Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Στον Δήμο Θέρμου αξίζουν συγχαρητήρια για τις άψογες διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που έβαλε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό χάρτη μετά από πολλούς αιώνες αφάνειας. Ειδικά με τις πρωτοβουλίες του να σηματοδοτήσει, όχι εφήμερα αλλά σε μόνιμη βάση και για τις επόμενες γενιές τα ηρωικά γεγονότα, τοποθέτησε-και συνεχίζει-προτομές ηρώων που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Ιούλιο και Αύγουστο στήθηκαν οκτώ προτομές! (σε στάδιο κατασκευής ακόμα 3 προτομές που θα τοποθετηθούν εντός του έτους). Ρεκόρ για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και ίσως αν το ψάξομε και σε όλη την Ελλάδα!
Συνεχίζοντας με γρήγορους ρυθμούς, την Κυριακή στις 22 Αυγούστου στην πλατεία Δημαρχείου στο κέντρο του Θέρμου, κάτω από τον βαθύ ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών, δίπλα στα τρεχούμενα καθαρά νερά των πηγών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση και αποκαλυπτήρια προτομής του Αποκουρίτη Κώστα Δήμου Μαραγιάννη.
Η πλατεία και η γύρω πλακόστρωτη περιοχή γέμισε από νωρίς με επισκέπτες από το θέρμο, την ευρύτερη περιοχή αλλά και με πολλούς Αγρινιώτες που ήρθαν για να τιμήσουν τον Συμβολαιογράφο-Αντιστασιακό στην κατοχή-ιστορικό ερευνητή-συγγραφέα-λαογράφο και χαμηλών τόνων ευεργέτη Κώστα Μαραγιάννη.
Γεννημένος το 1928 στο διπλανό Μέγα Δένδρο δραστηριοποιήθηκε επί τέσσερες δεκαετίες στο εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας το κοντινό Αγρίνιο. Παράλληλα με το επάγγελμά του ασχολήθηκε με την καταγραφή των ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων της περιοχής του Απόκουρου αλλά και πιο πέρα. Χάρις στις πολυετείς εργασίες του όσα ιστορικά κατέγραψε θα παραμείνει η πνευματική του κληρονομιά. Πολλές από τις ευεργεσίες του δεν αποκαλύφθηκαν, είναι άγνωστες στους πολλούς. Με προσπάθειες μιας ζωής συγκέντρωσε πλούσιο ιστορικό υλικό και έχει γράψει 15 βιβλία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται από νεότερους ερευνητές σε όλη την Ελλάδα. Από το 1946 και μετά έχει δημοσιεύσει αμέτρητα άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1949 γράφει στο «Βήμα» για τον Κοσμά τον Αιτωλό. (Πολύ πριν την αγιοποίηση του το 1961). Τονίζει πρώτος αυτός, ότι ο Άγιος Κοσμάς προετοίμασε τον ξεσηκωμό του γένους, αυτό που τώρα που γιορτάζομε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, είναι γνωστό σε όλους. Γράφει συγκεκριμένα: «…..ο Κοσμάς με το λαοπαιδευτικό του έργο και με τα πολλά σχολεία που έφτιαξε και την μεγάλη αξία που έδωσε σε αυτά, ήτανε ο θεμελιωτής του 1821.»
Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια επιστημονικά-λαογραφικά-ιστορικά-θρησκευτικά και άλλα. Τιμήθηκε με το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης, και βραβεία από τον Πολιτιστικό Όμιλο Θέρμου, τον Σύλλογο Αποκουρητών Αγρινίου, Τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Μακρυγιάννης» Αγρινίου, τον Σύλλογο Αποκουρητών Αθηνών και άλλους συλλόγους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας (Τα πλήρη βιογραφικά του στοιχεία-αντιστασιακή του δράση-πλήρη κατάλογο των βιβλίων του και εργασιών του, περιέγραψε αναλυτικά η κόρη του Βασιλική Μαραγιάννη στην ομιλία της.)
