Φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο, το οποίο καταργήθηκε επί Γαβρόγλου, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση με την οποίο εκφράζουν την απορία τους για τον καθησυχασμό της κοινωνίας του Αγρινίου παρά τις εξελίξεις για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της πόλης και παραθέτουν στοιχεία που θα έπρεπε να ανησυχούν.
Μάλιστα αναφέρονται και σε θεσμικούς παράγοντες της περιοχής, ο καθησυχασμός των οποίων μπορεί να σημαίνει παραδοχή ήττας ή «ωχαδερφισμό».
Επίσης οι φοιτητές αναφέρονται στις δύο προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου περί ίδρυσης μη κρατικού Πανεπιστημίου που θα το διοικεί ο Δήμος Αγρινίου ή το ενδεχόμενο δημιουργίας της σχολής που θα ονομάζεται «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πολιτισμός» και θα περιέχει επανιδρυμένο το ΔΠΠΝΤ και το ΔΕΑΠΤ, αλλά εκτός του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τονίζουν μάλιστα ότι, «πιστεύουμε όλη η κοινωνία του Αγρινίου και γιατί όχι όλη η Αιτωλοακαρνανία πρέπει να διεκδικήσει αυτό που της αρμόζει με πρωταγωνιστές του θεσμικούς παράγοντες που μπορούν να ασκήσουν πίεση στο Υπουργείο Παιδείας και τη Κυβέρνηση.
Δεν είμαστε Τειρεσίες, αλλά αν αναλογιστούμε τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμή στα χέρια μας , τις προσεχείς παρεμβάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών για τα τμήματα του Αγρινίου και την απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος στο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας κ. Βαρεμένο στις 10 Μαρτίου, φαίνεται μάλλον δυσοίωνο το μέλλον για τη κοινωνία του Αγρινίου, αν δεν παρθούν άμεσα αποφάσεις αλλά και να υλοποιηθούν πάντοτε ενωμένα».
Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση των φοιτητών του ΔΠΠΝΤ, όπως κοινοποιήθηκε στον Τοπικό Τύπο:
«Πλέον και το τελευταίο έτος εισαγωγής του φημισμένου τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) είναι ένα βήμα πριν από την επιστροφή του στα έδρανα του Παλαιού Μουσικού Σχολείου.
Με χαρά είδαμε το Αγρίνιο να αναπτύσσεται (ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικές πινακίδες, σιντριβάνια και το πιο ‘’εκθαμβωτικό’’ οι φημισμένοι κόμβοι που ολοένα και πληθαίνουν). Ωστόσο είδαμε την άλλη πλευρά πολυάριθμα μαγαζιά που μέχρι πέρσι λειτουργούσαν να έχουν πλέον το αυτοκόλλητο στη βιτρίνα, να αναγράφει ενοικιάζεται η πωλείται..
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20 Σεπτεμβρίου ακούστηκαν πάλι απόψεις για το θέμα Πανεπιστημίου χωρίς όμως την έκφραση της άποψης των φοιτητών που αποτελούν την κοινωνία του Πανεπιστημίου, έγιναν ρίψεις ευθυνών χωρίς όμως να δίνεται λύση στο πρόβλημα αυτό καθαυτό (εκτός από την πρόταση του μη κρατικού Πανεπιστημίου με τη φημισμένη Κτηνιατρική).
Πρέπει να γίνει γνωστό στη κοινωνία του Αγρινίου σε τι κατάσταση βρίσκονται φέτος τα τμήματα του Αγρινίου, οι εισακτέοι στο Τμήμα Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων ήταν 59, στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας με 123 εισακτέους και Μηχανικών Περιβάλλοντος 21 άτομα αυτή είναι η τύχη τους τουλάχιστον για φέτος..
Ας δούμε τι ετοιμάζεται για τις ερχόμενη χρονιά:
- Ιδρύεται Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο όπου η εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.
