Με κάθε επισημότητα και αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές εορτάστηκε στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου η 196η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων. Οι φετινές Εορτές Εξόδου που ξεκίνησαν στις 2 Απριλίου και κορυφώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση.
Ευλαβικοί προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, πλήθος επισήμων κατέφθασαν στον Ιερότερο Τόπο του νεότερου ελληνισμού για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Και ήταν μετά από δύο χρόνια πανδημίας ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη όλων να αντλήσουν κάτι από το μεγαλείο του τόπου που καθαγιάστηκε με αίμα ηρώων, να βιώσουν τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος οι οποίες έκαναν την πόλη να ονομάζεται Ιερή και τους κατοίκους της να έχουν μεγάλη ιστορική αποστολή.
Οι Εορτές κορυφώθηκαν με την πομπή του Σαββάτου και της Κυριακής και την Αναπαράσταση της Ανατίναξης που έγινε εν μέσω μιας μοναδικής ατμόσφαιρας, με ευλαβικότητα και μεγαλοπρέπεια. Ήταν ένα μνημόσυνο αντάξιο αυτών των Ηρώων.
Στις διήμερες εκδηλώσεις, 16 & 17 Απριλίου 2022 παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας με επικεφαλής τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, βουλευτές του Ν. Αιτωλοακαρνανίας, την Πρέσβειρα της Ιταλίας, ως τιμώμενη χώρα και Πρέσβεις άλλων κρατών, τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, αντιπροσωπεία από το Δήμο Καλαμάτας, ως τιμώμενος Δήμος και Δημάρχους από την Ελλάδα και την Κύπρο, αρχηγούς Σωμάτων και πολλούς άλλους.
Στην ομιλία του χτες το βράδυ ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος υπογράμμισε την παρουσία σ’ αυτόν τον τόπο που έγινε σύμβολο ενός μοναδικού στην ιστορία της ανθρωπότητας αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια.
«Εκείνοι ήταν μια γενιά Ελλήνων που δεν έγιναν ραγιάδες κανενός. Με το αίμα τους έβαλαν τα θεμέλια για να γίνει η χώρα μας ελεύθερη, την ίδρυσαν. Δεν είδαν το θαύμα να συμβαίνει. Το πραγματοποίησαν», τόνισε ο Κώστας Λύρος για να επισημάνει μετά ότι η ετοιμότητα είναι το μεγάλο κατόρθωμα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου.
«Άνθρωποι καταπονημένοι, πεινασμένοι, στριμωγμένοι σ’ ένα κομμάτι γης, που αποδέχονται την πρόκληση να αποδείξουν ότι, αν και είναι μικρός ο τόπος τους, οι ίδιοι είναι πολύ, απείρως μεγαλύτεροι. Αυτό μας προτρέπουν κι εμάς να κάνουμε: σε μια εποχή που οι εξωτερικές δυσκολίες συμπιέζουν τον άνθρωπο – να επεκτείνουμε εσωτερικά τα όριά μας.
Να φτάσουμε στην αυθυπέρβαση. Κι όποιος ξεπεράσει τον εαυτό του «Τον καμαρώνουν οι ουρανοί κι η γη χειροκροτάει» λέει ο στίχος.
Αν και είναι μικρός ο τόπος μας, το Μεσολόγγι πάντα θα είναι η πρωτεύουσα της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας. Η πρωτεύουσα του Ωραίου και του Μεγάλου Ανθρώπου. Και ως πρωτεύουσα της Ελληνικής ψυχής το Μεσολόγγι, δε μετριέται με γεωγραφικές εκτάσεις, ούτε με οικονομικές συντεταγμένες», τόνισε ο Δήμαρχος.
Στη συνέχεια δεν μπόρεσε να μην κάνει σύγκριση στο τότε με το σήμερα μιλώντας για ένα «συμβόλαιο» που καλείται να υπογράφει η Πολιτεία με τούτο τον τόπο. «Τον ιερό τόπο, την ιερή πόλη που δεν θα πρέπει μόνο να…. Είναι, αλλά και να φαίνεται! «Ευγνωμοσύνη που δεν εκφράζεται έμπρακτα, χάνει την αξία της.
Σε λίγο, σε 4 χρόνια από τώρα θα κληθούμε να εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Έξοδο.
1826 – 2026. Μπορεί η πανδημία να μην επέτρεψε την χώρα μας να αποδώσει τις τιμές που άρμοζαν για την μεγάλη αυτή επέτειο του 2021. Το 2026 όμως της δίνεται η ευκαιρία.
Το Μεσολόγγι έχει χρέος στο μεγάλο αυτό ραντεβού μνήμης να είναι έτοιμο και αντάξιο της ιστορίας του. Για μας η δουλειά ήδη άρχισε. Καλώ την πολιτεία τους θεσμούς , τους υπεύθυνους να ανταποκριθούν. Και δεν είναι μόνο για τους Μεσολογγίτες ο λόγος. Δεν είναι για κάποιους. Είναι για το σύμβολο.
Γιατί ο μεγάλος κίνδυνος είναι να αφήσουμε τα σύμβολα να ξεθωριάσουν», σημείωσε με νόημα ο Κώστας Λύρος. Και δεν μπόρεσε να μην αναφέρει ότι όταν θα είμαστε πάλι εδώ, το 2026, τι θα έχουμε να πούμε σε αυτούς που προνόησαν πριν την έξοδο να πλυθούν, να ντυθούν με τα καλά τους, να κοινωνήσουν; Ότι εμείς δεν προνοήσαμε, ότι δεν προλάβαμε; Θα υπάρχει δικαιολογία», διερωτήθηκε.
«Το Μεσολόγγι έπεσε! Επέλεξε να πέσει! Και αυτή επιλογή έφερε την ανατροπή της ιστορίας.
Η πτώση του όμως άξιζε περισσότερο από τη νίκη. Υπάρχουν νίκες που μοιάζουν με ήττες και υπάρχουν ήττες που είναι παραπάνω από νίκες.. Το ζήτημα είναι πως νικάς και που – σε ποιο ηθικό επίπεδο κινείσαι», είπε ακολούθως και εκδήλωσε την αισιοδοξία του ότι «πάντα θα υπάρχει το Μεσολόγγι, για να δείχνει το δρόμο.
Πάντα οι “ΕΛΕΎΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ” θα γεννάνε ήρωες.
Πάντα θα υπάρχει ελληνική ψυχή για να φωτίζει .
Πάντα θα υπάρχει τούτο δω τ΄ “ΑΛΩΝΑΚΙ”.
Για να θυμίζει στους ανθρώπους πως και οι λίγοι νικάνε τους πολλούς.
Και οι ισχυροί κινδυνεύουν από τους αδύναμους.
Και το πνεύμα νικάει τη σάρκα.
Γιατί όπως λέει κι ο Λόρδος Βύρωνας: Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό.
Ετούτη η νύχτα, φίλοι μου, είναι μια δύσκολη νύχτα.
ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΝΑΙ………», κατέληξε.
Αμέσως μετά ακολούθησε το επίσημο γεύμα από τον Δήμαρχο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και έγινε η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Κώστα Λύρου και του Υπουργού, Μάκη Βορίδη καθώς και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου.