Επίθεση με βιτριόλι: Παιχνίδι τακτικής ενόψει της δίκης που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι βλέπουν οι αναλυτές της Ασφάλειας πίσω απο την αιφνιδιαστική και κατευθυνόμενη κίνηση της 36χρονης Έφης Κακαράντζουλα να σπάσει τη σιωπή της και σήμερα το πρωί να ομολογήσει στην 17η Ανακρίτρια την πράξη της.
Η τακτική της σιωπής, την οδήγησε σε αδιέξοδο και αποφάσισε, με τη συμβουλή του δικηγόρου της κ. Σάκη Κεχαγιόγλου, να πάψει να αρνείται τα αυτονόητα και να αναλάβει τις ευθύνες της. Η 36χρονη «βιτριολίστρια της Αγίας Ελεούσας» προσπαθεί να στήσει νέα υπερασπιστική τακτική, που θεμελιώνεται στη λογική ό,τι δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση, αλλά επεδίωξε μόνο να τραυματίσει την Ιωάννα, ορμώμενη από μια, όπως η ίδια ανέφερε, αρρωστημένη εμμονή για την Ιωάννα Παλιοσπύρου.
Στόχος της, φυσικά, είναι να μετατρέψει την κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας που τιμωρείται με πολυετή κάθειρξη, σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, αδίκημα που την ρίχνει στα μαλακά και σε λίγους μήνες την οδηγεί εκτός φυλακής. Είναι χαρακτηριστικό, λένε οι αναλυτές της Ασφάλειας, ότι η Κακαράντζουλα δεν ανέφερε τίποτα παραπάνω των όσων αποδεδειγμένα αναφέρονται στη δικογραφια, αρνήθηκε να απαντήσει στις κρίσιμες ερωτήσεις της Ανακρίτριας για το πού βρήκε το βιτριόλι και αν είχε συνεργούς, θέλοντας με αυτο τον τρόπο να μην αποκαλύψει το χρονικό πλαίσιο που κατέστρωνε το σατανικό της σχέδιο.
Οι απαντήσεις ήταν γενικές και αόριστες που έχαναν το ίδιο τους το νόημα μέσα σε μια γενική και αόριστη τοποθέτηση. Ακόμη και στο κομμάτι που αφορά στο κίνητρό της, δεν αποκάλυψε όλα τα στοιχεία και με μια ξύλινη τοποθέτηση επιβεβαίωσε τα όσα ήταν ήδη γνωστά, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο κομμάτι που αφορα στο παρελθόν της, λέγοντας ό,τι είχε καθαρό ποινικό μητρώο και μια φυσιολογική ζωή.
Είναι προφανές οτι η ομολογία «ήθελα να την τραυματίσω, όχι να την σκοτώσω» στοχεύει στην αλλαγή του κατηγορητηρίου και μάλιστα οι αναλυτες της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν να υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις από την βιτριολίστρια.
Τι ανέφερε στην απολογία της η 36χρονη
«Με την κίνησή μου αυτή δεν ήθελα να τη σκοτώσω. Δεν στόχευσα ποτέ να την σκοτώσω αλλά να την πονέσω και να την τραυματίσω. Απλώς ποτέ δεν φαντάστηκα ότι η απερίσκεπτη μου αυτή η ενέργεια θα προξενούσε σε τέτοια έκταση ζημιά και ένα μεγάλο Γολγοθά που θα διανύει και θα διανύσει σε βάθος χρόνου».
Με αυτά τα λόγια επιχείρησε σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας να δικαιολογήσει την αποτρόπαια πράξη της η 36χρονη κατηγορουμένη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της άτυχης Ιωάννας. Μια επίθεση, που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάιο και είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο.
Σήμερα, έπειτα από δέκα περίπου μήνες σιωπής και ένα περίπου χρόνο μετά την επίθεση, η κατηγορούμενη της υπόθεσης, οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και έδωσε συμπληρωματική απολογία στην ανακρίτρια, η οποία χειρίζεται τη συγκεκριμένη δικογραφία.
Επί της ουσίας πρόκειται για την πρώτη φορά που η 36χρονη, η οποία μάλιστα είναι και συντοπίτισσα της άτυχης Ιωάννας, καταθέτει στις αρχές για τα όσα έπραξε, αποδεχόμενη την πράξη της και ζητώντας συγγνώμη.
«Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ» είπε στην απολογία της ανακρίτρια η 36χρονη και αμέσως μετά επέστρεψε στις φυλακές όπου κρατείται από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενη για την υπόθεση.
Ξεκινώντας την απολογία της στην ανακρίτρια η κατηγορουμένη ανέφερε τα εξής: «Την παθούσα τη γνώριζα από φιλικό κύκλο αρκετά χρόνια ήμασταν γνωστές…».
Ανακρίτρια: Aποδέχεστε την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας;
Κατηγορούμενη: Δεν αποδέχομαι την κατηγορία όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Όλα τα έτη του ενήλικου βίου μου τα έχω διανύσει χωρίς προβατική συμπεριφορά. Η στάση μου αυτή απέδειξε ότι υπερισχύει ο τρόπος ανατροφής μου και η δομή της προσωπικότητάς μου. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αμετανόητη και ανάλγητη και για αυτό με τη σημερινή μου απολογία μου θέλω να ζητήσω ειλικρινή και ταπεινή συγγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της την οποία ελπίζω και να αποδεχτούν. Λυπάμαι ειλικρινά από τα βάθη της ψυχής μου.
