Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝΑΑ) αναφέρει ότι δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ιατρών και εργαζομένων ότι η λειτουργία οκτώ εμβολιαστικών γραμμών στο νοσοκομείο Μεσολογγίου και επτά εμβολιαστικών γραμμών στο νοσοκομείο Αγρινίου είναι ανέφικτη.
«Η οργή των πολιτών για το φιάσκο αυτό, δεν πρέπει να στρέφεται ενάντια στους εργαζομένους», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους και ζητούν από τους αρμόδιους να «να αφήσουν τους πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς, να εφαρμόσουν αξιόπιστες επιστημονικά λύσεις που να διασφαλίζουν τόσο την σωστή λειτουργία των γραμμών εμβολιασμού, όσο και την λειτουργία του νοσοκομείου, μεταφέροντας μέρος του εμβολιαστικού φορτίου σε οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα εκτός νοσοκομείου και στο φυσικό του χώρο που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στον Τοπικό Τύπο:
«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση τόσο της ΕΙΝΝΑΑ όσο και του Συλλόγου Εργαζομένων στη Ν.Μ.Μεσολογγίου ότι η λειτουργία των 8 (!!!) εμβολιαστικών γραμμών είναι ανέφικτη με τους όρους που θέτει η Διοίκηση της Ν.Μ.Μεσολογγίου και της 6ης ΥΠΕ.
Εκατοντάδες πολίτες ταλαιπωρήθηκαν και εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, όχι γιατί είχε στάση εργασίας όπως διέδωσαν κάποιοι καλοθελητές αλλά γιατί όπως εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει ούτε το απαραίτητο προσωπικό υπάρχει, ούτε ο χώρος και οι υποδομές είναι κατάλληλες για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων ραντεβού που κλείνονται.
Η οργή των πολιτών για το φιάσκο αυτό, δεν πρέπει να στρέφεται ενάντια στους εργαζομένους που εξήγησαν ότι δεν θα λειτουργήσει , αλλά απέναντι σε αυτούς που από τα γραφεία τους δίνουν ανεφάρμοστες εντολές.
Ακόμα και τώρα, πρέπει η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και της Ν.Μ.Μεσολογγίου , να αλλάξει ρότα και να φροντίσει για τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές σε κατάλληλο χώρο εκτός Νοσοκομείου.
Η μεταφορά τριών εμβολιαστικών γραμμών κάτω από την πίεση των αντιδράσεων των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων στο ΚΑΠΗ του Δήμου βελτιώνει την κατάσταση αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.
Αντίστοιχη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στην Ν.Μ. Αγρινίου με τις 7!!! Εμβολιαστικές γραμμές .
Όπως από μέρες είχε προειδοποιήσει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, το Νοσοκομείο Αγρινίου με πολύ δυσκολία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει χωροταξικά τις επτά εμβολιαστικές γραμμές και ταυτόχρονα να τηρούνται στοιχειωδώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας που η ίδια η πολιτεία έχει θεσπίσει.
Το ίδιο δύσκολα θα μπορούσε να ανταποκριθεί το ιατρικό και υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου στην στελέχωση των εμβολιαστικών γραμμών
Φυσικά επαληθεύτηκε και ορισμένες φορές ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία των πολιτών αγγίζει το κόκκινο.
Το κόκκινο επίσης αγγίζει η πίεση που δέχονται γιατροί και νοσηλευτές των εμβολιαστικών γραμμών.
Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστούν στο μέτρο του δυνατού τα προβλήματα που προκαλούν ο λάθος σχεδιασμός και η επιπόλαια προσέγγιση ενός τόσο σημαντικού θέματος όσο ο έγκαιρος και ταχύς εμβολιασμός του πληθυσμού.
Και προκαλεί απορία και σοβαρά ερωτήματα, πως ένα τόσο σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προσεγγίστηκε – τουλάχιστον στα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου – με τόση προχειρότητα.
Γιατί δεν υπήρξε έγκαιρα προγραμματισμός για κάτι απόλυτα αναμενόμενο: Την ανάγκη ανάπτυξης των περισσότερων δυνατόν εμβολιαστικών γραμμών.
Γιατί δεν αναζητήθηκαν άλλες χωροταξικές λύσεις στις πόλεις Αγρινίου και Μεσολογγίου;
Γιατί να μπει σε κίνδυνο η ίδια η λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων, μέσα από μία πιθανή διασπορά, όταν καθημερινά θα την επισκέπτονται 500 ή 600 ανεμβολίαστα άτομα; Ποιος ο λόγος να περιοριστούν δραματικά τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία με ότι σημαίνει αυτό για τα χρόνια νοσήματα; Εκτός εάν στα εξωτερικά ιατρεία μεταδίδεται ο κορονοιός και στο εμβολιαστικό κέντρο δεν μεταδίδεται …
Γιατί δεν φρόντισαν εγκαίρως για την αυτόνομη στελέχωση και λειτουργία αυτών των γραμμών ;;; Γιατί τις έδωσαν σε νοσοκομεία με ήδη οριακή λειτουργία;;; Που για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του COVID-19 έχουν αναστείλει άλλες βασικές λειτουργίες όπως τα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία για την εξοικονόμηση προσωπικού ;;
Γιατί υιοθετούν ως λύση την μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου και σε εμβολιαστικά κέντρα;;; Λύση που δημιουργεί στη υπόλοιπη νοσηρότητα περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο COVID-19 συνεχίζει να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στην περιοχή.
Τι θα γίνει αν αυξηθούν οι ανάγκες για στελέχωση της κλινικής COVID;;;
Δυστυχώς αυτοί που σχεδιάζουν τώρα αντιλαμβάνονται, με τον πιο δύσκολο τρόπο, ότι αποφάσεις χωρίς την γνώση και την εμπειρία αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι καταδικασμένες σε αστοχία και αποτυχία.
Τους καλούμε άμεσα να αφήσουν τους πρόχειρους αυτοσχεδιασμούς, να εφαρμόσουν αξιόπιστες επιστημονικά λύσεις που να διασφαλίζουν τόσο την σωστή λειτουργία των γραμμών εμβολιασμού, όσο και την λειτουργία του νοσοκομείου, μεταφέροντας μέρος του εμβολιαστικού φορτίου σε οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα εκτός νοσοκομείου και στο φυσικό του χώρο που είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Επίσης την άμεση ενίσχυση των εμβολιαστικών γραμμών που θα παραμείνουν στο νοσοκομείο, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ως υγειονομικοί πρώτης γραμμής πιστεύουμε ότι ο πολίτης δεν πρέπει να είναι ο τελικός αποδέκτης αυτών των λαθών.
Το ιατρικό και λοιπό προσωπικό έχει πλήρη συνείδηση του χρέους και της αποστολής του προς την κοινωνία και γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτό το κουρασμένο, εξαντλημένο προσωπικό των νοσοκομείων θα δώσει τη λύση στα προβλήματα που δημιούργησαν τα λάθη των “ειδικών” μέχρι να μπορέσουν, αν μπορέσουν, να τα αντιληφθούν και να τα διορθώσουν.
Δεν ζητάμε μπράβο και χειροκροτήματα.
Το μόνο που ζητάμε από τους πολίτες είναι την κατανόηση τους στα όποια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και την εμπιστοσύνη τους στα εμβόλια και τους εμβολιασμούς».