Μπορεί ένα sms που θα λάβει στο κινητό του τηλέφωνο ένας πολίτης να οδηγήσει στην αφαίμαξη του τραπεζικού το λογαριασμού;
Η απάντηση είναι καταφατική, εάν δεν είναι προσεκτικός. Η πανδημία έφερε παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, πολλαπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και συνακόλουθη έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Πάσχα, όπως λένε αστυνομικές πηγές, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η αύξηση των συναλλαγών μπορεί να επιφέρει νέα έξαρση στο φαινόμενο που εξελίσσεται ραγδαία.
Το πιο διαδεδομένο είδος απάτης στη χώρα μας είναι το phising, το ηλεκτρονικό ψάρεμα, μέσω e-mail ή sms στα κινητά τηλέφωνα, με στόχο την κλοπή κωδικών τραπεζικών λογαριασμών και καρτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbomb, η τελευταία υπόθεση που απασχόλησε την Αστυνομία αφορά σε πολίτη από τα Ιωάννινα, ο οποίος έλαβε sms στο κινητό του με δήθεν αποστολέα την τράπεζά του. Το μήνυμα του ζητούσε να συνδέσει τον αριθμό του τηλεφώνου του με τον τραπεζικό του λογαριασμό. Πάτησε το λινκ που του έστειλαν, κατευθύνθηκε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε με αυτήν της γνωστής ελληνικής τράπεζάς του και πληκτρολόγησε τους προσωπικούς του κωδικούς. Λίγο μετά διαπίστωσε ότι είχαν κάνει φτερά 8.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Η Αστυνομία ταυτοποίησε έναν 45χρονο από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκη, ως τον άνθρωπο που έκλεψε τους κωδικούς του θύματος, μπήκε στο λογαριασμό του και μετέφερε σε άλλο λογαριασμό στη Μεγάλη Βρετανία τα χρήματα. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι ο λογαριασμός στον οποίο εστάλησαν τα 8.000 ευρώ από το λογαριασμό του θύματος ανήκει –τουλάχιστον τυπικά- σε άντρα από τη Μεγάλη Βρετανία.
To 2021 τα κυκλώματα αφαίρεσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η αύξηση στο λεγόμενο ηλεκτρονικό ψάρεμα άγγιξε το 380% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ η αύξηση των αφαιρεθέντων ποσών άγγιξε το 54%.
*Φωτογραφία αρχείου