Πυρετωδώς προετοιμαζόντουσαν οι καταστηματάρχες εστίασης τις προηγούμενες ημέρες και στο Αγρίνιο για να είναι έτοιμα για το άνοιγμα σήμερα καφετέριες και εστιατόρια.
Το σκηνικό διαφορετικό απ’ ότι συνήθως, με παρέες σε «καραντίνα» και μασκοφόρους σερβιτόρους να συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα.
Δειλά – δειλά από το πρωί κάποιοι έχουν αρχίσει να κάθονται στις καφετέριες και να προσαρμόζονται σταδιακά σε αυτή τη νέα καθημερινότητα, με τα αντισηπτικά, τις μάσκες και τα γάντια να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Δείτε φωτογραφίες από καφετέριες στο κέντρο του Αγρινίου:
Αναλυτικά οι κανόνες για τις παρέες, χωροταξία και μέτρα ασφαλείας από προσωπικό και πελάτες:
Παρέες σε «καραντίνα»
«Αύριο να πάμε στο εστιατόριο ή την ταβέρνα, κατά προτίμηση όμως με την οικογένειά μας και όχι για να συναντηθούμε με μακρινούς γνωστούς ή ανθρώπους που δεν βλεπόμαστε και δεν είμαστε πια μαζί, μια και στο τραπέζι θα καθόμαστε σχετικά κοντά και χωρίς μάσκα» τόνισε ο Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.
«Έχουν τεθεί ικανά όρια στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, ώστε να είναι δυνατή η έξοδος μιας ολόκληρης οικογένειας και να μη μείνει κανένας παραπονεμένος» δήλωσε ο κ. Χατζηγεωργίου, επιβεβαιώνοντας την επιλογή των άμεσων συγγενικών προσώπων ως συνδαιτημόνες, οι οποίες πρέπει να είναι και μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, με εξαίρεση οικογένειες με ανήλικα παιδιά.
Σχετικά με την χωροταξία
Όλοι οι χώροι της εστίασης έχουν πλήρως αναδιαμορφωθεί χωροταξικά, για να λάβουν το «οκ» της Πολιτείας και να λειτουργήσουν ξανά. Μετά την πανδημία, καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία ενός καταστήματος συνιστούν οι διαστάσεις του και οι τηρούμενες αποστάσεις μεταξύ των θαμώνων, καθώς:
· Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
· Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας, προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
· Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας, προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
· Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων από 70 εκατοστά έως 1 μέτρο και 70 εκατοστά.
· Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα 6 άτομα, ενώ δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
· Υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού η υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου.
«Μασκοφόροι» σερβιτόροι
Για το προσωπικό, προβλέπεται δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει:
· Πρόγραμμα σταδιακής προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων
· Πρόγραμμα ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
· Εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου.
· Άμεση απομόνωση εργαζόμενου με συμπτώματα συμβατά με την νόσο από τον υπεύθυνο της επιχείρησης.
· Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού: παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.
· Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους, αλλά και ασπίδας προσώπου για τους σερβιτόρους.
· Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.
Μεγάλη προσοχή και από τους πελάτες
Μεγάλη προσοχή συνίσταται και για τους πελάτες από την πρώτη στιγμή άφιξής τους στον χώρο εστίασης:
· Θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
· Θα πρέπει να ενημερώνονται από πινακίδες ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους.
· Στις συναλλαγές στο ταμείο, οι πελάτες θα πρέπει να επιλέγουν ανέπαφες συναλλαγές. Ειδικά στους χώρους του ταμείου, η παρουσία αντισηπτικού τόσο για τον πελάτη, όσο και για τον υπάλληλο είναι υποχρεωτική.
· Οι πελάτες θα πρέπει να κατοπτεύουν το χώρο, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει τοποθετηθεί σήμανση στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού. Επίσης, οι επιχειρηματίες θα ήταν χρήσιμο να τοποθετήσουν διάφανα διαχωριστικά (Τοποθέτηση plexiglas) για τον ίδιο σκοπό.