Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή να περάσει το Πάσχα, το ίδιο και η εστίαση. Αυτές φαίνεται ότι είναι οι νέες εξελίξεις με τα μέτρα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και μαζί οι νεκροί, αλλά και οι εμβολιασμένοι που καταλήγουν στα νοσοκομεία.
Άσχημα είναι τα νέα από το… ξεχασμένο μέτωπο του κορονοϊού για ανεμβολίαστους, εστίαση, αλλά και εμβολιασμένους. Παρά την υποβάθμιση της πανδημίας στην επικαιρότητα και το γεγονός ότι περνάει πλέον στα «χαμηλά» με τουλάχιστον 50 νεκρούς την ημέρα, όλα δείχνουν ότι ακόμη δεν έφτασε το τέλος.
Οι σκληροί δείκτες επιμένουν, όπως και τα κρούσματα, ενώ η χαλάτωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους θα αργήσει ένα μήνα. Όλα θα επανεξεταστούν μετά το Πάσχα, όταν έρθουν οι τουρίστες, ένα γνωστό «έργο» τα τελευταία χρόνια. Τότε θα περιμένει τη χαλάρωση και η εστίαση.
Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για χαλάρωση μέτρων, κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και ελευθρία για όλους. Αυτές οι προσδοκίες δημιουργήθηκαν από τις διάφορες δηλώσεις υπουργών, όμως τελικά διαψεύστηκαν από τη σκληρή πραγματικότητα.
Πλέον όλοι κοιτούν με αγωνία την Πρωτομαγιά και όχι το Πάσχα. Το φετινό Πάσχα δεν θα είναι κανονικό και ελεύθερο για όλους. Οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίζουν να υπόκεινται σε περιορισμούς, αν και ορισμένοι δεν θα έχουν καμία σημασία. Ο καιρός θα έχει φτιάξει και ο καφές ή το φαγητό έξω θα είναι μια καθημερινή διασκέδαση που θα γίνεται με ευκολία. Αν οι εμβολιασμένοι μπουν σε εσωτερικούς χώρους, μικρή σημασία θα έχει…
Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι μαζί με τους πρώτους τουρίστες τα μέτρα θα πάνε περίπατο… Πιστοποιητικό εμβολιασμού και κάθε άλλος περιορισμός δεν θα ισχύουν, ανεξάρτητα από τους νεκρούς και τα κρούσματα.
«Προχωρούμε σε αναστολή μέτρων με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, την κατάσταση στο ΕΣΥ και λόγω της έλευσης του καλοκαιριού. Ουσιαστικά, από τον Μάιο και μετά θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση των μέτρων» έλεγε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Το σκηνικό είναι γνωστό, καθώς- όπως έγινε τα τελευταία χρόνια – όταν έρχονται οι τουρίστες ξεχνιούνται και οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι…
Πλεύρης: «Παράθυρο» για διαγραφή προστίμων στους 60 ετών και άνω που θα εμβολιαστούν
Δυνατότητα πλήρους διαγραφής των προστίμων σε όσους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω επιλέξουν να εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα θα δώσει το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι εκτός από την υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί και θα καταργεί από 15 Απριλίου το πρόστιμο σε όσους άνω των 60 δεν εμβολιάστηκαν, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αν κάποιος επιλέξει έστω και τώρα να εμβολιαστεί να μην πληρώσει το πρόστιμο των προηγούμενων μηνών που του έχει βεβαιωθεί.
Πάντως ο κ Πλεύρης υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του μέτρου εξηγώντας πως βοήθησε ώστε η Ελλάδα να πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους εμβολιασμένους.
«Το μέτρο έσωσε ζωές 300.000 που εμβολιάστηκαν μετά από αυτό. Πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι και εκτιμώντας ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα αποκλιμακώνεται μπορούμε να το καταργήσουμε. Πρέπει κάποια στιγμή να καθίσουμε να μετρήσουμε σοβαρά πόσες ζωές σώθηκαν χάρη στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Ασχημα νέα για εμβολιασμένους και ΜΕΘ
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 203 (58.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 145 (41.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.451 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 473 (ημερήσια μεταβολή +4.42%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 425 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).