Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει στις 19:30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με το «Έθνος», οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις μεγάλες προσφυγικές ροές που αναμένονται από τη χώρα καθώς οι ταλαιπωρημένοι πολίτες της προσπαθούν να ξεφύγουν από το καθέτως τον Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν πλέον την Καμπούλ.
Όπως μετέδωσε στο Open η Σοφία Φασουλάκη, η Αθήνα εκτιμά ότι το τηλεφώνημα είναι απαραίτητο προκειμένου οι δύο πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις και να εκτιμηθεί η κατάσταση. Όπως υπογραμμίζει η Αθήνα το «πρόβλημα» των μεταναστευτικών ροών είναι κοινό για Ελλάδα και Τουρκία και από τη στιγμή που οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική γειτονιά θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν από κοινού.
Κατά τη διάρκεια της απογευματινής επικοινωνίας που θα διεξαχθεί ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν θα γίνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Ωστόσο, η Αθήνα σημειώνει με νόημα ότι θα συνεχίσει να προστατεύει τόσο τα χερσαία, όσο και τα θαλάσσια σύνορά της καθώς δεν θέλει να ξαναδεί σκηνές, όπως εκείνες του 2015.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα παραμένει σε συνεχή επαφή με την Ευρώπη και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μία ενιαία γραμμή στο θέμα του προσφυγικού.
Οικονόμου: Η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση στις πύλες εισόδου
Η κυβέρνηση τονίζει ότι θέλει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η εργαλειοποίηση για δεύτερη φορά του μεταναστευτικού από την Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο για προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν και τόνισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στάση, καθώς και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η ΕΕ δε θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση του οποιοδήποτε ζητήματος.
«Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.
Σε ετοιμότητα η Αθήνα – Στήνει τείχη στον Έβρο
Την ίδια στιγμή, σε απόλυτη επαγρύπνηση βρίσκεται η Αθήνα στήνοντας τείχη άμυνας και οργανώνοντας τις κινήσεις της στο επιχειρησιακό πεδίο, με τη θωράκιση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της απέναντι στον κίνδυνο μιας επαπειλούμενης προσφυγικής κρίσης. Μάλιστα σήμερα, Παρασκευή οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνοδευόμενοι από τους αρχηγούς του στρατού Κωνσταντίνο Φλώρο και της Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη, επισκέπτονται φυλάκια και μονάδες στον Έβρο προκειμένου να επιθεωρήσουν την κατάσταση στη μεθόριο.
Σε φάση ολοκλήρωσης είναι ο φράχτης που κατασκευάζεται στο Έβρο σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως μετέδωσε στο Open η Ευλαμπία Ρέβη, το έργο μήκους 27 χιλιομέτρων έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ σύντομα θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.
Ο χαρακτήρας του έργου είναι αμυντικός, αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές με αγκαθωτή κοντσερτίνα. Το κιγκλίδωμα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνονται σε 6 μέτρα βάθος καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα.
Πετάει το μπαλάκι στην Ευρώπη ο Ερντογάν
Την ώρα που Ελλάδα και Ευρώπη καλούν την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν με βάση την Κοινή Δήλωση για το προσφυγικό, ο Ερντογάν πετάει προκλητικά το μπαλάκι δείχνοντας τις προθέσεις του.
«Η Ευρώπη όχι μόνο παραβιάζει τους διεθνείς νόμους αλλά γυρίζει την πλάτη και στις ανθρωπιστικές αξίες. Η Τουρκία δεν έχει κανένα χρέος, ευθύνη ή υποχρέωση να γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Για σήμερα Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της βορειοατλαντικής Συμμαχίας με αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Αφγανιστάν: Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την Κυριακή
Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Πλήθη συνεχίζουν όμως να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο καθώς θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα, πρόσθεσε ο ίδιος νατοϊκός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.