θέσεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, αναφέρθηκε σε συγκέντρωση που οργάνωσε η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο λιμάνι του Αστακού, ο βουλευτής του Κόμματος στον νομό, Νίκος Παπαναστάσης.
Σε μια μαζική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που συμμετείχαν κάτοικοι και φορείς, εξέφρασε ταυτόχρονα τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματά των κατοίκων του Ξηρόμερου και ευρύτερα για την αποφυγή δημιουργίας Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, σχέδιο που προωθείται για τις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, επιβαρύνοντας επιπλέον μια ήδη βεβαρημένη κατάσταση.
Πρόκειται άλλωστε για περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, αφού μόνο σε Αστακό – Εχινάδες – Καστό – Κάλαμο, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, παράγεται το 18-20% της συνολικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας, στοιχεία που αναφέρθηκαν στη συγκέντρωση.
Το «παρών» έδωσαν o γραμματέας της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του, Πάνος Σταθελάκης και μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, όπως και το μέλος του ΓΠ, Διονύσης Κλάδης. Επίσης, η επιτροπή αγώνα κατά της ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ξηρόμερου, Γιάννη Τριανταφυλάκη και το μέλος Βασίλη Σούλα, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρόμερου, Χριστίνα Ταπρατζή, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Αστακού και Μήτικα, Αρετή Γριτσίπη και Δημήτρης Φάρος αντίστοιχα, ο αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Βασίλης Πολύζος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Σταϊκός και Γιάννης Ζαφείρης και ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής Λεωνίδας Γκάτσης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Κομπλίτσης, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας, Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρόμερου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών
Στην ομιλία του, ο Νίκος Παπαναστάσης, αφού στάθηκε στις γενικές πολιτικές εξελίξεις, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, κλάδου κερδοφόρου για το κεφάλαιο, όπου η Ελλάδα «είναι πρώτη στην ΕΕ στη θαλάσσια παραγωγή μεσογειακών ειδών και κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στην ιχθυοκαλλιέργεια σε πλωτούς ιχθυοκλωβούς, η οποία αποτελεί πεδίο σημαντικής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, όπου κυριαρχούν συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους».
Σημείωσε πως «ο τρόπος της ανάπτυξης αυτού του τομέα, με τη μορφή που επιλέγεται απ’ τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, είναι ένα ζήτημα, που απασχολεί τα λαϊκά στρώματα στην περιοχή μας, γιατί είναι πράγματι καταστροφικός», υπογραμμίζοντας ότι τα ίδια προβλήματα ισχύουν και για τον Αμβρακικό, για τον κόλπο του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, αλλά και για άλλες περιοχές της χώρας, αναδεικνύοντας τις αιτίες αυτών των προβλημάτων, αφού:
«Η ανάπτυξη αυτών των βιομηχανικών ουσιαστικά εγκαταστάσεων, με τον τρόπο που την επιβάλουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αποβλέπει μόνο και μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που βρίσκονται πίσω από αυτές. Αν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε την εξέλιξη αυτής της καταστροφής, πρέπει να αποδεχτούμε αυτή την αλήθεια».
Χαρακτήρισε ως βασικό μοχλό γιγάντωσης της ασυδοσίας και των συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων του τη διαχρονική στήριξή τους απ’ το σύνολο των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ), που πατάνε πάνω στις προβλέψεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ και αναφέρθηκε αναλυτικά στην ασύλληπτη κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τις εργασιακές σχέσεις «γαλέρας» για τους εργαζομένους των συγκεκριμένων μονάδων, που θρηνούν ακόμη και θύματα (πρόσφατα με νεκρό Ινδό εργάτη στην Οξειά), αλλά και τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στον χώρο ανάπτυξης των ιχθυοκαλλιεργειών, που αναμένεται να μεγεθυνθούν εάν προχωρήσουν τα σχέδια των ΠΟΑΥ.
«Πρέπει όλοι μας, όχι απλά να πάρουμε πλέον θέση κατά αυτών των εγκλημάτων, αλλά να στρατευθούμε στον αγώνα για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια», είπε ο Νίκος Παπαναστάσης, υπογραμμίζοντας: «Το ΚΚΕ δεν είναι κατά των ιχθυοκαλλιεργειών. Αντίθετα αναγνωρίζει, και αυτό τον διατροφικό τομέα, ως μια εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ως μια δραστηριότητα, που πραγματικά μπορεί να παρέχει στον λαό φρέσκο, φτηνό και υγιεινό ψάρι».
Οι θέσεις του ΚΚΕ
Αναφέρθηκε και στις θέσεις του ΚΚΕ με:
• Δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών και η χωροθέτησή τους, με βάση τα συμφέροντα του λαού των περιοχών αυτών και όχι των επιχειρηματικών ομίλων.
• Την ύπαρξη ή τη δημιουργία υποδομών και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
• Σεβασμό προς τους μικρομεσαίους ψαράδες, με αντίστοιχη λήψη μέτρων στήριξης για την επιβίωσή τους.
• Σεβασμό προς τους εργαζόμενους σ’ αυτές τις μονάδες, στην αμοιβή και τις συνθήκες εργασίας τους.