Tην ενίσχυση και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο τvn ιχθυοκαλλιεργειών υποστήριξε ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας «Προκλήσεις και Προοπτικές για μια Γαλάζια και Πράσινη Ιχθυκαλλιέργεια», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά σε έναν έντονα εξωστρεφή κλάδο με τεράστιες δυνατότητες για την Ελληνική Οικονομία, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις από την Ευρώπη, την Αφρική, τον αραβικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή, στους φιλόξενους χώρους της Πράσινης Οικονομίας που μόνο οφέλη μπορεί να έχει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος αναφέρθηκε στη στήριξη του κλάδου κατά τη διάρκεια της Πανδημίας με 20 εκατομμύρια ευρώ, στη διασφάλιση της χρηματοδότησης από το Tαμείο Ανάκαμψης και από το τραπεζικό σύστημα, όπως επίσης και στη στήριξη των 455 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας μας με την εισροή κεφαλαίων από ξένα fund για το επόμενο διάστημα. «Σεβόμαστε τα χρήματα των επενδυτών και δημιουργούμε το κατάλληλο Περιβάλλον», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
Ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη.
Για πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με τα μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά της γαστρονομίας μέσα από τις ιχθυοκαλλιέργειας έκανε λόγο ο Γιώργος Γεωργαντάς, Υπουργός ΑΑΤ. Αναφέρθηκε στην περαιτέρω διερεύνηση της πιστοποίησης, στον επιτυχημένο επιχειρηματικό προσανατολισμό και παράλληλα επισήμανε την ανάγκη στήριξης της ανθεκτικής βιώσιμης και γαλάζιας ανάπτυξης με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στη μεταποίηση και στον σεβασμό στον καταναλωτή.
«Όχι» στις επεκτάσεις από τις τοπικές κοινωνίες
.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα, οι τοπικές κοινές αντιδρούν δυναμικά και κάνουν λόγο για μία ανύπαρκτη δημόσια διαβούλευση, χωρίς οι ίδιες να έχουν αποφασιστικό, αλλά μόνο γνωμοδοτικό ρόλο.
Ο Γιάννης Δημητριάδης, Δήμαρχος Πόρου, που συμμετέχει ενεργά στην Πανελλήνια Επιτροπή Φορέων Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες, έκανε λόγο για σοβαρό ζήτημα, που δυναμιτίζει την τοπική κοινωνική συνοχή και δημιουργεί προβλήματα, ενώ κατήγγειλε και μεθόδους σαλαμοποίησης με διαφορετικές μελέτες και διαβουλεύσεις και χωρίς χρονικό προσδιορισμό για κάθε περιοχή. «Δεν είναι δυνατόν το 1/3 του τόπου μας να καταλαμβάνεται από τις Ιχθυοκαλλιέργειες και εμείς να είμαστε σύμφωνοι με αυτή την απόφαση», τόνισε.
Πολλοί Δήμοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επέκταση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) έτσι όπως αυτές ορίζονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα. Ήδη την αντίθεσή τους έχουν δηλώσει Δήμοι από τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Σαλαμίνας, των Μεγάρων, της Επιδαύρου, της Αργολίδας, της Καλύμνου κ.ά. «Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν συζητάμε για βιώσιμη ανάπτυξη αλλά για στρεβλότητα», καταλήγει ο ίδιος.
Στην απειλή της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και στα όρια του Δήμου Ξηρομέρου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Τριανταφυλλάκης. Υποστήριξε ότι δεν είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε επέμβαση και δεν είναι απέναντι στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, αρκεί να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και να δίνεται το περιθώριο πολύπλευρης ανάπτυξης ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενοι χωροταξικοί και περιβαλλοντικοί όροι σε μία ευαίσθητη περιοχή.
