Κανονικά θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, με τους υποψηφίους να διαγωνίζονται στα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και Βιολογία ανάλογα με τον κύκλο σπουδών τους.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του protothema.gr, η ΑΔΕΔΥ δήλωσε χθες στο Πρωτοδικείο εξαίρεση εκπαιδευτικών και υπαλλήλων υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να διεξαχθούν οι εξετάσεις. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε καταθέσει νωρίτερα κατεπείγουσα αγωγή σχετικά με την 24ωρη σημερινή απεργία για τη διασφάλιση των Πανελλαδικών εξετάσεων. Την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κρίνεται παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών και θα συνεχιστούν κανονικά οι Πανελλαδικές, χαιρέτισε η υπουργός Παιδείας.
«Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή μας, έκρινε παράνομη την αυριανή απεργία στο βαθμό που θα επηρέαζε τις Πανελλαδικές. Χαίρομαι πολύ που οι εξετάσεις των παιδιών μας θα πραγματοποιηθούν χωρίς εμπόδια. Θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την προσπάθειά τους για το μέλλον που ονειρεύονται», έγραψε χθες το βράδυ στο Twitter Νίκη Κεραμέως.
Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή μας, έκρινε παράνομη την αυριανή απεργία στο βαθμό που θα επηρέαζε τις Πανελλαδικές. Χαίρομαι πολύ που οι εξετάσεις των παιδιών μας θα πραγματοποιηθούν χωρίς εμπόδια. Θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την προσπάθειά τους για το μέλλον που ονειρεύονται.
— Niki Kerameus (@nkerameus) June 15, 2021
Παράνομη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ μέχρι τις 10 το πρωί, όσον αφορά στην συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς. Επομένως με στάσεις εργασίας και όχι με 24ωρη απεργία θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στο πλαίσιο της αυριανής 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και του ΠΑΜΕ προκειμένου να εξυπηρετηθούν κατά τις μετακινήσεις τους οι μαθητές.
Το Δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του υπουργείου Παιδείας που ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η σημερινή απεργία. Δηλαδή διευκρινίζεται ότι το Δικαστήριο έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική συνολικά σε ότι αφορά στη συμμετοχή εκπαιδευτικών και υπαλλήλων του ΥΠΑΙΘ που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές (όχι μόνο ως τις 10 πμ )και ως τις 10 πμ σε ότι αφορά στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Η εξαίρεση από την απεργία
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων» ανακοινώθηκε χθες.
Στη δήλωση ότι εξαιρούνται από την 24ωρη απεργία οι εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας ώστε να διεξαχθούν κανονικά οι Πανελλαδικές εξετάσεις προχώρησε η ΑΔΕΔΥ ενώπιον του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Σύμφωνα με αυτές τις τροποποιήσεις τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας δεν θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία, αλλά σε στάση εργασίας από τη μία μέχρι τις 5 το απόγευμα. Η δήλωση έγινε κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας του αιτήματος του υπουργείου Παιδείας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική στο σύνολο η απεργία της ΑΔΕΔΥ
Τι λέει το υπουργείο Παιδείας
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως η απεργία θα πρέπει να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. «Δεν προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας για κάλυψη των αναγκών των πανελλαδικών εξετάσεων» τόνισαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας και επισήμαναν πως η απεργία γίνεται «σε βάρος των μαθητών, που ταλαιπωρούνται προηγούμενο διάστημα λόγω πανδημίας και τώρα ξανά εν μέσω πανελληνίων εξετάσεων».
Το πρωί κατεπείγουσα αγωγή σχετικά με την 24ωρη απεργία της 16/6, για τη διασφάλιση των Πανελλαδικών εξετάσεων κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.Όπως τονίζεται: «Η κήρυξη της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών για την Τετάρτη 16 Ιουνίου μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την ομαλή διενέργειά τους. Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο μια κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον περισσότερων των 100.000 υποψηφίων.
Ενδεικτικά, εκπαιδευτικοί κάθε κλάδου και κατηγορίας που συμμετέχουν στη διαδικασία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. λεωφορεία, τρένα, πλοία) κατά τις πρωινές ώρες μετακίνησης υποψηφίων, επιτηρητών και λοιπών συντελεστών προς τα εξεταστικά κέντρα, όλοι συμβάλλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην ομαλή διεξαγωγή μιας κρίσιμης δοκιμασίας της σχολικής ζωής, που δεν νοείται να τίθεται σε κίνδυνο.
Δεδομένης της κρισιμότητας της περίστασης, η ΟΛΜΕ απηύθυνε και η ίδια αίτημα εξαίρεσης των μελών της από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ωστόσο δεν έχει απαντηθεί».
