Επίσκεψη-αυτοψία του Δρ Δασολόγου Φυτοπαθολόγου κ. Παναγιώτη Τσόπελα,από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ναύπακτο.
Ο κ. Τσόπελας,συνοδευόμενος από το δήμαρχο Ναυπακτίας Β.Γκίζα,τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Θ.Κοτρωνιά,τον πρόεδρο του δημοτικού λιμενικού ταμείου Σπ.Τσέλιο, υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου και από τον δασάρχη κ. Γ.Ράπτη.επισκέφθηκαν στην παραλία της Ψανής το πλατάνι που μετά και τα αποτελέσματα, έδειξε ότι πάσχει από την επικίνδυνη ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, της πιο διαδεδομένης και θανατηφόρου ασθένειας που προσβάλλει αποκλειστικά και μόνο πλατάνια.Παρών στην επίσκεψη-αυτοψία του κ.Τσόπελα και ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Τ.Λουκόπουλος ο οποίος κατά το παρελθόν είχε εκφράσει τις αγωνίες του πολλές φορές για την ασθένεια αυτή και τα οδυνηρά αποτελέσματα που έχει τόσο στο φυσικό πλούτο της περιοχής,όσο και στην τοπική οικονομία.
Η αγωνία του κ.καθηγητή, ήταν έκδηλη στην περίπτωση που η ασθένεια προβάλλει ιδιαίτερα τα πλατάνια της παραλίας του Γριμπόβου που είναι σαφώς μεγαλύτερα σε μεγέθος από της παραλίας της Ψανής.
Αυτό που προέχει σύμφωνα με τον κ. Τσόπελα,είναι να αποκοπεί το προσβεβλημένο ριζικό σύστημα του πλατανιού που φέρει την θανατηφόρο ασθένεια στο υπέδαφος με ειδική τομή προκειμένου σταματήσει η μετάδοση της ασθένειας προς τα υπόλοιπα δένδρα.Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο και το επόμενο στη σειρά δέντρο,αν και υγιές θα πρέπει και αυτό να κοπεί προληπτικά.
Ο κ. Τσόπελας,πρότεινε εναλλακτικές λύσεις στη φύτευση δέντρων σκίασης των παραλιών μακροπρόθεσμα όπως με αυτό της Γράμπαρης όπως πρότεινε χαρακτηριστικά, σε συνάρτηση με τα υπάρχοντα πλατάνια
Το πρόγραμμα του κ. Καθηγητή περιελάμβανε επίσκεψη-αυτοψία στα πλατάνια και των δύο παραλιών της πόλης,ενώ ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 10 στο δημαρχείο.
-Τι πρέπει να κάνουμε;
Αυτό που θα πρέπει να γίνει-σύμφωνα με τον κ. καθηγητή- είναι η κοπή του προσβεβλημένου πλατάνου στην παραλία της Ψανής,ο σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση του χώρου από το πριονίδι και τα υπολείματα κοπής,η προληπτική κοπή και του επόμενου δέντρου,η τομή στο υπέδαφος προκειμένου να αποκοπεί το ριζικό σύστημα του νεκρού δέντρου από το επόμενο ώστε να σταματήσει η διάδοση του μύκητα,ενώ ήταν απαγορευτικός στη μελλοντική πλέον χρήση μηχανημάτων καθαρισμού των παραλιών,αφού εγκυμονεί ο κίνδυνος της επαφής των μηχανημάτων με το ριζικό σύστημα των πλατάνων,κάτι που ευνοεί τη μετάδοση της ασθένειας.
Τι είναι το μεταχρωματικό έλκος;
Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος.
Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου πιθανολογείται ότι εισήχθηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στην Ελλάδα πιθανόν να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του.
Συμπτώματα-Διάδοση
Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται· έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά υγιή φύλλα. Πολύ συχνά την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν. Σε μεγάλα δένδρα με προσβολή στον κορμό, πριν εμφανιστούν νεκρώσεις κλάδων, παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας.
Πηγή: nafpaktianews.gr