία γύρω από ένα παγκάκι υπάρχουν 20-25 άνθρωποι με κατεβασμένες τις μάσκες να πίνουν καφέ και οι μισοί να καπνίζουν. Δεν θα ήταν πιο ασφαλείς αν κάπνιζαν και καθόντουσαν 4 -4 στα τραπεζάκια μιας καφετέριας;», διερωτήθηκε.
Λιανεμπόριο: Αγορές με SMS στο 13032
Πάντως, οι προετοιμασίες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου συνεχίζονται και όπως έχει γίνει γνωστό, με το άνοιγμα οι αγορές θα γίνονται με SMS στο 13032.
Σε διευκρινίσεις σχετικά με αυτό προχώρησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στο Mega. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθήσαμε να βρούμε τεχνικές λύσεις που θα μπορούν να διευκολύνουν το λιανεμπόριο και τους καταναλωτές, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολόγοι. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει περιορισμός τριών ωρών. Αλλά θα υπάρχει οριζόντιος περιορισμός στην αποστολή μηνύματος, θα επιτρέπεται ένα μήνυμα την ημέρα. Στη δεύτερη προσπάθεια θα είναι αρνητική η απάντηση», είπε.
«Δεν υπάρχει σκέψη για περιορισμό στους υπόλοιπους κωδικούς. Θα γίνει ξεχωριστός αριθμός μόνο για το λιανεμπόριο», πρόσθεσε.
«Θέλω να πιστεύω ότι τον Μάιο θα υπάρχει ένα τείχος ανοσίας πολύ ισχυρό στη χώρα μας και το καλοκαίρι θα είμαστε σε κάποια κανονικότητα», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς.
Σχολεία: Ενδεχομένως να προηγηθεί το άνοιγμα των λυκείων λόγω των πανελληνίων
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε και στα σχολεία και είπε ότι δυστυχώς οι καινούριες μεταλλάξεις άλλαξαν τα δεδομένα. Όπως είπε ο καθηγητής, παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες στις περιοχές που τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, υπάρχουν όμως παραπάνω συμπτωματικά παιδιά.
Σχετικά με το πώς θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι ενδεχομένως να προηγηθεί το άνοιγμα των λυκείων λόγω των πανελληνίων. «Θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα σύστημα εκτεταμένου ελέγχου με τεστ τόσο στους καθηγητές όσο και στα παιδιά». Επίσης, τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου ενδέχεται να ανοίξουν μαζί με τα λύκεια.
Πηγή: iefimerida.gr