Ενα βήμα πιο κοντά στο αίτημα για διεξαγωγή εκλογών βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, την Παρασκευή.
Τρεις φορές στο κλείσιμο της πρωτολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε «δεν μπορείτε πια». «Κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ευθέως: δεν μπορείτε πια. Αποτύχατε στην πανδημία, αποτύχατε στην οικονομία και τώρα θέλετε τη δική σας αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες αυτής της χώρας, να στρέψετε τη μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή. Αυτό δεν θα περάσει. […] Δεν μπορείτε πια και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να προκαλέσετε μεγαλύτερη ασφυξία απ’ αυτήν που ήδη έχετε προκαλέσει. […] Δεν μπορείτε πια. Εμείς, όμως, έχουμε την ευθύνη αυτή την ενότητα να τη διαφυλάξουμε. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα τη διαφυλάξουμε με κάθε κόστος», ήταν οι σχετικές αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι εν μέσω πανδημίας θεωρεί ανεύθυνο το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Εντούτοις, η τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι δεν αργεί η ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να στηθούν κάλπες. Προφανώς αυτό δεν θα γίνει υπό την παρούσα επιδημιολογική κατάσταση, όμως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι μόλις οι συνθήκες στο μέτωπο της πανδημίας το επιτρέψουν, θα θέσει στο επίκεντρο το συγκεκριμένο αίτημα.
Πέντε είναι τα στοιχεία που ενισχύουν αυτή την εντύπωση:
α) Τόσο στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα έχει τεθεί στο επίκεντρο το ζήτημα της «ανικανότητας της κυβέρνησης». Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της. «Πού πάτε τη χώρα με αυτόν τον τρόπο; Στα βράχια την πάτε. Σας το λέω ευθέως. Η πολιτική σας αποτυχία στο μέτωπο της πανδημίας είναι πανθομολογούμενη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Στην Κουμουνδούρου αναδεικνύουν με έμφαση το τελευταίο διάστημα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η οικονομική ύφεση είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Με αυτόν τον τρόπο, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να σκιαγραφήσουν μια εικόνα πλήρους αποτυχίας, αποδομώντας έτσι την προσδοκία που έχτισε η ΝΔ περί ικανών διαχειριστών της εξουσίας μέσα από την έμφαση στην αρχή της «αριστείας».
β) Ολοένα και συχνότερα στο επίκεντρο της κριτικής του Αλέξη Τσίπρα μπαίνει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την κατά πρόσωπο αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό. Για αυτό τον λόγο επέλεξε να απαντήσει με προσωπική του δήλωση στο διάγγελμα Μητσοτάκη την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στη Νέα Σμύρνη.
Παράλληλα, τόσο η ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή, όσο και οι δηλώσεις του όλες τις προηγούμενες μέρες είχαν προσωπικό τόνο κατά του πρωθυπουργού. «Δυστυχώς όμως, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει στην αποστολή του. Απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας. Απέτυχε να συγκρατήσει τη βαθιά ύφεση στην οικονομία. Και σήμερα έρχεται να επιστρατεύσει το ύστατο όπλο των αποτυχημένων: τον διχασμό», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του την Τρίτη.
Τρεις ημέρες μετά, από το βήμα της Βουλής, απηύθυνε προσωπικό «κατηγορώ» στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια σειρά από ζητήματα, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο ρήμα συνολικά 17 φορές.
γ) Για ακόμα μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε από το βήμα της Βουλής θεσμική πρόταση συναινετικού χαρακτήρα. Μετά τις προτάσεις για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και ορισμό διοίκησης της ΕΡΤ από κοινοβουλευτική επιτροπή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τον ορισμό της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την επιμονή του για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση της πανδημίας, αποσκοπούν αφενός στην καλλιέργεια ενός συναινετικού και θεσμικού προφίλ, αφετέρου στην αποδόμηση της κατηγορίας Μητσοτάκη για υιοθέτηση διχαστικής στρατηγικής.
δ) Τέταρτο στοιχείο που δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος για το επόμενο αντιπολιτευτικό βήμα είναι ότι απευθύνεται όλο και πιο στοχευμένα στη νεολαία αλλά και στη μεσαία τάξη. «Η ομιλία του την Παρασκευή ήταν η χαρά της νεολαίας και των νοικοκυραίων», έλεγε στο iefimerida.gr άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων, είναι η οργή των νοικοκυραίων. Αυτή την οργή να φοβάστε, κύριε Μητσοτάκη, την οργή των νοικοκυραίων! Την οργή των νοικοκυραίων μιας μεσοαστικής συνοικίας, μιας μεσοαστικής γειτονιάς της Αθήνας, που τη μετατρέψατε σε εμπόλεμη ζώνη!», ήταν μια από τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα –μια αναφορά μη συνήθης για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το δε κλείσιμο της δευτερολογίας του στη Βουλή ήταν απολύτως ενδεικτικό: «Δεν θα σας ρίξουμε εμείς, η Δημοκρατία θα σας ρίξει. Εχει βαθιές ρίζες σε αυτό τον τόπο. Και τα όνειρα της νέας γενιάς θα γίνουν εφιάλτης σας αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυτόν τον τρόπο».
Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει ξαναγράψει το iefimerida.gr, μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων και εκτιμούν ότι τόσο οι νεότερες ηλικιακές ομάδες, όσο και η μεσαία τάξη αποτελούν κρίσιμες ομάδες των ψηφοφόρων στις οποίες πρέπει να στοχεύσουν.
ε) Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί στα εσωκομματικά μια τακτική που επιχειρεί να απορροφά τις εντάσεις και να μην αφήνει πολλά περιθώρια διαφοροποιήσεων. Ενδεικτικό είναι ότι η εκλογή των νέων Νομαρχιακών ολοκληρώνεται με ελάχιστες, για τα δεδομένα της Κουμουνδούρου, εντάσεις.
Παράλληλα, με το άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε επιστήμονες και ειδικούς εκτός των στενών κομματικών πλαισίων, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι δεν συνομιλεί μόνο με το δικό του επιτελείο και περιβάλλον, αλλά είναι πρόθυμος να αξιοποιήσει ανθρώπους και ιδέες όπου αυτό χρειαστεί.