Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το κορυφαίο όργανο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, το Δημοτικό Συμβούλιο, συζήτησε ευρέως και επί πραγματικών και αδιαμφισβήτητων δεδομένων την πορεία της Μαρίνας Μεσολογγίου.
Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, όπως είχε προαναγγείλει, αποφάσισε να θέσει όλες τις πτυχές του θέματος που προέκυψαν μετά από ενδελεχή διερεύνηση υπόψιν του Σώματος, αλλά και φορέων και παραγόντων της πόλης.
Στην συζήτηση τοποθετήθηκε στο τεχνοκρατικό σκέλος ο νομικός Αχιλλέας Παπουτσάκης που ασχολείται εδώ και καιρό με την υπόθεση. Η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του Λιμενικού Ταμείου γνωστοποιήθηκε ως προς τα συμπεράσματα και έγκειται στα εξής:
(α) Υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση για την νομιμότητα της από 17.12.2013 σύμβασης παραχώρησης της μαρίνας και της από 2.5.2019 τροποποίησής της και επικουρικά για την νομιμότητα των όρων αυτών περί παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου.
(β) Αν η εταιρεία δεν πληροί τις σημαντικότερες συμβατικές και νόμιμες υποχρεώσεις της δηλ. δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα το συμφωνηθέν αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο, υπάρχει περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης παραχώρησης από το Υπουργείο Τουρισμού.
(γ) Δεν κρίνονται νόμω βάσιμα τα επιχειρήματα περί αδυναμίας εκτέλεσης του έργου λόγω των σφαλμάτων των τεχνικών στοιχείων αυτού. Υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση για την νομιμότητα της μη εισέτι ολοκλήρωσης του έργου.
(δ) Λόγω των σφοδρών αντιδικιών των δύο κυρίων μετόχων-ιδρυτών της εταιρείας μεταξύ τους επιβάλλεται ακόμα περισσότερο να ενεργεί ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου με γνώμονα την νομιμότητα και όχι προς το ιδιωτικό συμφέρον οποιουδήποτε εξ αυτών.
(ε) Η εταιρεία βρίσκεται σε μία οικονομική κατάσταση, που απαιτεί την άμεση λήψη δραστικών αποφάσεων αναφορικά με την βιωσιμότητά της. Πρέπει να εξετασθεί η νομιμότητα ορισμένων συναλλαγών της εταιρείας, ενώ εγείρονται σοβαρά ζητήματα ως προς την νομιμότητα και τον εύλογο χαρακτήρα ορισμένων προτεινομένων λύσεων περί υποκατάστασης από τρίτους «επενδυτές». Το Λ.Τ. πρέπει να επιδιώξει την σύγκληση Γ.Σ. της εταιρείας για την λήψη αποφάσεων σχετικά. Κατά την Γ.Σ. αυτή πρέπει να ληφθούν δραστικές αποφάσεις για την βιωσιμότητα της εταιρείας. Άλλως ο νόμος απαιτεί να αποφασισθεί η λύση της.
Κώστας Λύρος: «Η ελπίδα έσβησε. Νομιμοποιήστε με πολιτικά να επιδιώξω τη λύση»
«Αντισταθήκαμε σε εκείνες τις δυνάμεις που μας καλούσαν να γίνουμε μέρος του προβλήματος. Να γίνουμε μια από τα ίδια. Ακούσαμε τα εμπλεκόμενα μέρη, ζητήσαμε ενημέρωση και επειδή τα θέματα ήταν ειδικά και… «θολά» απευθυνθήκαμε σε ειδικούς για να λάβουμε τις ανάλογες συμβουλές. Βάλαμε οικονομολόγους, δικηγόρους, ορκωτούς λογιστές, μελετήσαμε το θέμα», είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος.
