Προβληματισμό προκάλεσε η χθεσινή ενημέρωση του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για την άρνηση -με καθυστέρηση τριών μηνών- του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, να υπογράψει το σύμφωνο συνεργασίας που του προτάθηκε για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.
Εντύπωση δημιουργεί και η επιλογή της δημοτικής αρχής να μην φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ένα τόσο σοβαρό θέμα, αν και το έθετε η ίδια ως προϋπόθεση πριν από λίγους μήνες.
Η ενημέρωση του Ν. Φαρμάκη έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην απαντητική επιστολή που έλαβε την προηγούμενη Πέμπτη, με την οποίο ο Κ. Πελετίδη δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει στην υπογραφή.
Εφόσον η άρνηση δεν συνδυάζεται με προβλήματα στην υλοποίηση του έργου, για εμάς δεν σημαίνει κάτι. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου. Προχωράμε στη συνέχιση της εμβληματικής πρωτοβουλίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε ο Ν. Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι μπορεί η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου να μην ικανοποιεί στο έπακρο τη Δυτική Ελλάδα, είναι όμως ένας δρόμος να βγει η περιοχή από την ενεργειακή απομόνωση, ενώ παραμένει ως διεκδίκηση η επέκταση του αγωγού Φυσικού αερίου για την ολοκλήρωση του έργου.
ΕΚΠΛΗΞΗ
Η άρνηση του δημάρχου να υπογράψει το σύμφωνο συνεργασίας προκάλεσε έκπληξη στην Περιφέρεια, καθώς ασφαλείς πηγές σχολίαζαν στην «Π» ότι αφενός ήταν ξεκάθαρο το πλαίσιο και για τους 13 εμπλεκόμενους φορείς, και αφετέρου δεν προμήνυε τη συγκεκριμένη εξέλιξη η γενικότερη στάση της δημοτικής αρχής στην τεχνική συνάντηση που είχε προηγηθεί στα μέσα του προηγούμενου Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, το προτεινόμενο σύμφωνο συνεργασίας είχε διανεμηθεί στους φορείς από την 18η Φεβρουαρίου, όταν τους ζητήθηκε η ενυπόγραφη δέσμευση για την ολοκλήρωση και τη λειτουργικότητα του δικτύου φυσικού στη Δυτική Ελλάδα, εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Το σύμφωνο συνεργασίας αποτελεί την υλοποίηση όσων συναποφασίστηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2019 στην Πάτρα και σε αυτό περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του κάθε φορέα, ενώ συγκροτείται Κοινή Επιτροπή Συμφώνου Συνεργασίας (ΚΕΣΣ.). Σε εκείνη τη σύσκεψη ο Κ. Πελετίδης είχε δηλώσει υπέρ της έλευσης του φυσικού αερίου με αγωγό. Επίσης, είχε δηλώσει ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και θα ζητούσε την άποψη των δημοτικών υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο θέμα όμως δεν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο μέχρι σήμερα ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν συζητήθηκε με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Ένα ακόμα σημείο που προκαλεί εντύπωση είναι γιατί μια επιστολή με τόσο σημαντικό περιεχόμενο για το μέλλον της πόλης δεν δημοσιοποιήθηκε από το Δήμο, αλλά έτυχε μιας γραφειοκρατικής διαχείρισης.
Στον Δήμο Πατρέων (αντίστοιχα και στους Δήμους Αγρινίου και Πύργου) προτάθηκε να χωροθετήσει κατ’ ελάχιστον δύο εκτάσεις επιφάνειας τεσσάρων στρεμμάτων για τις μονάδες του φυσικού αερίου. Επίσης, στο Βιοτεχνικό Πάρκο προτάθηκε να χωροθετήσει μια από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου εντός των χώρων του σε συνεργασία με τον Δήμο.
ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
H στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όπως επίσης η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής είναι οι δύο βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζει η Περιφέρεια το σχέδιο «Δυτική Ελλάδα: Η επόμενη μέρα της πανδημίας».
Το γενικό πλαίσιο του σχεδίου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, παρουσίασε ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Συμμετείχαν και εκπρόσωποι των φορέων της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις, καθώς όπως είπε ο Περιφερειάρχης, «τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άποψη και συγκατάθεση αυτών που αφορά το σχέδιο και αυτών που ήδη δέχονται τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης».
Ο Ν. Φαρμάκης επεσήμανε ότι το σχέδιο στήριξης της τοπικής οικονομίας δεν πρέπει να έχει μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα και αποτελέσματα. «Ο ορίζοντάς μας δεν πρέπει να είναι μόνο η βραχυχρόνια αντιμετώπιση της ύφεσης. Δεν χρειαζόμαστε απλά ένα «χάπι» που θα αντιμετωπίσει τα πρόσκαιρα συμπτώματα. Θέλουμε, μέσα από αυτό το σχέδιο να βγει ο τόπος μας πιο ισχυρός. Να ενισχύσουμε τις μηχανές της τοπικής οικονομίας και όχι μόνο να μην μιλάμε για απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά να φτάσουμε να μιλάμε για αύξηση θέσεων εργασίας» τόνισε ο περιφερειάρχης.
Στη συνεδρίαση μετείχαν: Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Κλεομένης Μπάρλος, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, του 10ου Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γεώργιος Παππάς, του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Πετρόπουλος, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγου Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος Γιώργος Βαγενάς, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Καρυώτης, του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, των Εμπορικών Συλλόγων Αιγιάλειας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Ακράτας Γιώργος Σακελλαρόπουλος, Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Σκορδαλής, Λεχαινών Παναγιώτης Καρκαβίτσας, Κρεστένων Τάσος Καρνάρος, του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας Σπύρος Στεργίου, της Ενωσης Εστίασης Αγρινίου Κωνσταντίνος Ναστούλης, του Συλλόγου Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, ο αντιπρόεδρος ΣΕΒΙΠΑ Δημήτρης Λειβαδάρος, όπως επίσης ο Συμπαραστάτης του Πολίτης και της Επιχείρησης Γιώργος Τελώνης.
Πηγή: pelop.gr