Ισορροπίες σε μια δύσκολη συνθήκη, που περιλαμβάνει από τη μία εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και από την άλλη απότομη πτώση της θερμοκρασίας, κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, καλείται να επιτύχει η Ευρώπη.
Καθώς το ράλι τιμών στο φυσικό αέριο και την τιμή του ηλεκτρικού συνεχίζεται, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν κρύο σε μεγάλα τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Έρχεται κρύος χειμώνας στην Ευρώπη
Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα του Bloomberg, η πρόγνωση του καιρού για τη νότια και νοτιοδυτική Ευρώπη αποτυπώνει θερμοκρασίες χαμηλότερες από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα την επόμενη εβδομάδα.
Το σκηνικό του ψυχρού κύματος αναμένεται να επαναληφθεί ξανά από τις 8 Νοεμβρίου, με τις χώρες της ΕΕ να ανησυχούν πως αυτό θα φέρει αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από τα νοικοκυριά.
Υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί ως ένωση στην ενεργειακή αγορά, προκειμένου όλες οι χώρες-μέλη να προμηθευτούν από κοινού φυσικό αέριο, ώστε να ενισχύσουν την ενεργειακή ανθεκτικότητα του μπλοκ και να αποφύγουν, παράλληλα, ενδεχόμενο σοκ αύξησης τιμών στο άμεσο μέλλον.
Ενωσιακή διαπραγμάτευση τιμών εξετάζει η Κομισιόν
Η Κομισιόν αναμένεται να εξετάσει τις επιλογές ενδυνάμωσης του πλεονεκτήματος που προσφέρει η διαπραγμάτευση ως μπλοκ χωρών, σε ένα στοίχημα να μην υπονομευθεί η προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημία.
Το ίδιο πλάνο αναμένεται να συμπεριλάβει μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες, με περικοπές φόρων, άμεση οικονομική βοήθεια για τους πιο αδύναμους και κρατική βοήθεια προς επιχειρήσεις.
Ήδη, σύμφωνα με το Bloomberg, 20 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, έλαβαν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για το θέμα. Η Κομισιόν σημειώνει, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, πως τα κράτη-μέλη μπορούν να ορίσουν έναν προμηθευτή ενέργειας έσχατης ανάγκης.
Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά υψηλά, καθώς η Ευρώπη μπαίνει σταδιακά στη χειμερινή περίοδο, οδηγώντας ενεργειακούς βιομηχανικούς κολοσσούς να περικόψουν την παραγωγή.
Την ίδια ώρα, η εικόνα από την αγορά ενέργειας δημιουργεί ανησυχία για εκτόξευση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.
Μια δύσκολη οικονομική συγκυρία
Η άνοδος στις τιμές συμπίπτει με την αύξηση της ζήτησης, καθώς οι χώρες της Ευρώπης εξέρχονται από τα lockdown που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και την περιορισμένη προμήθεια από τη Ρωσία και τη Νορβηγία.
Παρότι η ρωσική Gazprom υποστηρίζει πως εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τις διακρατικές συμφωνίες, ο ενεργειακός κολοσσός προσφέρει λίγες αν όχι μηδαμινές επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου.
Στην Ευρώπη θεωρούν πως οι τιμές θα πέσουν τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο δεν αναμένεται ούτε την άνοιξη του επόμενου έτους να βρεθούν στα επίπεδα που κυμαίνονταν πριν από έναν χρόνο.
Νευρικότητα στις αγορές -Η προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας
Το «πιθανό φρενάρισμα» της ανάκαμψης εξαιτίας του σοκ που προκαλεί η έκρηξη των τιμών της ενέργειας, προκαλεί νευρικότητα στις αγορές.
Σήμερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αντιμετωπίζει τριβές και ανισορροπίες, οι οποίες συνδέονται με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την πορεία ανάκαμψης, ακόμη και μετά ο τέλος της πανδημίας.
Έτσι, ενώ ορισμένες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η ABN AMRO, προβλέπει σήμερα ότι το «ράλι» των ομολόγων θα συνεχιστεί έως το 2023, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων θα μπορούσαν να διορθωθούν απότομα εάν οι επενδυτές επανεκτιμήσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας από την COVID-19 και αν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης ανάληψης κινδύνου στις επενδυτικές τράπεζες.
Μπροστάρηδες Αθήνα και Μαδρίτη
Η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης ενεργειακών πόρων στην ΕΕ προωθήθηκε συστηματικά τις τελευταίες εβδομάδες, όπως σημειώνει το Bloomberg, από την Αθήνα και τη Μαδρίτη.
Ωστόσο, η ιδέα της κοινής διαπραγμάτευσης δεν είναι νέα, αφού είχε πέσει στο ευρωπαϊκό τραπέζι και πριν από μία δεκαετία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ένωσης από τη Ρωσία.
Η εργαλειοθήκη της ΕΕ
Οι ηγέτες των «27» θα συζητήσουν το ενεργειακό ζήτημα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Η εργαλειοθήκη της Ένωσης για την αναχαίτιση της ακρίβειας αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Απαλλαγές ή μειώσεις φόρων
Παύση αποπληρωμής φόρων για νοικοκυριά και εταιρείες
Αναζήτηση μακροπρόθεσμων συμφωνιών για ανανεώσιμες πηγές ρεύματος
Αφαίρεση της χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών από τους λογαριασμούς ρεύματος
Πλαφόν τιμών
Έκτακτη οικονομική βοήθεια για τους πιο αδύνατους.
Πηγή: iefimerida.gr