Nέες παρεμβάσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με προφανή στόχο οι αποδοχές τους να διαφοροποιούνται ανάλογα με την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους, προωθεί η κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».
Οι παρεμβάσεις
Η μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται έχει ως προφανή στόχευση της σταδιακή εξομοίωση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα με τον τρόπο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα. Το σχέδιο -σύμφωνα με το δημοσίευμα- περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
μελέτη και θέσπιση συστήματος ανταμοιβών και κινήτρων απόδοσης
ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των δεξιοτήτων
εκσυγχρονισμό της διαδικασίας προσέλκυσης και επιλογής υποψηφίων για θέσεις ευθύνης
χρησιμοποίηση εργαλείου που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για τον στρατηγικό προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού.
Τα κριτήρια
Οι σχεδιαζόμενες ριζικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο σύστημα αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρουν και τα συστήματα αξιολόγησης και προαγωγών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, η δομή του ισχύοντος μισθολογίου θα επιχειρηθεί να αλλάξει προκειμένου οι συνολικές αποδοχές των υπαλλήλων να προσδιορίζονται κατά κύριο λόγο με κριτήρια την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους.
Πρόσθετες παροχές με…αξιολόγηση
Θα θεσπιστούν πρόσθετες παροχές, οι οποίες θα λειτουργούν ως κίνητρα για την αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των εργαζομένων οι οποίες ωστόσο θα καταβάλλονται κατόπιν αξιολόγησης ως πρόσθετα επιδόματα και ως επιπλέον παροχές ή βραβεία για την επίτευξη στόχων.
Μάλιστα, σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο οι υπάλληλοι θα περνούν από ουσιαστική αξιολόγηση και θα βαθμολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια επίτευξης στόχων χωρίς ωστόσο να αναλύεται πως θα εξασφαλίζεται η διαφάνεια στη διαδικασία.
Ως εκ τούτου όσοι λαμβάνουν υψηλές βαθμολογίες στην αξιολόγηση θα παίρνουν υψηλότερες αποδοχές ενώ όσοι κρίνονται ανεπαρκείς θα παίρνουν λιγότερα χρήματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα υπάρχει πλαφόν, δηλαδή ένα ελάχιστο όριο αποδοχών, το οποίο θα ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους.
Από την άλλη πλευρά, τα κριτήρια που εφαρμόζονται στις διαδικασίες αξιολόγησης για την επιλογή και την τοποθέτηση υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης θα γίνουν ακόμη πιο αντικειμενικά και πιο αυστηρά.
Επιπλέον, οι αμοιβές των στελεχών του Δημοσίου θα επαναπροσδιοριστούν σε υψηλότερα επίπεδα προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικές για τους υποψηφίους.
Πηγή: sofokleousin.gr