«Αυτά που προέκυψαν από τις έρευνες ήταν αποκαρδιωτικά. Η εταιρεία είναι ανακόλουθη στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Από το 2009 μέχρι σήμερα παρά τις ευνοϊκότατες ρυθμίσεις δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της. Παρατάσεις, αναθεωρήσεις, μισές δουλειές. Η οικονομική θέση της είναι επισφαλής στα όρια της χρεοκοπίας. Τα λογιστικά της ανακατεμένα. Ο ένας μέτοχος καταγγέλλει τον άλλον για σκοτεινά ταμεία και διαπλοκή. Εσωτερικά δάνεια αμφίβολης νομιμότητας. Η εταιρεία βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία για χρηματοδότηση από επίσημα και εγγυημένα πιστωτικά ιδρύματα.Και το ερώτημα που γεννάται είναι απλό… Πως θα γίνουν τα έργα που χρειάζονται καιθέτει ως όρο η σύμβαση παραχώρησης;Ποιος θα βάλει τα λεφτά», διερωτήθηκε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου.
Κατόπιν ανέφερε ότι πάλεψε για την μία και μόνη λύση επί πέντε μήνες. Αυτή εδράζεται στην συναίνεση των δύο μεγαλομετόχων (που έχουν το 95%) να εισφέρουν χρήματα μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. «Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό. Οι ατέρμονες αντιδικίες, η σωρεία των δικαστηρίων και οι έχθρες δεν ήταν δυνατό να ξεπεραστούν κι έτσι η μοναδική ελπίδα η εταιρεία ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε. να λειτουργήσει έσβησε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια μίλησε για τις ατέρμονες αντιδικίες των δύο κυρίων μετόχων, που έχουν εξαπλωθεί και μολύνει και την κοινωνία μας, έχουν καταστήσει το «έργο» αιτία διχόνοιας και μιζέριας. “Χρειάζονται αποφάσεις, όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν, ότι η υπόθεση έχει βαλτώσει. Όποιος (και το επισημαίνω, οποιοσδήποτε) έχει την δυνατότητα να κάνει το έργο, να εμφανισθεί και να το αναλάβει με υγιείς όρους. Δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν», συνέχισε και κάλεσε τους παρισταμένους να πάρουν θέση και να τον νομιμοποιήσουν πολιτικά να επιδιώξει τη λύση καθώς είναι πλέον ανάγκη να γυρίσει σελίδα και να βρεθούν αξιόπιστοι επενδυτές.
Ο Κώστας Λύρος διατράνωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ίδιος ως Δήμαρχος και το Λιμενικό Ταμείο δεν υπάρχει περίπτωση να κινηθεί εκτός Νόμου για κανέναν και για τίποτε. Και έκλεισε με τρεις λέξεις που περικλείουν την θέση του: ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ – ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ – ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ…
Η συνεδρίαση κράτησε επί μακρόν και ακούστηκαν πολλές απόψεις. Πλέον εκπεφρασμένη άποψη της Δημοτικής Αρχής, και όπως φαίνεται και των υπολοίπων πλευρών πλην εξαιρέσεων, είναι το Υπουργείο να σκύψει το συντομότερο στο θέμα και να πράξει τα δέοντα. Ήτοι να κινήσει τις διαδικασίες για την αποβολή της Εταιρείας και την άμεση επαναδημοπράτηση με ανοικτές, διαφανείς διαδικασίες εξπρές. «Η τοπική κοινωνία ανέμενε 11 χρόνια. Ήταν πολύ ανεκτική. Η Εταιρεία μας απογοήτευσε και στέρησε την αναπτυξιακή μας προοπτική ως τόπου. Η δημοτική μας αρχή δεν πιέζεται και δεν απειλείται από κανέναν. Δεν είναι με κανέναν και δεν έκλεισε το μάτι σε κανέναν όπως, δυστυχώς, έγινε την περασμένη πενταετία με τα γνωστά αποτελέσματα.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα και τα νόμιμα για την επαναδημοπράτηση του έργου καθώς η Εταιρεία αθετεί συστηματικά τις συμβατικές της υποχρεώσεις και είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας. Καλούμε τέλος και τους βουλευτές του Νομού μας όχι μόνο να στηρίξουν την απόφαση, αλλά να πιέσουν προς την ίδια κατεύθυνση το Υπουργείο Τουρισμού. Η ανάπτυξη στο Μεσολόγγι δεν μπορεί να περιμένει ούτε λεπτό», δήλωσε ο Κώστας Λύρος. Τις επόμενες μέρες το Λιμενικό Ταμείο Ι.Π. Μεσολογγίου θα συνεδριάσει σχετικά ώστε να αποτυπωθεί και απ’ αυτό το όργανο η βούληση της Μεσολογγίτικης κοινωνίας.