Κατόπιν των ανωτέρω,όπως τονίζεται, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή
κατά των καλούντων σε απεργία ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με μοναδικό σκοπό να διασφαλισθεί – στο αναγκαίο και αναλογικό μέτρο – ότι η διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 δεν θα παρακωλυθεί με κανένα τρόπο. Ζητά συγκεκριμένα να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έως τις 10 π.μ. της Τετάρτης, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις αυριανές Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Καθήκον μας να προστατεύσουμε τους υποψηφίους μας από κάθε αναστάτωση, τη στιγμή που κορυφώνεται η προσπάθειά τους στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, και να θωρακίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων. Καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες να συστρατευθούν σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό. Απευθύνουμε κάλεσμα στους καλούντες σε απεργία να μην παρεμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κρίσιμη αυτή δοκιμασία των παιδιών μας.
Τα ΕΠΑΛ
Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών έγινε χθες, η «πρεμιέρα» των Πανελλαδικών για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Κλήθηκαν σήμερα να απαντήσουν θέματα που αφορούσαν στην ενότητα του «Αθλητισμού», έννοια διδαγμένη κι επίκαιρη, όπως τονίζει η ΟΕΦΕ σε ανακοίνωσή της. Και σημειώνει: «Στο πρώτο μέρος, το μη λογοτεχνικό κείμενο ανήκει στον κειμενικό τύπο του άρθρου και δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες σε ημερήσια εφημερίδα. Στο δεύτερο μέρος, το λογοτεχνικό κείμενο είναι ποίημα του Νίκου Μοσχοβάκου. Τόσο στο μη λογοτεχνικό όσο και στο λογοτεχνικό μέρος, τέθηκαν αρκετά ερωτήματα θεωρίας σχετικά με την πειθώ, τα σημεία στίξης, συνώνυμες λέξεις κι αφηγηματικούς τρόπους. Στην 3η δραστηριότητα του μη λογοτεχνικού κειμένου-παραγωγή λόγου-ζητήθηκε να γράψουν άρθρο ενώ στην αντίστοιχη 3η δραστηριότητα του λογοτεχνικού να χαρακτηρίσουν το ποιητικό υποκείμενο και να καταθέσουν την προσωπική τους άποψη. Συνολικά τα θέματα απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές, οι οποίοι έχουν ασκηθεί κατάλληλα κι αφομοιώσει τη θεωρία στο σύνολό της».
Την Πέμπτη 17 Ιουνίου, δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τα επαγγελματικά λύκεια, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).
Η επιστολή της ΟΛΜΕ στους καθηγητές
Η επιστολή της ΟΛΜΕ στους καθηγητές λέει μεταξύ άλλων ότι: «Σχετικά με την απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 16 Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής πανελλαδικών εξετάσεων, σας ενημερώνουμε για τα εξής:
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (μία βδομάδα πριν αποφασιστεί η απεργία της ΑΔΕΔΥ) τέθηκε προς ψήφιση πρόταση για 48ωρη απεργία της ΟΛΜΕ στις 16-17 Ιουνίου. Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ καταψήφισε την πρόταση αυτή, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ψυχολογία των υποψηφίων.
Η γενιά αυτή έχει βιώσει αδιανόητες και πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της υγειονομικής κρίσης (πολλοί/ες μαθητές/τριες νόσησαν οι ίδιοι/ες ή έχασαν δικούς τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό), λόγω του εγκλεισμού που ειδικά για τους εφήβους είχε σοβαρότατες ψυχολογικές συνέπειες, λόγω του κλεισίματος των σχολείων για σχεδόν 8 μήνες τις δύο τελευταίες σχολικές χρονιές, λόγω της τηλεκπαίδευσης που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Τόσο η έρευνα του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ όσο και διεθνείς έρευνες (ΟΗΕ, UNESCO, UNISEF) μιλούν εμπεριστατωμένα για ανεπανόρθωτες συνέπειες εκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές στο μαθητικό δυναμικό. Ταυτόχρονα, οι μαθητές/τριες μας είχαν να αντιμετωπίσουν, πέρα από όσα προκλήθηκαν από την πανδημία, και μία κυβερνητική πολιτική που όχι μόνο δεν επέλυσε τα τεράστια προβλήματα, αλλά προχώρησε σε απαράδεκτες νομοθετήσεις (ξαφνική αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, Τράπεζα Θεμάτων κλπ) που επιβάρυναν ακόμα περισσότερο εκπαιδευτικά και ψυχολογικά την έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά επιβαρυμένη αυτή γενιά μαθητών/τριων».
Με σελφ τεστ
Ώρα έναρξης της κάθε εξέτασης είναι 08:30 (κοινή για όλους τους υποψηφίους). Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Εξαίρεση, το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο (ΕΠΑΛ), για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Όσον αφορά τα μέτρα, τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές οφείλουν να φορούν μάσκα ενώ η συμμετοχή υποψηφίων, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις πανελλαδικές προϋποθέτει τη διενέργεια self test και την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε αυτοδιαγωνιστικό τεστ, το τεστ θα πρέπει να επαναληφθεί σε δημόσια δομή.