Απογοητευτική είναι η πορεία της κτηματογράφησης στην Αχαΐα, καθώς μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό μόλις 61%, αρκετά χαμηλά από τους άλλους δύο νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ακόμα χαμηλότερα από άλλες περιοχές της χώρας.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Ηλεία το έργο της κτηματογράφησης έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε ποσοστό 75%, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται ήδη στο 68%.
Η Πάτρα
Στην Αχαΐα, το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί σήμερα, μόνο στον αστικό ιστό της Πάτρας, όπου λειτουργεί από πέρυσι το Κτηματολογικό Γραφείο, ενώ λίγο πριν την ολοκλήρωσή του, βρίσκεται σε οικισμούς κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, όπως σε Βραχνέικα, Παραλία, Ρίο, Αγ. Βασίλειο, Ψαθόπυργο και Κάτω Αχαΐα, όπου έχει λήξει η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων διόρθωσης ή ένστασης και στις 30 Ιουνίου πρόκειται να λήξει και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων και εκπρόθεσμων δηλώσεων, αν δε δοθεί κάποια παράταση.
Πιο πίσω βρίσκονται ακόμα οι Δήμοι Καλαβρύτων και Ερυμάνθου, όπου η διαδικασία έχει «παγώσει». Σε οικισμούς όπως η Ερυμάνθεια, η Κλειτορία ή και η πόλη των Καλαβρύτων, η κτηματογράφηση θέλει μερικά χρόνια ακόμα για να ολοκληρωθεί, καθώς σήμερα έχει «κλείσει» στην παραλαβή των δηλώσεων κατοίκων εξωτερικού και συνεχίζεται με την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και δηλώσεων νέων δικαιωμάτων.
Το Αίγιο
Το Αίγιο και η γύρω περιοχή, καταγράφουν ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά υποβολής δηλώσεων, αφού σήμερα φτάνει μόλις στο 67%, σε αντίθεση με άλλα μέρη της χώρας, όπως η γειτονική Κορινθία με 78%.
Ο πρώην δήμαρχος Αιγιάλειας, Θανάσης Παναγόπουλος, συμβολαιογράφος που ασχολείται επισταμένα με το Κτηματολόγιο και έχει σφαιρική εικόνα της κατάστασης, εξηγεί στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι, αν κανείς λάβει υπόψη του πως η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια, θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η κατάσταση.
«Ακόμα υπάρχουν προβλήματα. Το ποσοστό είναι ακόμα πολύ χαμηλό. Θα ‘πρεπε να είναι στο 85%. Οταν το 30% είναι ακόμα πίσω, αυτό είναι λογαριασμός. Ως αιτίες, εκτιμώνται η πανδημία και η οικονομική στενότητα των ιδιοκτητών ακινήτων και λιγότερο θέμα αμέλειας, ούτε όμως και περίπλοκων ιδιοκτησιακών ή κληρονομικών καταστάσεων, αφού πια ο καθένας μπορεί να δηλώσει το ποσοστό που του ανήκει, ασχέτως των συνδικαιούχων» υπογραμμίζει.
Το υπολειπόμενο 30%, αν δεν εκμεταλλευτεί τη σιωπηρή παράταση που έχει δοθεί για την κατάθεση των κτηματολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, θα δουν τις ιδιοκτησίες τους ως «αγνώστου», με τον κίνδυνο αυτές να περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο.«Ωστόσο, πιστεύω, πως στο τέλος πολλοί θ’ αναγκαστούν να κάνουν δηλώσεις, με δεδομένο ότι οι Ελληνες είμαστε της τελευταίας στιγμής».
Να σημειωθεί πως, στην Αιγιάλεια έχει δοθεί παράταση έως τις 8 Μαρτίου στην ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων.
Αιτωλοακαρνανία: Παράπονα για γραφεία και αργή Κτηματογράφηση
Παράπονα υπήρχαν και στην Αιτωλοακαρνανία για τα γραφεία κτηματογράφησης μιας και υποστήριξαν ότι κατέβασαν ρολά λόγω μη ανανέωσης των συμβάσεων. Από το Κτηματολόγιο, σε μια προσπάθεια να μην προκληθούν κενά στην κτηματογράφηση, προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους (ιδιοκτήτες και επαγγελματίες) να στραφούν προς τις ψηφιακές υπηρεσίες έως ότου τουλάχιστον να προβούν σε ανανέωση των συμβάσεων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Καμποσιώρας, μιλώντας στην «Π» εξήγησε ότι και στην Αιτωλοακαρνανία παρουσιάζονται προβλήματα που έχουν προκύψει σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν αρκετά λάθη στην υποβολή των δηλώσεων καθώς πολλοί δεν συμβουλεύονται μηχανικούς και κάνουν οι ίδιοι τις δηλώσεις με συνέπεια κάποια στοιχεία να είναι λάθος και όταν γίνεται η ανάρτηση κινητοποιούνται.
«Το πρόβλημα κυρίως είναι επί της διαδικασίας και από εκεί προκύπτουν τα λάθη» σημείωσε ο κ. Καμποσιώρας. Με βάση τις πρώτες αναρτήσεις, αν εντοπιστούν λάθη γίνονται οι διορθώσεις και με την υποβολή των πρόσθετων δικαιολογητικών όμως η διαδικασία «τρέχει» αργά. Τα τεχνικά προβλήματα παρατηρούνται κατά την υποβολή ενώ από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα νομικά προβλήματα καθώς υπάρχουν περιπτώσεις μεταβιβάσεων πολλών ετών που κρίνεται απαραίτητη η συμβολή δικηγόρων. Πρόκειται για περιπτώσεις. όπως κληρονομιές και μεταβιβάσεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν».
Πηγή: pelop.gr – Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Σωτήρης Παπανδρέου, Χρήστος Θεοδωρόπουλος