Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία επιθυμεί η κυβέρνηση αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν τα πρωτόκολλα για την επαναλειτουργία τους, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ιδιαίτερα όσον αφορά στη διάταξη, η οποία προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1), υπήρχαν από την έναρξη της χρονιάς σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και από πολλούς επιστήμονες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Νικολίτσας Τρίγκα στο «Έθνος», στο μικροσκόπιο βρίσκονται και οι σχολικές εκδρομές διότι έχει παρατηρηθεί ότι πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών να επιστρέφει μετά από εκδρομές έχοντας νοσήσει κάτι, που έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των επιστημόνων αλλά και των εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση επιμένει μέχρι αυτή τη στιγμή ότι οι πυκνοί έλεγχοι στον μαθητικό πληθυσμό συνέβαλαν ώστε η διασπορά της COVID-19 να μη σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων την προηγούμενη περίοδο.
Έτσι παρά τα όσα ακούγονται η κυβέρνηση επιμένει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και το μόνο που μπορεί να εξετασθεί είναι η αλλαγή των πρωτοκόλλων εάν αυτό κριθεί αναγκαίο από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Αναφερόμενος στο θέμα και ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «όλα τα μηνύματα τα οποία έχουμε από τη λειτουργία των σχολείων είναι ότι δεν έχουν συμβάλει ιδιαίτερα στη διασπορά της COVID-19 και είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά. Προφανέστατα όμως θα περιμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής».
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για να συμπληρώσει ότι «επενδύουμε στα ανοιχτά σχολεία με ένα πρωτόκολλο που εστιάζει στην προστασία της δημόσιας υγείας και να είναι ανοιχτά τα σχολεία. Ο σχολικός πληθυσμός στην Ελλάδα ελέγχεται 2 φορές την εβδομάδα και αν υπάρξει κρούσμα γίνονται εφτά τεστ την εβδομάδα.
Είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να επενδύσουμε πάρα πολλά σε ένα από τα πιο εντατικά πρωτόκολλα στην Ευρώπη που κοστίζει αρκετά χρήματα». Ότι δεν πρόκειται να επανέλθουμε στην τηλεκπαίδευση, γιατί έχουμε εμβόλια και testing», υπογράμμισε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η τηλεκπαίδευση «είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή» αλλά γνωστοποίησε ότι το θέμα των εκδρομών είναι υπό συζήτηση.