Τον συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση των ομιλητών οργάνωσε και έφερε εις πέρας με άψογο τρόπο η κα. Σοφία Αγνίδη του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Θέρμου.
O Δήμαρχος κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας υποδέχθηκε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμά, και οι δυο μαζί έκαναν τα αποκαλυπτήρια της ορειχάλκινης προτομής του Κώστα Μαραγιάννη που φιλοτέχνησε ο γνωστός καταξιωμένος Αιτωλοακαρνάνας γλύπτης Βασίλης Παπασάϊκας. Την Ελληνική σημαία που κάλυπτε την προτομή παρέδωσε ο Δήμαρχος στις κόρες του τιμώμενου κυρίες Βασιλική και Δήμητρα Μαραγιάννη.
Ο Σεβασμιότατος με συν λειτουργούς τον Πανοσιολογιότατο Αρχιερατικό Επίτροπο Θέρμου πατέρα Θεόκλητο Ράπτη και ιερείς της ευρύτερης περιοχής Θέρμου, έψαλε την επιμνημόσυνο δέηση.
Η παρουσιάστρια κα. Σοφία κάλεσε στο βήμα τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και εκείνος με τον μειλίχιο λόγο του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του εκλιπόντος προ τετραετίας (1917) Κώστα Δήμου Μαραγιάννη. Μίλησε για την προσφορά του στην εκκλησία και την ιστορική κληρονομιά που άφησε στον τόπο του. Συνεχάρη τον Δήμο Θέρμου που αποδίδει με τις πράξεις του σαν αυτή, τιμή ευγνωμοσύνη και ευχαριστία σε ανθρώπους που έδρασαν και πρωτοστάτησαν σε μεγάλα πνευματικά και αγιασμένα έργα. «Συν χαίρομαι-είπε-τον Δήμαρχο και όλους τους συνεργάτες του, συν χαίρομαι την οικογένεια του αειμνήστου αδελφού μας Κωνσταντίνου και ευχόμαστε τέτοιες εκδηλώσεις πάντα να γίνονται για να ανεβαίνομε και για να αγαπούμε κι εμείς τα ιδανικά».
Ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντάρας στον χαιρετισμό του είπε μεταξύ των άλλων: «Καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, τους σεβαστούς πατέρες, τον Βουλευτή κ. Βαρεμένο, τον πρώην Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιάννη Βαϊνά, την Αντιδήμαρχο Αγρινίου κα. Μαρία Παπαγεωργίου, τις κυρίες Βασιλική και Δήμητρα Μαραγιάννη, συγγενείς του Κώστα Δήμου Μαραγιάννη, εκπροσώπους φορέων, αγαπητούς μου συμπολίτες». Και συνέχισε. «Ο Δήμος τιμά σήμερα αυτόν που υπηρέτησε αλλά κυρίως αγάπησε αυτόν τον τόπο. Μεγάλωσε στο Μέγα Δένδρο σε δύσκολα χρόνια και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Σπούδασε και εργάστηκε σαν συμβολαιογράφος στον τόπο του. Η παρουσία του στο Θέρμο ήταν τακτική και δεν έλειπε καμία Κυριακή αν και η εργασία του ήταν στο Αγρίνιο. Εκεί όταν συναντούσε Θερμιώτη, Αποκουρίτη όπως έλεγε, μιλούσε μαζί του με τις ώρες. Τα ενδιαφέροντά του έφθαναν και πέρα από την περιοχή μας, μέχρι και στα Άγραφα. Σύλλογοι από τα Βραγγιανά τον καλούσαν και εκείνος πρόθυμα συμμετείχε στα συνέδριά τους για τον Κατσαντώνη. Ο Ευάγγελος Παπαστράτος στο βιβλίο του «Η δουλειά και ο κόπος της» γράφει ότι δεν αρκεί μόνο να μαζεύει κάποιος, πιο σημαντικό είναι να δίνει όσα μπορεί. Έτσι και ο Κώστας Δήμου Μαραγιάννης υπήρξε ένας αθόρυβος εργάτης, ένας ευπρεπής και διακριτικός άνθρωπος. Με δικές του δαπάνες, αρκετά σημαντικές, ανακατασκεύασε την κατεστραμμένη Ιερά Μονή Καταφυγίου, ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης, τώρα χάρις σαυτόν θα στέκεται για πολλούς αιώνες. Βοήθησε και στην ανακατασκευή της Αγίας Σωτήρας στον Δρυμώνα αλλά και στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά. Μάλιστα αυτός από τους πρώτους συνέγραψε άρθρο στο Βήμα και αργότερα βιβλίο για τον Άγιό μας Πατροκοσμά. Υπέρμετρη ήταν η αγάπη του για το Περιβάλλον, τα βουνά και τα δένδρα. Προέβλεπε με την μεγάλη του οξυδέρκεια την επερχόμενη κλιματική αλλαγή, αλλά και την αδιαφορία του σύγχρονου ανθρώπου για το περιβάλλον. Και φθάσαμε στο σήμερα που θρηνούμε την τεράστια καταστροφή στον φυτικό και ζωικό πλούτο της χώρας μας. Τώρα που χάθηκαν δάση και ζώα το μήνυμα του Μαραγιάννη είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ. Για αυτούς όλους τους λόγους η Δημοτική αρχή του Θέρμου αποφάσισε να τιμήσει τον τίμιο επιστήμονα-επαγγελματία-συγγραφέα-ερευνητή και λαογράφο τοποθετώντας την προτομή του δίπλα στον άλλο μεγάλο λαογράφο μας τον Δημήτρη Λουκόπουλο και παραδίπλα από τις προτομές πανάξιων πατριωτών μας όπως του Αριστείδη Κουβέλη και Τάσου Ακρίδα. Αγαπητές κυρίες Βασιλική και Δήμητρα Μαραγιάννη θεωρούμε ότι πράξαμε το σωστό απέναντι στην ιστορία του Απόκουρου, στην συνείδηση και την αποστολή μας ως Δημοτική Αρχή».
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Γεώργιος Βαρεμένος χαιρέτισε την εκδήλωση σαν εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αναφερόμενος στον τιμώμενο Θερμιώτη Κώστα Μαραγιάννη είπε ότι «είχε το βλέμμα στραμμένο προς τα έξω και όχι προς το δικό του εγώ. Ήταν ένας οραματιστής του μέλλοντος αξιολογώντας το παρελθόν, κατέγραψε την ανθρώπινη ιστορία ώστε να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο αύριο. Ο απλός πολίτης-συνέχισε-πρέπει να βιώσει το περιβάλλον σαν το σπίτι του και να το προστατεύσει όσο καλύτερα μπορεί, γιατί το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας». Αναφέρθηκε στην μεγάλη καταστροφή στην Εύβοια και στην εξαφάνιση μαζί με τα δάση και συναφών επαγγελμάτων όπως των μελισσοκόμων της περιοχής αλλά και των ρητινο-συλλεκτών, ίσως επάγγελμα άγνωστο στα μέρη μας αλλά βασικό επάγγελμα σε άλλα διαμερίσματα της χώρας μας. Συνεχάρη τον Δήμο Θέρμου για την εκδήλωση προς τιμή του Κώστα Δήμου Μαραγιάννη.
Στο βήμα ανέβηκε η κυρία Βασιλική Μαραγιάννη, κόρη του συμβολαιογράφου-συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή, συμβολαιογράφος κι η ίδια, απόφοιτος τη Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους και συνέχισε περιγράφοντας την προσωπικότητα του αγαπημένου της πατέρα. Μέσα από την ομιλία της ξεπήδησαν πολύ συγκινητικά λόγια και φάνηκε η μεγάλη αξία του Κώστα Μαραγιάννη, και η αγάπη του όχι μόνο για την οικογένειά του αλλά και για όλους τους συγχωριανούς του Μέγα Δενδριώτες και γενικότερα για όλους την περιοχή του Απόκουρου και πέρα από αυτό.
Η κα. Βασιλική Μαραγιάννη μνημόνευσε τις πνευματικές δραστηριότητες του πατέρα της και τα βιβλία που έγραψε, ακολουθεί κατάλογος.