Η κατηγορουμένη ανέφερε πως είχε αποκτήσει μια αρρωστημένη εμμονή με την Ιωάννα. Είπε χαρακτηριστικά: «Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες. Δεν θα ήθελα να παρερμηνευτεί τίποτα από τα παραπάνω με εικασίες και φανταστικά σενάρια για αυτό. Προς το παρόν παραμένω σε όσα είπα ως τώρα».
«Δεν ήθελα να τη σκοτώσω»
Όπως αναφέρει το protothema.gr στη συνέχεια της απολογίας της η κατηγορουμένη υποστήριξε ότι ρίχνοντας το βιτριόλι στην άτυχη Ιωάννα ήθελε να την πονέσει και να την τραυματίσει. Συγκεκριμένα, κατέθεσε: «Με την κίνησή μου αυτή δεν ήθελα να την σκοτώσω. Δεν στόχευσα ποτέ να τη σκοτώσω αλλά να την πονέσω και να την τραυματίσω. Απλώς ποτέ δεν φαντάστηκα ότι η απερίσκεπτη μου αυτή η ενέργεια θα προξενούσε σε τέτοια έκταση ζημιά και ένα μεγάλο Γολγοθά που θα διανύει και θα διανύσει σε βάθος χρόνου. Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν. Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ».
Ακολούθως η ανακρίτρια υπέβαλε στην κατηγορουμένη σειρά ερωτήσεων για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:
Ανακρίτρια: Αφού θέλατε να της προκαλέσετε σωματική βλάβη γιατί επιλέξατε θειικό οξύ και σε αυτή τη μεγάλη ποσότητα;
Απάντηση: Δεν ήταν μεγάλη ποσότητα. Ήταν ένα κανονικό ποτήρι. Δεν γνώριζα ότι θα προκληθεί τόσο μεγάλη ζημιά.
Ανακρίτρια: Γνωρίζετε ότι αν είχε εισπνεύσει από τη μύτη ή το στόμα του βιτριόλι θα καταστρέφονταν είτε οι πνεύμονες ή ο οισοφάγος με αποτέλεσμα το θάνατό της και ότι εάν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα το οξύ θα προκαλούνταν ο θάνατός της από αιμορραγία;
Απάντηση: Δεν γνώριζα τίποτα από όλα αυτά. Δεν γνώριζα ότι αυτό το υγρό θα προκαλούσε τέτοια ζημιά γνώριζα ότι θα προκαλούσα κάποιο τραύμα. Δεν είχα σκοπό να στοχεύσω στο πρόσωπο. Η στάση του σώματος απέδειξε ότι ήμουν πλάγια και όχι πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν γνώριζα ότι θα προκαλούσα τόσο μεγάλη ζημιά. Το παχύρευστο υγρό δεν γνώριζα ότι προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά, δεν είμαι χημικός δεν γνώριζαν ότι υπήρχε σε πιο αραιή μορφή.
Ανακρίτρια: Από πού προμηθευτήκατε το βιτριόλι;
Απάντηση: Για την πράξη ανεύρεσης και την προμήθεια του καυστικού υλικού είμαι μόνο εγώ υπεύθυνη και κανείς άλλος. Δεν θέλω να απαντήσω από πού το προμηθεύτηκα.
Ανακρίτρια: Προσπαθήσατε να έρθετε σε επαφή έστω και τηλεφωνικώς με την ίδια ή μέσω του συνηγόρου σας για να ζητήσετε συγγνώμη από την παθούσα;
Απάντηση: Μέσω του συνηγόρου μου επικοινώνησε ο ίδιος με τους δικηγόρους της και τους εξέφρασε τη συμπάθειά του και τις ευχές για γρήγορη ανάρρωση. Σήμερα που είμαι ξανά ενώπιον σας δηλώνω τη μεταμέλειά μου και την συγγνώμη μου. Εάν φυσικά γίνει δεκτή.
«Όλοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία»
Τέλος, η κατηγορουμένη διέψευσε με την απολογία της ότι είχε επιχειρήσει να πλησιάσει την Ιωάννα μέσα στο νοσοκομείου για να της επιτεθεί, δηλώνοντας παράλληλα «συντετριμμένη». Ανέφερε δε, πως όλοι έχουν δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία….
Χαρακτηριστικά κατέθεσε στην ανακρίτρια: «Για τα δημοσιεύματα και την προσπάθειά της πολιτικής αγωγής να παρουσιάσει ψευδή γεγονότα ως αληθή και συγκεκριμένα ότι δήθεν εγώ είχα στην κατοχή μου σχεδιάγραμμα του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται και ότι συνομίλησα με φιλικό της πρόσωπο προκειμένου να αποσπάσω πληροφορίες για να της επιτεθώ ξανά μέσα στο νοσοκομείο το διαψεύδω κατηγορηματικά. Πρόκειται για άτοπες και αβάσιμες κατηγορίες Αυτό αποδεικνύεται από το ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου στη δικογραφία όλα αυτά λέγονται αυθαίρετα και κακόβουλα για να επιβαρύνουν την ήδη δυσάρεστη θέση μου. Παρουσιάζομαι ενώπιον σας συντετριμμένη, μετά από 10 μήνες. Είμαι 36 ετών με λευκό ποινικό μητρώο σε καμία περίπτωση και με κανένα αντάλλαγμα δεν θα διέγραφε μία έντιμη διαδρομή μέχρι σήμερα. Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται μία δίκαιη δίκη και μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους».