Η Βράχα βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Ευρυτανίας σε απόσταση 53 χλμ. βόρεια από το Καρπενήσι και 14 χλμ. δυτικά από τα Φουρνά.
Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα πετρόχτιστα σπίτια και οι πολλές βρύσες του. Στα βόρεια του χωριού κάτω από τον μονόλιθο της «Τσούκας» σε τοποθεσία με πολλά νερά, βελανιδιές και καστανιές υπάρχει η Ιερά Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (1660), που αποτέλεσε καταφύγιο και ορμητήριο των Ελλήνων την περίοδο της επανάστασης του 1821 αλλά και σχολείο των κοινών γραμμάτων.
Έχει χαρακτηριστεί από το 1956 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Αξιοθέατο του χωριού είναι η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το φαράγγι Τσούκας κοντά στην ιστορική μονή.
Ιστορία:
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο Κατσαντώνης χρησιμοποίησε το μοναστήρι σαν κρησφύγετό του και σύμφωνα με την τοπική παράδοση σε αυτό ξεψύχησε ο μικρότερός του αδελφός Λεπενιώτης μετά τη δολοφονική απόπειρα που του έγινε στη γειτονική Φουρνά.
Το 1824 στη τοποθεσία «Κουκιά» έγινε μάχη μεταξύ του καταδιωκόμενου Γεωργίου Καραϊσκάκη και αντιπάλων του Ελλήνων και Τούρκων την περίοδο των εμφυλίων αντιπαραθέσεων με τον Μαυροκορδάτο.
Το 1966, μετά από καταστροφικό σεισμό που έγινε στην ευρύτερη περιοχή του Ταυρωπού (Μέγδοβα) , πολλοί κάτοικοι της Βράχας μετοίκησαν και ίδρυσαν τον οικισμό Νέα Βράχα κοντά στο Σταυρό Φθιώτιδας.
Δείτε το βίντεο από το κανάλι Andreas Koutsothanasis: