Την ακόλουθη ανοικτή επιστολή απέστειλε η Επιτροπή Αγώνα κατά της σύστασης ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, μετά την επίσκεψή του στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στην λίμνη Βουλκαριά.
Διαβάστε αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής, όπως αυτή κοινοποιήθηκε και στον Τοπικό Τύπο:
Κε Υπουργέ,
Χαιρόμαστε για την άμεση επίσκεψή σας στις 02/07/2021 στην λίμνη Βουλκαριά, του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, όπου ιδίοις όμμασι διαπιστώσατε την οικολογική ζημιά που εκδηλώθηκε στις 01/07/2021.
Ως Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Ξηρομέρου, που είμαστε αντίθετοι με την επέκταση των υπαρχουσών ιχθυοκαλλιεργειών και την ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Δυτικών Ακτών Αιτωλ/νίας, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ευαισθησία και το άμεσο ενδιαφέρον που επιδείξατε και ευκαιρία του εν λόγω συμβάντος να σας παραθέσουμε κάποιες σκέψεις μας.
Το εν λόγω περιστατικό έχει εκδηλωθεί ξανά στην ευρύτερη περιοχή, πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από την κακή χρήση των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής και των εσφαλμένων αποφάσεων των Περιφερειακών και Κεντρικών διοικητικών οργάνων.
Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα της λίμνης Βουλκαριάς και πιο συγκεκριμένα στο σύμπλεγμα των Βορείων Εχινάδων Νήσων, της παράκτιας ζώνης Αστακού – Μύτικα και κάποιων ακτών της Νήσων Καλάμου και Καστού, τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια εξελίσσεται αντίστοιχα μια παρόμοια οικολογική καταστροφή. Η αλόγιστη χρήση και λειτουργία των εκεί εγκατεστημένων ιχθυοκαλλιεργειών, την υπέρμετρη ανάπτυξη τους και συχνά την αυθαίρετη επέκταση των δραστηριοτήτων τους λόγω της απουσίας κάθε έλεγχου από τις αρμόδιες αρχές, έχει υποβαθμιστεί σε επικίνδυνο βαθμό το εν λόγω θαλάσσιο οικοσύστημα.
Συγκεκριμένα εδώ και χρόνια έχει διαπιστωθεί δραματική μείωση του αριθμού της ποικιλίας και ποιότητας των ελευθέρων αλιευμάτων της θαλάσσιας περιοχής. Όμως πια, μετά από έρευνες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ΄΄ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ΄΄ στην εν λόγω περιοχή, επιβεβαιώθηκαν οι “φόβοι” μας για την δραματική υποβάθμιση του πυθμένα γύρω από τις ιχθυοκαλλιέργειες και την καταστροφή των λιβαδιών της Ποσειδώνιας που αποτελούν κορυφαίο προστατευόμενο θαλάσσιο είδος, λόγω της σημασίας που έχουν για την βιοποικιλότητα και την υγεία των θαλασσών (σας επισυνάπτουμε Δελτίο Τύπου του ΄΄Αρχιπελάγους΄΄ και φωτογραφίες).
Αυτά κε Υπουργέ συμβαίνουν σε μια περιορισμένη θαλάσσια περιοχή που είναι προστατευόμενη ως περιοχή του ΄΄ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA 2000΄΄ και άλλων διεθνών συνθηκών, όπου όμως ταυτοχρόνως έχει συγκεντρωθεί και παράγετε του 20% της συνολικής παραγωγής των ιχθυοκαλλιεργειών της Ελλάδας.
Όλα τα παραπάνω είναι πια γνωστά και στο Υπουργείο σας, διότι, παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε συνεδρίαση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ στις 02-06-2021 από τον Δήμαρχο Ξηρομέρου και την επιστημονική ομάδα που συνδράμει την Επιτροπή Αγώνα.
Εν όψη λοιπόν όλων των παραπάνω και για να αποφύγουμε στο μέλλον και περαιτέρω οικολογική ζημιά του τύπου Βουλκαριάς ή το άδειασμα των ακτών μας από τα ελεύθερα ψάρια, ζητάμε:
- Πριν ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις από την κεντρική ή την περιφερειακή διοίκηση για την ίδρυση της εν λόγω Π.Ο.Α.Υ, ή παρατάσεις ή ανανεώσεις αδειών των υφιστάμενων μονάδων, να προηγηθεί από την Πολιτεία εμπεριστατωμένη μελέτη ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο οι υφιστάμενες ιχθυοκαλλιέργειες ως προς τον αριθμό και την παραγωγή τους είναι συμβατές με την φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος, ή μήπως τα οριά τους έχουν ξεπεραστεί.
- Σε συνέχεια των καταγγελιών για την ύπαρξη των αυθαίρετων επεκτάσεων των μονάδων, να πληροφορηθούμε τα αποτελέσματα των έλεγχων των περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών του κράτους.
Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος: «Προκαταρκτική Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Υδατοκαλλιεργειών στις Ακτές και τις Νησίδες της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας».
Πηγή: Σελίδα Facebook
Archipelagos – Institute of Marine Conservation.
Ολοκληρώθηκε εχθές διαδικτυακή ημερίδα για την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος με θέμα: «Προκαταρκτική Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Υδατοκαλλιεργειών στις Ακτές και τις Νησίδες της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας».
Η μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα από μέλη των τοπικών κοινωνιών είναι ενδεικτική της έντονης ανησυχίας που έχει προκαλέσει η προγραμματιζόμενη αύξηση (κατά 70%) της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής στις Δυτικές Ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ επί χρόνια έχουν μισθωθεί περίπου 1.000 στρέμματα θαλάσσιας έκτασης, προγραμματίζονται να αυξήσουν την μίσθωση στα 1.800 στρέμματα, δεσμεύοντας όμως 41.000 στρέμματα, δηλαδή 22 φορές μεγαλύτερη έκταση από αυτή που πρόκειται να αξιοποιήσουν.
Η ευρύτερη περιοχή του Αστακού – Εχινάδων – Καστού – Κάλαμου, ήδη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, παράγει το 18-20% της συνολικής εθνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας. Οι υπερενταντικές ιχθυοκαλλιεργητικές πρακτικές έχουν ήδη προκαλέσει έντονη επιβάρυνση στα θαλάσσια οικοσυστήματα, στον τουρισμό και στην αλιεία. Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος δείχνουν ένα νεκρό τοπίο – κατεστραμμένα θαλάσσια οικοσυστήματα από την επί δεκαετίες παραμονή των μονάδων στα ίδια σημεία.
Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, συμμετείχε στην ημερίδα ως Επιστημονικός Σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα των πολιτών ενάντια στην ΠΟΑΥ. Ενάντια δηλαδή στην ολοκληρωτική βιομηχανοποίηση της παράκτιας ζώνης, η οποία θα αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα βιώσιμης ανάπτυξης σε αυτήν την περιοχή, της τόσο μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας.