Η καταστροφή της γέφυρας του Ευήνου ανέδειξε μεταξύ των άλλων πολλών καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πλέον οι κάτοικοι της περιοχής, δύο βασικά και μεγάλα προβλήματα.
Η έλλειψη συντήρησης των δύο γεφυρών, κυρίως της οδικής μετά την κατασκευή και τη λειτουργία της Ιονίας Οδού αλλά και της σιδηροδρομικής μέσω της οποίας οι αγωγοί του δικτύου ύδρευσης μετέφεραν το πόσιμο νερό στην πόλη του Μεσολογγίου, δείχνει την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από τους υπεύθυνους φορείς βασικών υποδομών του κράτους. Αποτέλεσμα, να υπάρχει μεγάλο κόστος, οικονομικό, για την επιδιόρθωσή τους, την ανακατασκευή τους ή την αντικατάστασή τους με νέο έργο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας ελπίσουμε ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις για τα έργα που αναλαμβάνει το Υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης μέσω της κατασκευής νέας γέφυρας στο Ευηνοχώρι και την εκτέλεση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία του έργου, θα ξεκινήσουν το γρηγορότερο και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Υπουργείου, σε μία διετία περίπου τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί.
Η αποκοπή των κοινοτήτων του Περιθωρίου και του Γαλατά από την περιοχή του Ευηνοχωρίου και του Μεσολογγίου που είναι ο φυσικός τους χώρος, δείχνει την ανάγκη να διορθωθεί ένα από τα ομολογημένα λάθη του “Καλλικράτη”, αφού η πλειοψηφία των κατοίκων και τότε και τώρα ήταν αντίθετη με την απόφαση οι δύο τοπικές κοινότητες να υπαχθούν στο Δήμο Ναυπακτίας, όπως ακριβώς σήμερα είναι εξίσου αντίθετοι στο σενάριο απόσχισής τους από τη Μητρόπολη Αιτωλίας και τη μεταφορά τους στη Μητρόπολη Ναυπάκτου. Ας ακούσουν επιτέλους, αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, τους κατοίκους που ταλαιπωρούνται και βροντοφωνάζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους: «… Φροντίζουν για εμάς χωρίς εμάς, αποφασίζουν χωρίς να γνωρίζουν ποιες είναι οι δικές μας ανάγκες και επιθυμίες… Έλεος ! Ως εδώ και μη παρέκει! … Οι δύο κοινότητες … αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Δήμου Μεσολογγίου. Αυτό μαρτυρούν οι προγονικές μας ρίζες …».
Από εκεί και πέρα, το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου λαμβάνοντας υπόψη τις αρμοδιότητες του για διατύπωση γνώμης και προτάσεων, απευθύνεται προς τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο Οικονομικών, και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προτείνοντας τα εξής:
α) Να κηρυχθούν οι Δημοτικές Ενότητες Χάλκειας και Μεσολογγίου των Δήμων Ναυπακτίας και Ιερής Πόλης Μεσολογγίου αντίστοιχα, σε έκτακτη ανάγκη λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας (άρθρο 2 παρ. 4 του Ν.3013/2002, εγκύκλιος 2300/29-03-2016 Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).
β) Να υπάρξει συγκεκριμένο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ενεργοποιώντας νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικές με την καταβολή αποζημιώσεων και δανείων σε πληγέντες.
γ) Να ισχύσει η ελεύθερη διέλευση των κατοίκων στην Ιονία Οδό, μέχρι να είναι έτοιμη η νέα υποδομή.
δ) Να προτεραιοποιηθεί από την κυβέρνηση η κατασκευή της γέφυρας, με συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
ε) Να προετοιμαστεί άμεσα εναλλακτική λύση, που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους για όλο το χρονικό διάστημα, μέχρι την κατασκευή νέας γέφυρας. Η πρόβλεψη για διετία μέχρι την ολοκλήρωση των έργων της μόνιμης λύσης, υπαγορεύει την εξεύρεση και προσωρινής λύσης.
στ) Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στη νέα καλλιεργητική περίοδο για τους αγρότες της περιοχής καθώς και για τους επιχειρηματίες των Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου, τόσο εκείνων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μέσα στα χωριά, όσο και αυτών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στο παραλιακό μέτωπο.
ζ) Να υπάρξει τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση των δύο κοινοτήτων με την πόλη του Μεσολογγίου πέρα από τα μαθητικά δρομολόγια.
η) Να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής μετακίνηση του μαθητικού πληθυσμού καθόλη τη διάρκεια πραγματοποίησης του έργου.
Η Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου
Όλγα Δασκαλή
Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας
Μεσολογγίου