Ανάστατη η Κόρινθος καθώς ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού, κάλυψε τον ουρανό της πόλης. Οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε στρώματα και άρχισαν να πετούν πέτρες.
Τι προκάλεσε τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες (27/3) στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Κορίνθου με μετανάστες που ζουν εντός των δομών να βάζουν φωτιά σε στρώματα και να πετούν πέτρες σε αστυνομικούς και πυροσβέστες; Αιτία για αυτή την εξέγερση ήταν η αυτοκτονία ενός 24χρονου Κούρδου στο κέντρο κράτησης. Ο αυτόχειρας ήταν κρατούμενος επί 16 μήνες στο Κέντρο και περίμενε χθες Σάββατο, να λάβει την απόφαση για την απελευθέρωσή του. Ωστόσο, οι Αρχές του επέδωσαν απόφαση για παράταση της κράτησής του.
To video μέσα από το camp δείχνει την αρχή της έντονης διαμαρτυρίας των μεταναστών την ώρα που το ΕΚΑΒ έρχεται να παραλάβει τη σορό του νεαρού Κούρδου που τερμάτισε τη ζωή του δια απαγχονισμού μέσα στις τουαλέτες του camp.
Στις αποκλειστικές εικόνες του newsit.gr, βλέπουμε δεκάδες μετανάστες να προσπαθούν να σπάσουν τα προστατευτικά και να φωνάζουν συνθήματα, την ώρα που οι διασώστες έφταναν στο σημείο. Λίγο αργότερα έβαζαν φωτιά σε στρώματα και άρχισαν να πετούν πέτρες προς πάσα κατεύθυνση. Η ένταση κράτησε για περίπου δύο ώρες και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας.
Ο εξειδικευμένος σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρος Αντώνης Καραγιάννης, μίλησε στο newsit.gr για το θέμα των προβληματικών, σε αρκετές περιπτώσεις, κρατήσεων μεταναστών και για το νομικό θέμα γύρω από το ζήτημα. O ίδιος αναφέρει πως υπάρχει πρόβλημα με την ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου.
Όπως μας εξηγεί: «Η αυτοκτονία του 24χρονου Κούρδου πρόσφυγα στο κέντρο κράτησης Κορίνθου οφείλει να αποτελέσει την αφορμή για την τροποποίηση της παραγράφου 5β΄ του άρθρου 46 του Ν. 4636/2019. Η Ελληνική πολιτεία πρέπει να βάλει ένα τέλος στις αέναες κρατήσεις προσφύγων που μπορούν να ανανεώνονται κάθε 50 ημέρες, ξεπερνώντας ακόμα και το ανώτατο νόμιμο όριο του 18μήνου που έχει θέσει ο Ν. 3907/2011 συνιστώντας ευθεία προσβολή και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις δεν θα πρέπει να τιμωρούνται ή να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες για τον λόγο και μόνο ότι ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμα τους να ζητήσουν άσυλο, γεγονός που έχει τονίσει επανειλημμένα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ».