Γράφει ο Σωτήρης Μ. Τζούμας
Η χηρεία της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, μετά την εκδημία του Μητροπολίτου κυρού Κοσμά, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει σειρά συζητήσεων.
Εκτός από τα πρόσωπα που άρχισαν να ακούγονται ως υποψήφια για την διαδοχή, παράλληλα άρχισαν να ξεθάβονται και να ξεσκονίζονται παλιά σχέδια, τα οποία είχαν γίνει επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και προέβλεπαν την διχοτόμηση της Μητροπόλεως.
Το σχέδιο τότε είχε εγκριθεί από την Ιεραρχία της εποχής αλλά σκάλωσε στο… γινάτι της τότε υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέτας Γιαννάκου, η οποία δεν ήθελε επ´ ουδενί να διχοτομηθεί η Μητρόπολη. Και μάλιστα δεν θυμάμαι να είχε δώσει ικανοποιητικά και πειστικά επιχειρήματα. Οπότε η διχοτόμηση δεν έγινε και εξελέγη ο Κοσμάς για όλη την Αιτωλοακαρνανία.
Είναι αλήθεια, ότι η συγκεκριμένη Μητρόπολη, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αλλά και τις πλουσιότερες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πλήθος πιστών. Να θυμήσω πως το Αγρίνιο είναι η πόλη με τους περισσότερους πολυτέκνους στην Ελλάδα. Η Μητρόπολη διαθέτει 212 ενοριακούς ναούς και 582 εξωκλήσια. Έχει μοναστήρια (7 Ανδρώες Μονές και 11 Γυναικείες), αλλά και τεράστια ακίνητη περιουσία. Είναι δηλαδή μια ευλογημένη από κάθε άποψη επαρχία.
Έχω υπάρξει αυτήκοος μάρτυς αφηγήσεως του αειμνήστου Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας Θεοκλήτου προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ότι έφτασε να είναι 40 χρόνια Αρχιερεύς και όμως δεν είχε επισκεφθεί όλα τα χωριά της επαρχίας του! Διότι όπως εξήγησε τα πρώτα χρόνια που μπορούσε, το οδικό δίκτυο δεν ήταν το κατάλληλο για επισκέψεις παντού και εις τας δυσμάς της Αρχιερωσύνης του, όταν είχαν φτιάξει οι δρόμοι, δεν είχε πια τα κουράγια!
Και η ομολογία αυτή λέει πολλά, τα οποία μας οδηγούν στην ετυμηγορία της διχοτόμησης. Αλλά δεν σκεφτόμαστε βεβαίως όλοι το ίδιο. Κάποια συμφέροντα θέλουν να κρατούν τη Μητρόπολη ενιαία και αχανή και επομένως αποίμαντη. Διότι δεν είναι επιχείρημα το ότι θα ζημιωθεί ο προϋπολογισμός του Κράτους με την προσθήκη ενός ακόμη μισθού Μητροπολίτου.
Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς και πολλοί να θεωρούν την σχετική συζήτηση άκαιρη και ως ένα βαθμό ασεβή και ιερόσυλη τη στιγμή που ο θάνατος του αειμνήστου Κοσμά είναι ακόμη πρόσφατος και ο τάφος του νωπός, αλλά όπως πληροφορούμαστε οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη αρχίσει να ρίχνουν γέφυρες στην Αγίας Φιλοθέης, αλλά και η εκεί σεπτή κορυφή του Προκαθημένου έχει αρχίσει να κουβεντιάζει τα πρώτα ονόματα.
Ναι, έχει ξεκινήσει η διακίνηση διαφόρων ονομάτων Κληρικών, που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον εκλιπόντα Ιεράρχη. Και τα ονόματα αυτά δεν είναι τυχαία. Πέφτουν τεχνιέντως στο τραπέζι, αφού δεν γνωρίζουμε πότε θα συνέλθει η Ιεραρχία για να προβεί στις εκλογές και ως εκ τούτου δεν διατρέχουν ακόμη τον κίνδυνο να καούν.
Αντιθέτως, με τον τρόπο αυτό, βολιδοσκοπούνται οι διαθέσεις της Ιεραρχίας από τον Αρχιεπίσκοπο και τους περί αυτόν.
Οι υποψηφιότητες…
Στα ονόματα που ακούγονται για την Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας συγκαταλέγονται δύο στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με καίριους ρόλους στην Ιερά Σύνοδο. Ο ένας μάλιστα κατάγεται από την περιοχή, αλλά είναι καινούριος στα ανώτατα δώματα και θα αντιμετωπίσει την αντίσταση κάποιων Ιεραρχών, οι οποίοι επιθυμούν την προαγωγή αξιοτέρων και αξιολογοτέρων κληρικών, που περιμένουν την σειρά τους.
Ακόμη δυο περιπτώσεις υψηλόβαθμων κληρικών έχουν ακουστεί, οι οποίοι κατάγονται και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή και διαθέτουν υψηλή δημοφιλία και παραδοχή από το ποίμνιο.
Επίσης, στις πρώτες υποψηφιότητες έχουν ακουστεί και τα ονόματα Πρωτοσυγκέλλων μεγάλων Μητροπόλεων (ένας λέγεται ότι υπηρετεί σε Μητρόπολη της Θεσσαλίας και ο άλλος σε Μητρόπολη της Στερεάς Ελλάδας) οι οποίοι περιμένουν από καιρό να καταλάβουν Μητροπολιτική έδρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος περιμένει και η φτωχική Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως…
Η πλήρωση της Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας, είτε στην ενιαία της δομή, είτε διχοτομημένη, θα γίνει την ίδια μέρα με την Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, για την οποία ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά οι πληροφορίες μας λένε ότι έχει καταλήξει σε κληρικό της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος υπηρετεί σε προβεβλημένη ενορία. Τι και αν οι τοπικές αρχές θέλουν τον εκεί Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Ιάκωβο Κανάκη, ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιεραρχία προωθούν αυτούς που θέλουν.
Ιεράρχης , που ξέρει να διαβάζει τον Ιερώνυμο, μας είπε να μην αποκλείουμε την επανεμφάνιση του αιτήματος του Σεβ. Μαντινείας Αλεξάνδρου για τον Πρωτοσύγκελλό του Επίσκοπο Τεγέας Θεόκλητο, δεδομένου ότι η φιλία του με τον Αρχιεπίσκοπο είναι τόσο παλαιά, ώστε να αξίζει μία ακόμη εξαργύρωση. Και όπως είπαμε με την πλειοψηφία που διαθέτει πλέον ο Αρχιεπίσκοπος στην Ιεραρχία κάνει όποιον θέλει. Και οι Ιεράρχες μας δεν διαθέτουν,δυστυχώς, τσαγανό για να αντιδράσουν στις όποιες αδικίες που συντελούνται, ίσως γιατί πολλοί απ´αυτούς δεν θέλουν να αρχίσουν να βγαίνουν από τις ντουλάπες της Αρχιεπισκοπής σκελετοί από το παρελθόν!
Αλλαγές ορίων Μητροπόλεων ή δημιουργία νέας Μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο;
Μία ακόμη πολύ σημαντική παράμετρος, είναι αυτή της έναρξης, ή μάλλον σωστότερα της επανέναρξης συζητήσεων, ως προς την διχοτόμηση και την αλλαγή στα διοικητικά όρια της Μητροπόλεως Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που θα επηρεάσει τα όρια προς το καλύτερο των δύο γειτονικών Μητροπόλεων Ναυπάκτου και Καρπενησίου.
Οι πηγές αυτές μας πληροφορούν ότι ενδεχομένως να προωθηθεί το σενάριο «επέκτασης» των ορίων της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου αλλά και της Μητρόπολης Καρπενησίου.
Ωστόσο το μέτωπο, που αναμένεται να απασχολήσει, είναι και αυτό ενός αιτήματος που ναι μεν έχει μπει «στον πάγο», αλλά έχει τεθεί κατά καιρούς με ένταση, και μάλιστα αρκετές δεκαετίες πριν. Ήταν μια από τις πιο παλιές διεκδικήσεις και αιτήματα των αρχών αλλά και του λαού της περιοχής του Αγρινίου, μαζί με την ίδρυση Εφετείου να υπάρξει και η δημιουργία νέας Μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο, ώστε να σταματήσει και η διαμάχη που υπάρχει χρόνια τώρα μεταξύ Μεσολογγίου και Αγρινίου.
Οι παλαιότεροι ίσως να θυμούνται αμυδρά τα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων της δεκαετίες του ΄50 και του ’60 ή τις συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μεταξύ των άλλων, υπήρχε και αυτό το αίτημα, το οποίο έφτασε μέχρι τα χρόνια της Αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου.
Και ο ρηξικέλευθος Πρωθιεράρχης Χριστόδουλος, θεώρησε εύλογο το αίτημα αυτό και το προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, διότι όπως έλεγε η Μητρόπολη αυτή είναι δύσκολο να ποιμανθεί, αφού δεν μπορεί να τη ζήσει και να την ποιμάνει όπως της αξίζει ένας μόνον Ποιμενάρχης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αυτή αναμένεται να «ανοίξει» και να γίνουν οι σχετικές βολιδοσκοπήσεις – παρεμβάσεις για το εάν κάτι τέτοιο μπορεί να βρίσκεται στις προθέσεις της Ιεραρχίας της Ελλάδος, δεδομένης και της έκτασης της Μητρόπολης, που είναι και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα.
Στην ίδια κατάσταση βέβαια, είναι και οι Μητροπόλεις Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων, Φθιώτιδος, Ηλείας κ.α., εκ των Παλαιών χωρών αλλά και οι Μητροπόλεις Ιωαννίνων, Βεροίας και Ναούσης εκ των Νέων.
Ο Εκκλησιαστικός Καποδίστριας πρέπει να ανοίξει κάποτε και η Ιεραρχία να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα αυτό, αν θέλει η Εκκλησία να υπάρχει και να αποτελεί σεβαστό θεσμό αυτής της χώρας σε χρόνο μέλλοντα. Αλλιώς πολύ σύντομα θα θερίσουμε θύελλες. Δέν αρκεί μόνο να τακτοποιούμε τους ημετέρους.
Πρωταρχικό κριτήριο στα θέματα αυτά θα έπρεπε να είναι το συμφέρον και το μέλλον της Εκκλησίας, οι πραγματικές ανάγκες του ποιμνίου, η διευκόλυνση για μια σωστή, γόνιμη και παραγωγική διαποίμανση και όχι το πώς θα τακτοποιήσει ο κάθε… «μπάρμπας απ’ την Κορώνη» τα τέκνα και τ’ ανήψια του και ο κάθε ισχυρός παράγων – πολιτικός ή μη, τα όποια ρουσφέτια του!
Πηγή: exapsalmos