- «Το Αρχαίο Θέρμο».
- «Το Απόκουρο Ιστορία-Μνημεία-Λαογραφία-Διδάσκαλοι του γένους».
- «Τραγούδια των χωριών του Θέρμου και των βουνών της Ρούμελης».
- «Το Αργυρό Πηγάδι (Γκιρτοβός) και ο Ναός του Αγίου Γεωργίου».
- «Κοσμάς ο Αιτωλός, Θρησκευτική ιδεοπολιτική και κοινωνική θεώρηση των ιδεών και του έργου του».
- «Μεσοκώμη Ευρυτανίας – Ιστορία, Μνημεία – Λαογραφία».
- «Το Μοναστήρι του Καταφυγίου (Δρυμώνα)».
- «Αποκουρήτες Αγωνιστές του 1821».
- «Η προσφορά του Ιερού μας Κλήρου και των Μοναστηριών της Ελλάδας κατά την Τουρκοκρατία στη Θρησκεία, στην Παιδεία, στην Πατρίδα και στην Επανάσταση του 1821».
- «Οι Εκκλησίες του Αγρινίου»,
- «Μακύνεια Ρίζα – Μολύκρειο Αντίρριο – Ναύπακτος, Ιστορικολαο- γραφικά και Μνημεία τους»,
- «Η Εθνική Αντίσταση στο Θέρμο και στα χωριά του το 1941-1944 – Λαογραφικά – Πολιτιστικά – Αντιστασιακά».
- Γράφει τα ίστορικολαογραφικά του Δρυμώνα (Μπερίκου), της Αετόπετρας των Σιαδιμαίων της Κοσκινάς και του Ταξιάρχη – Θέρμου. Ακόμη επιμελείται το πλείστον των εκδόσεων βιβλίων και ομιλιών του Κέντρου Λαογραφικών και Ιστορικών Ερευνών Ευγένιος Γιαννούλης – Κοσμάς ο Αιτωλός Μεγαδένδρου.
- Τον Ιούλιο του 2011 εκδίδει ένα άλλο έργο ζωής το βιβλίο του: Το Αγρίνιο « Μία περιδιάβαση στον τόπο. Μία προσέγγιση σε πρόσωπα και γεγονότα .»
- Τέλος το 2013 εκδιδει το βιβλίο του Η Κοινωνία η Δημοκρατία (Αρχαιοελληνισμός-Χριστιανισμός- Ιστορικά-Λαογραφικά –Πολιτικά –Πολιτιστκά-Σοφα λόγια μεγαλων ανθρώπων)
- στο Ιστορικό συνέδριο των Συγγραφέων στον Προυσό Ευρυτανίας το 1981,
- Μετείχε στα παρακάτω συνέδρια. Στο Συνέδριο Καρπενησίου το 1984 για τον Άγιο Ευγένιο Αιτωλό,
- στο Συνέδριο της Κόνιτσας στις 23-26 Αυγούστου 1990 με θέμα το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα (Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον)-
- και στο Α’ Συνέδριο Λαογραφίας στο Αγρίνιο στις 18-19-20 Οκτωβρίου 1991, στο οποίο ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής. (Χαιρετισμοί και εισηγήσεις του είναι καταχωρημένες στα πρακτικά των ως άνω συνεδρίων. )
Ήταν ο κύριος ομιλητής στην Αποκάλυψη της Προτομής του Κοσμά Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο τον Αύγουστο του 1987.
Ομοίως και κατά την Αποκάλυψη της προτομής του Τάσιου Ακρίδα στο Θέρμο το 1983,
- Μετείχε στη διημερίδα του Συνεδρίου των Βραγγιανών Αγράφων που διοργανώνει ο Σύλλογος Βραγγιανιωτών «Αναστάσιος Γόρδιος» στις 25 και 26 Ιουλίου 2001, για τον Άγιο Ευγένιο τον Αιτωλό και για τις Σχολές των Αγράφων που ίδρυσε και δίδαξε ο Άγιος Ευγένιος.