- Το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας με έδρα το Αγρίνιο το οποίο ιδρύθηκε με το περιβόητο νόμο Γαβρόγλου (4610/2019) καταργείται.
- Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής συγχωνεύεται με το ιδρυόμενο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο το οποίο μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο.
- Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Αγρίνιο συγχωνεύεται με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα το Αγρίνιο, και το Τμήμα που προκύπτει μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
- Το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα το Αγρίνιο μεταφέρεται στην Πάτρα.
Ας σημειωθεί ότι όλες αυτές οι διατάξεις έχει προγραμματιστεί να έχουν την εφαρμογή τους από 01-09-22.
Ας υπογραμμισθεί επίσης ότι το Αγρίνιο συνολικά φέτος έχει 203 εισακτέους ενώ πέρσι είχε 731.
Νομίζουμε είναι εμφανής η διαφορά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μόλις τώρα και σε λίγο θα γίνει πιο κατανοητή στον αντίκτυπο που θα έχει στη κοινωνία του Αγρινίου.
Σαφώς αυτό οφείλεται στην θέσπιση της Ε.Β.Ε (Ελάχιστης Βάση Εισαγωγής ), αποτέλεσμα της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για το τρόπο εισαγωγής πλέον των φοιτητών στα Πανεπιστημιακά Τμήματα και είναι θέμα που επηρεάζει όλη την Ελλάδα αλλά αν δει κανείς συνολικά την ιστορία την τμημάτων του Αγρινίου μπορεί κανείς καταλάβει την απαξίωση που γίνεται συνειδητά και ασυνείδητα .
Εμείς πλέον έχουμε διαγραφτεί από τον ακαδημαϊκό χάρτη εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου αλλά είναι άξιος απορίας ως προς τι ο καθησυχασμός της κοινωνίας του Αγρινίου και ιδιαίτερα των θεσμικών παραγόντων της περιοχής, έχουν ήδη αποδεχτεί την ήττα τους η έχουν τρόπο σκέψης συμβατό απλώς με το πολύ-διατυπωμένο «ώχου αδερφέ ποιος ασχολείται με αυτά».
Πότε είναι η τελευταία φορά που ειπώθηκε λύση για το χρόνιο ζήτημα αυτό, δηλαδή την δημιουργία μιας βιώσιμης σχολής στο Αγρίνιο που θα ονομάζεται Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πολιτισμός (που θα περιέχει επανιδρυμένο το ΔΠΠΝΤ και το ΔΕΑΠΤ) που να υπενθυμισθεί ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΥΡΙΧΘΕΙ ΩΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ της 19 Φεβρουαρίου.
Δύο είναι τα σενάρια είτε δημιουργία μη κρατικού Πανεπιστημίου που θα το διοικεί ο δήμος Αγρινίου (χωρίς ωστόσο να λάβουμε υπόψη πως αυτό θα λειτουργήσει πρακτικά και που θα βρεθούν οι πόροι) και η δημιουργία της σχολής που αναφέρθηκε πιο πάνω αλλά εκτός του Πανεπιστημίου Πατρών…
Πιστεύουμε όλη η κοινωνία του Αγρινίου και γιατί όχι όλη η Αιτωλοακαρνανία πρέπει να διεκδικήσει αυτό που της αρμόζει με πρωταγωνιστές του θεσμικούς παράγοντες που μπορούν να ασκήσουν πίεση στο Υπουργείο Παιδείας και τη Κυβέρνηση.
Δεν είμαστε Τειρεσίες, αλλά αν αναλογιστούμε τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμή στα χέρια μας , τις προσεχείς παρεμβάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών για τα τμήματα του Αγρινίου και την απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος στο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας κ. Βαρεμένο στις 10 Μαρτίου, φαίνεται μάλλον δυσοίωνο το μέλλον για τη κοινωνία του Αγρινίου, αν δεν παρθούν άμεσα αποφάσεις αλλά και να υλοποιηθούν πάντοτε ενωμένα».
Φοιτητές ΔΠΠΝΤ