«Μετά από εισηγήσεις της νομικής και επιστημονικής μας ομάδας υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την αστοχία του προτεινόμενου σχεδιασμού. Συμπερασματικά, η οποία αντίθεση και διαφωνία μας είναι στον συγκεκριμένο σχεδιασμό και όχι στη φιλοσοφία που θέλει τις Ιχθυοκαλλιέργειες, ένα Χωροταξικό εργαλείο που θα συγκεντρώνει, θα νοικοκυρεύει και θα σέβεται παράλληλες δραστηριότητες, όπως η αλιεία και ο τουρισμός», διασαφηνίζει ο κ. Τριανταφυλλάκης.
Τι συμβαίνει στο οικοσύστημα;
Έρευνα του Ινστιτούτου θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ιχθυοκαλλιεργειών στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας, κάνει λόγο για σημαντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα. «Τα αποτελέσματα της προκαταρκτική έρευνα αποδεικνύουν την έντονη υποβάθμιση των οικοτόπων της ευρύτερης περιοχής πέριξ των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, όπου καταγράφηκε μεγάλη έκταση νεκρωμένων θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας», αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Θοδωρής Τσιμπίδης. Ρωτήσαμε αν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μία βιώσιμη ανάπτυξη στην οποία να συνυπάρχουν οι ιχθυοκαλλιέργειες, η προστασία του περιβάλλοντος, όπως επίσης και οι άλλοι τομείς ανάπτυξης, χωρίς να δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν είναι κατά των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά αντίθετος στον τρόπο και τη συμπεριφορά κάποιων μεγάλων εταιρειών, που χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές και εντέλει καταστρέφουν οι ίδιοι τις ιχθυοκαλλιέργειες. «Για να το εντάξουμε όμως σε μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη, πρέπει πρώτα να αποκαταστήσουμε την καταστροφή που έχει προκληθεί από τις ιχθυοκαλλιεργητικές δραστηριότητες, και στη συνέχεια να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα πρωτόκολλα που έχουν συμφωνηθεί μέσα από τη λογική και βιώσιμης ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά
Οι αριθμοί προβληματίζουν περισσότερο
.
Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του 2015, με τη θεσμοθέτηση τις ΠΟΑΥ προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα η στρεμματική καταλαμβανόμενη θαλάσσια έκταση και η ιχθυοπαραγωγή. Ειδικότερα, ο θαλάσσιος χώρος που παραχωρείται για τις ιχθυοκαλλιέργειες στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας πολλαπλασιάζεται περίπου κατά 24 φορές, σύμφωνα με τις προβλέψεις και το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα θαλάσσια μισθωμένα αδειοδοτούμενα στρέμματα θα αυξηθούν σε 1.722,75 από 1.081 και η παραγωγικότητα ψαριών από 20.137 τόνους, θα φτάσουν τας 52.694,21. Συνολικά, η προς χωροθέτηση ΠΟΑΥ δεσμεύει θαλάσσια έκταση 15.263,67 στρέμματα για 10 δέκα διάσπαρτες παραγωγικές ζώνες και θαλάσσια έκταση 7.501 στρέμματα για τις 6 διάσπαρτες ζώνες υδρανάπαυσης. Η συνολική δεσμευμένη θαλάσσια έκταση για τις ανάγκες της ΠΟΑΥ είναι 22.765,35 στρέμματα.
Αντίθετος στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, με τον τρόπο που επιχειρείται δηλώνει και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δεσφίνας Φωκίδας, Χαράλαμπος Καλιακούδας. Ήδη, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν δύο μονάδες, οι οποίες έχουν χωροθετηθεί εδώ και κάποιες δεκαετίες. Πολλοί συντοπίτες μας εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα Το τελευταία διάστημα μας ζητήθηκε να γνωμοδοτήσουμε σε μία επένδυση περίπου 30 στρεμμάτων, σε περιοχή που θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν κατοικίες και επιχειρήσεις άρα θα υπάρξουν επιπτώσεις. Εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε αντίθετοι με αυτές τις πρακτικές, επισημαίνει ο Καλιακούδας.
Δείτε εδώ το δημοσίευμα.
Tων Ελίνας Μακρή, Γιάννη Σάρρου – ypaithros.gr