- στο δεύτερο Διεθνές Ιστορικό και Αρχαιολογικό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο στις 29-30 και 31 Μαρτίου 2002 με εισήγηση: «Το εκπαιδευτικό έργο του Ευγένιου Αιτωλού»
- και στο Β’ Διεθνές Συνέδριο του Πνευματικού Κέντρου των Ρουμελιωτών στις 17, 18, 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2004 στις πόλεις Αγρίνιο-Μεσολόγγι-Ναύπακτο.
- Στα μεγάλα συνέδρια του Καρπενησιού στις 12-15 Ιουλίου 2007 «Η Ευρυτανία στις περιγραφές Ελλήνων και ξένων περιηγητών» το οποίο διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών υπό την προεδρία του κ. Κλεομένη Κουτσούκη και
- Στο μεγάλο συνέδριο των Αγράφων στις 8-10 Αυγούστου 2008 το οποίο οργάνωσε η Πανευρυτανική Ένωση και ο Δήμος Αγράφων,
- Στο συνέδριο Αχελώος και τα χωριά «περί τον καλούμενον Καμπύλον ποταμόν » στον Άγιο Βλάσιο-Φράγμα Κρεμαστών ,Ποταμούλα στις 19-20 Ιουνίου 2010 με εισήγηση « Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στη μάχη της Κορομηλιάς. Ποιοί Παρακαμπύλιοι έλαβαν μέρος »
- Στην ημερίδα Η Σχολή του Αιτωλικού και οι Λόγιοι Δάσκαλοι των Αγράφων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στο Αιτωλικό στις 10-Ιουνίου 2010 με θέμα «Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ »
- Στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Τριχωνίδας και Ναυπακτίας στις 9-10-11 Ιουνίου 2012 με εισήγηση: «Το σχολείο της ιερής μονής Βλοχού Καινουρίου και ο άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός »
Με το πέρας της 35λεπτης ομιλίας της κυρίας Μαραγιάννη, ο Δήμαρχος δώρισε στις αδελφές Βασιλική και Δήμητρα Μαραγιάννη το βιβλίο «Απόκουρον τόπος της Αιτωλίας» που συνέγραψε ο Διδάκτορας καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ιωάννης Νεραντζής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος πολιτών της περιοχής Θέρμου, επισκέπτες από το Αγρίνιο και αλλού. Πέρα από όσους καλωσόρισε ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του, παραβρέθηκαν και ο κ. Κασόλας Θεόδωρος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Κώστας Μαραγιάννης εκπαιδευτικός, διευθυντής του Γενικού Λυκείου Θέρμου και Αρχηγός της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης. Όπως και παραπάνω εγράφη, ο πρώην Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιάννης Βαϊνάς συνοδευόμενος από την δραστήρια σύζυγό του (Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας) κα. Μαίρη Τσιχριτζή Βαϊνά. Εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και φορέων της περιοχής. Ο παλαίμαχος Δάσκαλος και Ορειβάτης Βασίλης Κιτσόπουλος, που παρέα «οργώσαμε» τα μονοπάτια και τις ψηλές κορφές του Ολύμπου τα τελευταία 40 χρόνια, και πολλοί άλλοι αξιόλογοι πολίτες που λυπάμαι που δεν γνωρίζω τα ονόματά τους.
Όπως σε όλες τις εκδηλώσεις της περιοχής έτσι και εδώ, οι τεχνικοί της οικογενειακής επιχείρησης «Δημάκης Ο.Ε. Εικόνα & Ήχος», έκανε από νωρίς τις τοποθετήσεις των ηχείων σε «στρατηγικά» σημεία και η ποιότητα του ήχου ήταν εξαιρετική, καθώς και η επιλογή της απαλής μουσικής με την οποία υποδέχθηκαν στην εκδήλωση τους καλεσμένους.
Να θυμίσομε εδώ και την επόμενη εκδήλωση Τρίτη 24 Αυγούστου οκτώ το βράδυ, στον ίδιο χώρο προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού.
Απόστολος Κων. Καρακώστας