Περίπου το 20% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία μένει ανεμβολίαστο δέκα ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την εφαρμογή του νόμου της υποχρεωτικότητας που προβλέπει έως την 1η Σεπτεμβρίου όλο το προσωπικό όλων των δομών Υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών, να έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου ή τη μοναδική, σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε αναστολή εργασίας χωρίς αποδοχές.
Ο εμβολιαστικός ρυθμός των υγειονομικών όσο οι ημέρες της προθεσμίας που έχει δοθεί πλησιάζουν παρουσιάζει μια μικρή αυξητική τάση. Ενδεικτικά, στις 28 Ιουλίου εμβολιασμένο ήταν το 88% του ιατρικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ στις 12 Αυγούστου το ποσοστό ανέβηκε στο 89,26%. Οσον αφορά τους νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων, στις 28 Ιουλίου ήταν εμβολιασμένο το 74%, ποσοστό που ανέβηκε στο 76,91% στις 12 Αυγούστου. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το λοιπό προσωπικό είναι 72% (στις 28/7) και 74,64% (12/8).
Βελτιωμένα ποσοστά
Στον ιδιωτικό τομέα η εμβολιαστική κάλυψη είναι μεγαλύτερη, με τους εμβολιασμένους γιατρούς να ξεπερνούν το 93% και τόσο νοσηλευτικό όσο και λοιπό προσωπικό να είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%. Σε δέκα ημέρες υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα ποσοστά, ειδικά για τα δημόσια νοσοκομεία, θα αυξηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση, η απώλεια από το σύστημα Υγείας, ειδικά μια περίοδο που φαίνεται ότι έρχεται εντονότερη πίεση λόγω φθινοπώρου, μεταφοράς των δραστηριοτήτων από τους ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους και διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα», ακόμη και του μικρού ποσοστού ανεμβολίαστων θα είναι σημαντική.
Η ΠΟΕΔΗΝ, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, επισημαίνει ότι ανεμβολίαστο είναι το 10% (συνολικά περίπου 100.000 εργαζόμενοι σε όλο το ΕΣΥ), καθώς συνυπολογίζει και τους υγειονομικούς που έχουν νοσήσει με τον ιό, ακόμη και εάν αυτό δεν αποδεικνύεται με θετικό τεστ, συνεπώς δεν είναι ενταγμένοι στο μητρώο Covid.
Αναστολή εργασίας
Για τους αρνητές υγειονομικούς που θα επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας χωρίς να καταβάλλονται αποδοχές, ούτε θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη. Με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται, ενώ τα μέτρα εφαρμόζονται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.
«Για όσους δεν εμβολιαστούν θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Η Βουλή των Ελλήνων έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μια ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο.
Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της, και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία, δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις ούτε μισόλογα και “ναι μεν, αλλά”, ούτε και αστερίσκους», διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Επιχειρησιακά σχέδια
Aπό τις διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν ζητηθεί επιχειρησιακά σχέδια ώστε σε πρώτη φάση να καλυφθούν με εσωτερικές μετακινήσεις τα κενά που θα προκύψουν έως ότου γίνει η αναπλήρωση του προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναπλήρωση με τρίμηνες συμβάσεις, οι οποίες θα προκηρυχθούν αφού βγουν σε αναστολή οι υγειονομικοί ώστε να φανούν οι ειδικότητες στις οποίες υπάρχει ανάγκη. Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους. Στις εξαιρέσεις -που θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές- περιλαμβάνονται σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, επεισόδιο θρόμβωσης/θρομβοπενίας μετά από πρώτη δόση με τα εμβόλια AstraZeneca και J&J, περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας πριν τον εμβολιασμό κ.ά.
Δομές φροντίδας
Το μέτρο της υποχρεωτικότητας εφαρμόζεται ήδη σε εργαζομένους δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Τις ημέρες λίγο πριν παρέλθει η αντίστοιχη προθεσμία για να κάνουν την πρώτη δόση καταγράφηκε μια σημαντική αύξηση των εμβολιασμών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας, την περίοδο του Ιουλίου στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι παραπάνω από το 85%. Στις δημόσιες δομές διαπιστώνεται μια κατακόρυφη αύξηση, αφού τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων και σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία. Προηγούμενα δεδομένα του υπουργείου Εργασίας αφορούσαν στο διάστημα έως και τις 12 Αυγούστου, όταν το ποσοστό του εμβολιασμού εργαζομένων τουλάχιστον με μία δόση ανερχόταν στο 74,3% του προσωπικού.
Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις απαλλαγής των εργαζομένων που αδυνατούν να εμβολιαστούν για επιβεβλημένους λόγους υγείας -οι οποίες είναι λίγες σε αριθμό- έχουν κατατεθεί και η γνωμοδότησή τους πρόκειται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 23 Αυγούστου. Για την περίπτωση αυτή υπάρχει χρονική παράταση ως προς το μέτρο της αναστολής εργασίας.