Γεγονός είναι πλέον η επιστροφή στην κανονικότητα σταδιακά από το Σάββατο για τους εμβολιασμένους ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν και οι ανεμβολίαστοι με κατάργηση μάσκας, αλλά και πιστοποιητικού εμβολιασμού.
H συνεχής βελτίωση, των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες μέρες, τα ικανοποιητικά στοιχεία εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, αλλά και τα τελευταία στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας σύμφωνα με τα οποία η επαναλοίμωξη ύστερα από νόσηση με Omicron είναι σπάνια, οδήγησαν την Επιτροπή στη χαλάρωση των μέτρων.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Dnews, χθες, έπειτα από την καθιερωμένη, εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, ελήφθη η απόφαση που ο κόσμος προσδοκούσε εδώ και πολύ καιρό, αλλά οι επιφυλάξεις των επιστημόνων δεν άφηναν να προχωρήσει.
H υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους παύει από το ερχόμενο Σάββατο, 5 Μαρτίου, παραμένει ωστόσο η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε συνωστισμένους εξωτερικούς χώρους από ευάλωτους πληθυσμούς και ανεμβολίαστους, ομάδες που κινδυνεύουν από σοβαρή COVID-19 σε περίπτωση μόλυνσης. Εξακολουθεί να ισχύει βέβαια η χρήση μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Παράλληλα, η επιτροπή εισηγήθηκε επαναφορά της πληρότητας στο 100% για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν και παραμένει το 50% στους αθλητικούς χώρους. Μένει, ωστόσο, να δούμε τι θα αποφασιστεί και πότε αναφορικά με rapid και self test όσο και με τα πιστοποιητικά.
Την άμεση αποδοχή της εισήγησης από την κυβέρνηση εξέφρασε με δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέροντας:
“Στη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει όμως ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.
“Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022”.
Τα μέτρα που εξετάζεται να καταργηθούν για τους ανεμβολίαστους
Οι ελευθερίες των ανεμβολίαστων είναι θέμα “ταμπού” για τις περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ, που προσδοκούν ακόμη και τώρα να διατηρήσουν τις πιέσεις για την περαιτέρω αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών. Ωστόσο, πολλά κράτη σπεύδουν να προχωρήσουν σε κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, δίνοντας ουσιαστικά το δικαίωμα και στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση και στους «απαγορευμένους» μέχρι σήμερα κλειστούς χώρους.
Μπορεί τα μέτρα που καταργούνται στην Ελλάδα και η επιστροφή στην κανονικότητα να αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους που παίρνουν πίσω τη ζωή τους, κάποιες ελευθερίες βρίσκονται στο τραπέζι και για τους ανεμβολίαστους και συγκεκριμένα:
Το τέλος της μάσκας
Το τέλος της μάσκας, αν και υπάρχει ισχυρή σύσταση να διατηρείται σε χώρους με συνωστισμό, αφορά και τους ανεμβολίαστους. Άλλωστε ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στο δρόμο.
Τέλος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά το Πάσχα
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι “πάμε για ένα κανονικό Πάσχα και ένα ακόμη πιο κανονικό καλοκαίρι”, ενώ προέβλεψε ότι σταδιακά θα αρθούν και τα περιοριστικά μέτρα για την είσοδο των τουριστών στην Ελλάδα, ενόψει και των διακοπών του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολίτες θα μπαίνουν σε κλειστούς χώρους ελεύθερα, χωρίς πιστοποιητικά, χωρίς rapid test και χωρίς επίδειξη ταυτότητας που πρακτικά σημαίνει ότι πλέον οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν στην εστίαση.
Υπενθυμίζεται ότι ισχύουν τα εξής μέτρα:
- Απαγορεύεται η είσοδός τους στους κλειστούς χώρους σε μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Μπορούν να καθίσουν στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης -σε όσα μαγαζιά διαθέτουν ανοιχτό χώρο- με αρνητικό rapid test.
- Επίσης, δεν έχουν πρόσβαση σε γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, συνέδρια και γυμναστήρια.
- Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, την εργασία τους και υπηρεσίες αισθητικής πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα τεστ.
Στους προβληματισμούς των ειδικών περιλαμβάνονται γενικά τα εξής:
- τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και εάν αυτά θα διατηρήσουν ή όχι τη χρησιμότητά τους για την είσοδο σε δημόσιους κλειστούς χώρους με συνωστισμό,
- η δήλωση κρουσμάτων και εάν θα καταμετρώνται πλέον μόνο οι άνθρωποι με σοβαρά συμπτώματα που εισάγονται για νοσηλεία σε νοσοκομείο,
- η πολιτική του testing και εάν η ευρύτητά τους θα υποστεί περιορισμούς σε ορισμένους χώρους (π.χ. σχολεία),
- η μείωση ή κατάργηση των ημερών απομόνωσης των κρουσμάτων ή της καραντίνας των επαφών
Πάντως κάποια από τα ερωτήματα που απασχολούν τους επιστήμονες στην Ελλάδα γύρω από το θέμα αυτό, είναι: αν εγκαταλείψουμε σήμερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού πως θα το επαναφέρουμε το φθινόπωρο, όταν θα χρειαστεί πιθανότατα να κάνουμε και άλλο επαναληπτικό εμβόλιο; Κι αν επαναφέρουμε το μέτρο θα λειτουργήσει το ίδιο καλά; Επίσης, χωρίς το πιστοποιητικό εμβολιασμού πώς θα πείσουμε τους πολίτες να κάνουν, όχι μόνο την πρώτη αλλά και την τρίτη δόση;