Η έξαρση της πανδημίας στα σχολεία και στα παιδιά, τα οποία, αποδεικνύονται ευάλωτα στη μετάλλαξη Δέλτα, φέρνει πιο κοντά το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σημαίνοντας συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο και στους επιστήμονες.
«Το τέταρτο κύμα είναι μπροστά μας» δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τοποθετώντας την έναρξη του στα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω της μεγάλης διασποράς στα σχολεία.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του newsit, πρόκειται για μια τάση που άρχισε να παίρνει την ανιούσα πριν από την έναρξη των σχολείων και μετά τις διακοπές, και συνέχισε την κατακόρυφη άνοδο με την επιστροφή των παιδιών στα θρανία.
«Καμπάνα κινδύνου» για τη διασπορά
Μία μόλις εβδομάδα μετά την έναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης τα δεδομένα είναι άκρως ανησυχητικά. Ένα στα τρία πλέον παιδιά, και όχι στα πέντε, νοσούν με κορωνοϊό, ενώ σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις η απόσταση των δύο μέτρων δεν είναι τελικά ασφαλής για τον περιορισμό της διασποράς. Κάτι που προφανέστατα δημιουργεί ανησυχία σε σχέση με την οργάνωση και η λειτουργία των σχολείων.
Επιχείρηση «ενημέρωση γονέων» για τα κρούσματα στα σχολεία
Κάθε Τετάρτη ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει τον συνολικό αριθμό των παιδιών από 4 έως 17 ετών που νοσούν, όπως προκύπτει από τα διαγνωστικά τεστ.
Ταυτόχρονα, από το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της πλατφόρμας «Μy school», θα είναι προσβάσιμα και τα στοιχεία για τα τμήματα εκείνα που βρίσκονται σε αναστολή.
Δυο πρωτοβουλίες που στόχο έχουν όχι μόνο την ενημέρωση των γονέων αλλά και «την καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης, απαραίτητου σε αυτή τη δύσκολη φάση της πανδημίας», εξηγούν στο newsit.gr πηγές του υπουργείου Παιδείας.
Σχέδιο Β’ για ΜΕΘ παίδων
Βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι η αύξηση των κλινών σε παιδιατρικές ΜΕΘ.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν εκτιμάται ότι θα καλυφθούν από τα μεγάλα νοσοκομεία παίδων που υπάρχουν στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα, και αν χρειαστεί θα υπάρξει συνεργασία με ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία αλλά και μαιευτήρια που διαθέτουν ΜΕΘ για παιδιά. Αντίστοιχα το ίδιο θα ισχύσει και για άλλες μεγάλες πόλεις.
Η προσοχή στρέφεται στην περιφέρεια, όπου εκεί επεξεργάζονται σχέδιο για μετατροπή ΜΕΘ ενηλίκων σε παίδων.
Νέα έκκληση για άμεσο εμβολιασμό των παιδιών
Κυβέρνηση και επιστήμονες με μια φωνή απευθύνουν νέα έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους άνω των 12 ετών.
Τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά, κι ακόμη και αν αύριο έκαναν το εμβόλιο όλα τα παιδιά, ανοσία θα υπήρχε σε ένα μήνα.
«Η εκδήλωση του τέταρτου κύματος ως τις αρχές Οκτώβρη είναι “μονόδρομος” αλλά είναι σημαντικό να φρενάρουμε την εξέλιξη του και να προστατευτούν όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά αλλά και τα μη εμβολιασμένα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή» δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητικά στέλεχος που εμπλέκεται ενεργά στη διαχείριση της πανδημίας.
Κεραμέως: Καθήκον να πείσουμε τους γονείς
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στα παιδιά με μια δόση κλεισμένο ραντεβού, το ποσοστό είναι στο 35% για τις ηλικίες 15 με 18 ετών, και στο 17% για τις ηλικίες 12 έως 14 ετών.
«Στα παιδιά μας υπάρχει μια αύξηση στους εμβολιασμούς. Αρκεί; Όχι. Και είναι καθήκον όλων μας, να πείσουμε τους γονείς για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας να εμβολιαστούν» τόνισε η κ. Κεραμέως.
Αντίθετα, όπως είπε, τα στοιχεία πολύ καλύτερα για τους εκπαιδευτικούς, καθώς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ξεπερνάει το 82%.
Σκέψη για αλλαγή του 50%+1
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο στα σχολεία αν υπάρξει κρούσμα μέσα σε ένα τμήμα, οι μαθητές που κάθονται κοντά στο παιδί που νοσεί, θα κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά, τα οποία θα καλύπτονται από το κράτος.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Plan b’, αν και εφόσον χρειαστεί θα μειωθεί το όριο του 50% + 1 μαθητής νοσούντες σε ένα τμήμα προκειμένου να κλείσει.
Σήμερα για να σταματήσει να λειτουργεί ένα τμήμα 25 μαθητών θα πρέπει να νοσήσουν 13 εξ αυτών.