Με διάφορες μεθόδους οι επιτήδειοι εξαπατούν τους πολίτες και τους αποσπούν χρήματα. Χρήσιμες συμβουλές της ΕΛΑΣ για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών.
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι με διάφορες μεθόδους αποσπούν χρηματικά ποσά από πολίτες, κυρίως τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες για τις παρακάτω μορφές απάτης:
Απάτες με τη μέθοδο της διαφοράς ή του «επιπλέον μηδενικού»
• Συνήθως πραγματοποιείται σε αγγελίες αγοραπωλησιών ή παραγγελίες προϊόντων από επιχειρήσεις, όπου ο δράστης, παρουσιαζόμενος ως ενδιαφερόμενος αγοραστής, επικοινωνεί τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου με τον υποψήφιο πωλητή και συμφωνούν σε συγκεκριμένο αντίτιμο.
• Οι δράστες αποστέλλουν στους πωλητές πλαστά βεβαιωτικά ότι, εκ παραδρομής, κατέθεσαν το συμφωνηθέν αντίτιμο της αγοράς με ένα μηδενικό επιπλέον, ζητώντας από τους αντισυμβαλλόμενους να επιστρέψουν επειγόντως τη διαφορά σε τραπεζικό λογαριασμό που τους υποδεικνύουν.
• Έπειτα εισπράττουν το ποσό και διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον αντισυμβαλλόμενο.
Απάτες με επενδυτικές εταιρείες
• Οι δράστες, μέσω ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, παρουσιάζονται ως στελέχη επενδυτικών εταιρειών ή εταιρειών διαχείρισης κρυπτονομισμάτων και πείθουν τους υποψήφιους πελάτες να καταθέσουν χρηματικό ποσό ως κεφάλαιο για επένδυση ή αγορά κρυπτονομισμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις το χρηματικό ποσό που κατατίθεται είναι μεγάλο.
• Κατόπιν, μέσω εικονικής πλατφόρμας παρουσιάζουν στους πελάτες κέρδη, τα οποία δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, γεγονός που γίνεται αντιληπτό όταν ο πελάτης επιθυμεί την ανάληψη του κεφαλαίου και των κερδών του.
• Όταν ο πελάτης αιτηθεί την ανάληψη του κεφαλαίου και των κερδών του, διακόπτουν κάθε επικοινωνία μαζί του.
Απάτες μέσω αγγελιών για αγορά/πώληση οχημάτων ή άλλων αντικειμένων
Οι δράστες χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες (modus operandi), που περιγράφονται ως ακολούθως:
α) Οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές
• μέσω του διαδικτύου, αναζητούν και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων και αντικειμένων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους,
• αφού έρχονται σε επικοινωνία (τηλεφωνικά ή από μέσα κοινωνικής δικτύωσης) με τους κατόχους, συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής,
• στη συνέχεια, επιδεικνύουν στον πωλητή είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον προαναφερθέντα λογαριασμό,
• οι πωλητές παραπλανούνται – πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης οχήματος, τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για την μεταβίβαση του οχήματος στο όνομά τους και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώληση, ενώ σε περιπτώσεις αντικειμένων, παραλαμβάνουν αυτά και διακόπτουν κάθε επικοινωνία.
β) Οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές
• καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων ή ανύπαρκτων αντικειμένων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών. Σε πολλές περιπτώσεις τα προσφέρουν σε δελεαστικές τιμές,
• οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει από κοντά το προς πώληση όχημα/αντικείμενο, πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του,
• στη συνέχεια, καταβάλλουν σε λογαριασμό Πιστωτικού Ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί, ως προκαταβολή.
• οι δράστες, εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στο Πιστωτικό Ίδρυμα.
Κατόπιν αυτών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, συμβουλεύει τους πολίτες:
• Να εξακριβώνουν κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ότι πράγματι μεταφέρθηκε το χρηματικό ποσό που έχει συμφωνηθεί.
• Να μην πείθονται εύκολα, όσον αφορά ευκαιριακές αγορές προϊόντων που προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε, δίχως να δουν πρώτα τα προϊόντα αυτά.
• Στις περιπτώσεις που ο αγοραστής ισχυρίζεται την εκ παραδρομής καταβολή μεγαλύτερου ποσού του συμφωνηθέντος αντιτίμου και αιτείται την επιστροφή της διαφοράς, να εξακριβώνουν το αληθές των ισχυρισμών τους, μέσω επικοινωνίας με το τραπεζικό ίδρυμα.
• Να διασταυρώνουν την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών και των εταιρειών διαχείρισης κρυπτονομισμάτων, προτού καταθέσουν το κεφάλαιό τους ή προβούν σε αγορά κρυπτονομισμάτων.
• Να μην αποκαλύπτουν σε αγνώστους στοιχεία των πιστωτικών ή χρεωστικών τους καρτών, καθώς και τους προσωπικούς τους κωδικούς (e-banking, taxisnet, c v v κ.λπ.)
• Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.
• Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.