Στην πλήρη αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στη σήραγγα Αγίου Ηλία Αιτωλοακαρνανίας και των εγκαταστάσεων στο κτίριο εξυπηρέτησης προχώρησε η Διεύθυνση Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας αποκαθιστώντας τα εκτεταμένα προβλήματα που είχαν σημειωθεί από το 2019 έπειτα από κλοπές καλωδίων και πρόσκληση φθορών.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Θανάση Μαυρομμάτη, αφού πιστοποίησαν την αποπεράτωση του έργου, ενεργοποίησε το νέο φωτισμό της σήραγγας που βελτιώνει σημαντικά την οδική ασφάλεια.
«Θέσαμε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση αποκατάστασης του ηλεκτροφωτισμού στη σήραγγα Αγίου Ηλία, γιατί εδώ και περίπου τρία χρόνια παρέμενε ένα σημείο επικίνδυνο για την κυκλοφορία, μετά τη φθορά που υπέστη. Και αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί βρήκαμε ένα έργο να εκκρεμεί επί μακρόν και πετύχαμε να το ολοκληρώσουμε μέσα σε λίγους μήνες. Επιμένουμε ότι τα έργα πρέπει να αρχίζουν και να τελειώνουν στην ώρα τους. Αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει συνεργασία τα προβλήματα ξεπερνιούνται και αυτοί που βγαίνουν ωφελημένοι είναι οι πολίτες» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Φαρμάκης.
Για την αποκατάσταση των βλαβών, που είχαν σημειωθεί εξαιτίας της κλοπής, των παροχικών καλωδίων και προκειμένου να δοθεί οριστική λύση, η Διεύθυνση Έργων της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας εισηγήθηκε τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Συντήρηση Σήμανσης και ασφάλισης επαρχιακού οδικού δικτύου ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας», προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ. Έπειτα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες, στις 8 Ιανουαρίου 2021 υπογράφηκε η συμπληρωματική σύμβαση που συμπεριέλαβε όλες τις εργασίες αποκατάστασης των βλαβών των παροχικων καλωδίων χαμηλής τάσης, όλων των πινάκων (11) της σήραγγας Αγ. Ηλία, τα οποία ξεκινούσαν από τον Γενικό Πίνακα Χαμηλής Τάσης του κτηρίου εξυπηρέτησης της σήραγγας.
Η σήραγγα Αγίου Ηλία βρίσκεται μεταξύ Γουριάς και Σταμνάς, έχει μήκος 800 μέτρων και απέχει 100 μέτρα από το κτίριο εξυπηρέτησης. Tα καλώδια που εκλάπησαν ήταν μεγάλων διατομών (από 5×10 mm2 έως 3×185+95+cu185 mm2) και βρίσκονταν σε υπόγειο κανάλι διέλευσης καλωδίων, που καλύπτονταν με, ελεύθερα τοποθετημένες, πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος.