Σημεία της παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτού Άρτας και Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου.
«Αθέμιτη και επικίνδυνη η προσωπική πρωτοβουλία Μητσοτάκη για αποστολή όπλων στην Ουκρανία», όπως ανέφερε η βουλευτής. Αναλυτικά:
Ασκήσαμε κριτική για την προσωπική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετέχει η χώρα με όπλα χωρίς να του έχει ζητηθεί. Πρόκειται για αλλαγή του αμυντικού δόγματος της χώρας και όχι για πρώτη φορά -το οποίο ακολουθήθηκε για δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση, σε επίπεδο αρχηγών.
Η χώρα μας λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής της θέσης -δεν είναι Ισπανία ούτε Ελβετία- είχε πάντα ένα συγκεκριμένο αμυντικό δόγμα με όπλο το διεθνες δίκαιο και μία πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Στόχευε πάντα να λειτουργεί ως γέφυρα και πόλος ειρήνης στην περιοχή. Αυτό αλλάζει με τις προσωπικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη.
Προφανώς είναι ομόθυμη η στάση μας απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στηρίζουμε τις σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ως μέρος των διπλωματικών εργαλείων που μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Προφανώς και στηρίζουμε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Προβληματίζει η αρνητική στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ απέναντι στις κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες
Σχετικά με τις κυρώσεις οφείλουμε να προβληματιστούμε αναφορικά με το γεγονός της άρνησης των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν την τροπολογία που έφερε η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο και αφορά κυρώσεις στους ρώσους ολιγάρχες. οι οποίοι εμπεριέχονται στα Panama Papers, ζητώντας επομένως να υπάρξει διαφάνεια ούτως ώστε οι κυρώσεις να επιβληθούν όντως στην συγκεκριμένη ομάδα. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν αυτή την τροπολογία.
Ο πολιτισμός δεν πρέπει ούτε να τιμωρείται ούτε να σιωπά εν καιρώ πολέμου
Θέτω επίσης στη συζήτηση τη στάση της κ. Μενδώνη, που προφανώς δεν είναι μόνο δική της. Γνωρίζοντας ότι όταν ξεκινήσει ένας πόλεμος το πρώτο που πλήττεται είναι η αλήθεια και η πολυφωνία, κατευθείαν η Δύση, τμήμα αυτής με το οποίο η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε, προέβη σε επίθεση και εμπάργκο στον πολιτισμό και στην ελεύθερη δημοσιογραφία. Το εμπάργκο στον Τσαϊκόφσκι από την κ. Μενδώνη δεν συμβάλλει στην ανακοπή της επιθετικότητας Πούτιν. Η τέχνη λειτουργεί διαχρονικά ως παράγοντας ενότητας των λαών, αναβαθμίζει τις σχέσεις. Ο πολιτισμός δεν πρέπει να τιμωρείται και να σιωπά εν καιρώ πολέμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται υπέρ της βοήθειας στην Ουκρανία – καταψήφισε συνειδητά, την, προ της εισβολής, δανειακή εξάρτηση της χώρας από το ΔΝΤ
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για ποιο λόγο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, η Γραμματέας της Κ.Ο. ξεκαθάρισε ότι η πρόταση που ήρθε προς ψήφιση είχε προηγηθεί της εισβολής και το κυριότερο, ήταν με όρους ΔΝΤ. Η διαφωνία μας σχετιζόταν σαφώς με τον συγκεκριμένο τρόπο οικονομικής βοήθειας μέσω ΔΝΤ, του οποίου ο ελληνικός λαός έχει πικράν πείρα. Δε διαφωνούμε με την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. Καλό είναι αυτά να μην θεωρούνται συνώνυμα. Επαναλαμβάνω λοιπόν: σήμερα στηρίζουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και όποια άλλη κίνηση στήριξης, με όποιο τρόπο κριθεί απαραίτητο (με σαφή αντίθεσή μας απέναντι σε κάθε είδους συμμετοχή μας στον πόλεμο).
Η Ελλάδα έχει και ρόλο και θέση στις διεθνείς εξελίξεις. Οφείλει η κυβέρνηση να έχει επίγνωση αυτών και μνήμη ώστε να ασκεί εθνικά συμφέρουσα και μακρόπνοη εξωτερική πολιτική-Δεν ξεχνάμε ότι όταν εμείς επιμέναμε σε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας η Ευρώπη και ο κ. Μητσοτάκης εκώφευαν.
Από τον πόλεμο κανείς δε βγαίνει νικητής στ’ αλήθεια. Ούτε οι λαοί της Ευρώπης, ούτε ο δικός μας λαός, ειδικότερα εν μέσω της τρομακτικής έκρηξης ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Συμπερασματικά: η χώρα μας έχει και ρόλο και θέση και οφείλει να διαθέτει και επίγνωση της γεωπολιτικής της ιδιαιτερότητας αλλά και μνήμη, ώστε να μπορεί να ασκεί εθνικά συμφέρουσα και μακρόπνοη εξωτερική πολιτική. Είναι καλό να μην ξεχνάμε ότι όταν – στο πολύ πρόσφατο παρελθόν- εμείς επιμέναμε για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τη δική της αναθεωρητική συμπεριφορά (παραβιάσεις και απειλές που εκτόξευε για τη χώρα μας) η Ευρώπη και ο κ. Μητσοτάκης εκώφευαν…