Ασθενείς που πέθαναν από τον κορωνοϊό ή που μπήκαν στην εντατική με τον Covid-19 βρέθηκε ότι είχαν μεγάλη έλλειψη στην βιταμίνη Κ και σύμφωνα με τον Guardian η αλλαγή στην διατροφή να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, γνωστή για τον πρωταρχικό ρόλο της στην πήξη του αίματος. Στην πραγματικότητα, χωρίς αυτή το αίμα δεν πήζει. Το σώμα μας την αποθηκεύει στον λιπώδη ιστό και στο ήπαρ.
Οπως και η βιταμίνη D, παράγεται μόνη της στον οργανισμό μας, αλλά συνήθως όχι σε ποσότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες του.
Τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες είναι οι σπόροι βασιλικού, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, τα γογγύλια, τα πράσινα φύλλα του μαρουλιού, τα χόρτα καθώς και το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αγγούρια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα καρότα, ο μαϊντανός, και τα σπαράγγια.
Το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά περιέχουν τη βιταμίνη Κ1 σε χαμηλά επίπεδα.
Τα δημητριακά, τα φυτικά έλαια (π.χ. σογιέλαιο, κραμβέλαιο) και οι σπόροι σόγιας είναι καλές πηγές βιταμίνης Κ.
Την βιταμίνη Κ την βρίσκουμε επίσης στα φρούτα, όπως το ακτινίδιο, το βερίκοκο, τις φράουλες, τα αποξηραμένα σύκα, το αβοκάντο, τα βατόμουρα, τα σταφύλια, το αχλάδι, το μάνγκο και την παπάγια.
Επίσης φασόλια, ρεβύθια, συκώτι, ντομάτες, βρώμη, ελαιόλαδο έχουν βιταμίνη Κ.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης K είναι εξαιρετικά σπάνια σε υγιείς ενήλικες. Η έλλειψή της είναι σχετικά συχνή σε όσους είναι σοβαρά άρρωστοι ή πάσχουν από ορισμένες χρόνιες παθήσεις (π.χ. σε καρκινοπαθείς, ασθενείς που έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, κ.λπ.).
Πηγή: elefterostypos.gr