Το βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό στις 20:53 ακριβώς, αναφερόμενος στην συγκεκριμένη απόφαση. Οπως ανέφεραν τα τουρκικά Μέσα, ο ορισμός της ώρας του διαγγέλματος στις 20:53 μόνο τυχαίος δεν είναι καθώς – όπως λέγεται -συμβολίζει την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 με την προσθήκη του αριθμού των 600 ετών από τότε (1453+600=2053).
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.
Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις τόσο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τη συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος έκανε… του κεφαλιού του προκαλώντας εκ νέου σφοδρές αντιδράσεις, την ώρα που η UNESCO ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του τόνισε ότι «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά». Αντίστοιχες καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αγία Σοφία: Απογοητευτική απόφαση
Την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους.
Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, η κ. Ορτέιγκους κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους επισκέπτες. «Κατανοούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη χωρίς εμπόδια σε όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό μέρος από τις «ιστορικές τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης» που συμπεριλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σε αναγνώριση της πλούσιας πολυπολιτισμικής της ιστορίας.
ΗΠΑ: Παρέμβαση Δημοκρατικών για την Αγιά Σοφιά
Ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Ντέιβιντ Σισελίνι τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες γι’ αυτή την απόφαση.
«Ο κόσμος πρέπει να εξοργιστεί με την απόφαση του Ερντογάν να πάρει την Αγία Σοφία- μέρος της κοινής μας παγκόσμιας κληρονομιάς – και να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εργαλείο που διαιρεί. Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πανηγυρισμοί Τούρκων πολιτών έξω από την Αγιά Σοφιά/ Φωτογραφία: AP IMAGESS
Με την σειρά του το κυπριακό ΥΠΕΞ το οποίο καταδίκασε τις ενέργειες στην Αγιά Σοφιά, ενώ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αποτελεί πρόκληση του πολιτισμένου κόσμου».
Ρωσική Εκκλησία: Η απόφαση οδηγεί σε μεγαλύτερους διχασμούς
Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέφρασε και εκείνη τη θλίψη της γιατί δεν εισακούστηκαν από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η ανησυχία της ίδιας, ούτε και άλλων, κατά τόπους, Ορθοδόξων Εκκλησιών, ανέφερε ο Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, πρόεδρος του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας και εκπρόσωπος του Πατριάρχη Κυρίλλου. Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε, ότι «η απόφαση αυτή δεν στοχεύει στη καθησύχαση των υπαρχουσών αντιθέσεων, αλλά αντιθέτως μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερους διχασμούς».
Η αντίδραση της Αυστρίας για την Αγιά Σοφιά
Την ίδια ώρα και ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επέκρινε έντονα την απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, τονίζοντας ότι με αυτή την κίνηση η Άγκυρα αποξενώνεται από την Ευρώπη. «Λυπούμαστε βαθιά για τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε! Η κατάργηση του καθεστώτος μουσείου που την καταστούσε προσβάσιμη σε όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες είναι ένα ακόμη βήμα μακριά από την Ευρώπη», ανέφερε.
ΕΕ: Λυπηρή η απόφαση για την Αγιά Σοφιά
«Λυπηρή» χαρακτήρισε με την σειρά απόφαση για την Αγιά Σοφιά, με ανακοίνωσή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «η Αγία Σοφία έχει ισχυρή συμβολική, ιστορική και παγκόσμια αξία. Η Τουρκία έχει αναπτύξει μια παράδοση πολιτιστικής διατήρησης καθώς και αναγνωρισμένη παράδοση πνευματικής και πολιτιστικής ανοικτότητας». Ο Μπορέλ τόνισε ότι «η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να ανατρέψει μία από τις αποφάσεις ορόσημο της σύγχρονης Τουρκίας και η απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να θέσει το μνημείο υπό τη διεύθυνση της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων, είναι λυπηρή».
Η πρώτη αντίδραση από Βερολίνο για την Αγιά Σοφιά
Η πρώτη αντίδραση από το Βερολίνο ήρθε από τον εντεταλμένο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θρησκευτικά ζητήματα Μάρκους Γκρίμπελ.
«Πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Αγία Σοφία διατίθεται αποκλειστικά σε μία θρησκεία για την τέλεση προσευχή. Το κτίριο έχει μία ιδιαίτερη ιστορική σημασία, τόσο για τον Χριστιανισμό όσο και για το Ισλάμ», τόνισε χαρακτηριστικά.