Πολλή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για τα πανηγύρια και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για διασπορά του κορωνοϊού, λόγω του συνωστισμού που επικρατεί σε αυτά.
Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και τη Μαρία Ορφανάκη, ο Κωνσταντίνος Ντελέζος Υγιεινολόγος -Λέκτορας Υγιεινής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έδωσε σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να γίνονται πλέον τα πανηγύρια, σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ, προκειμένου και να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις, και να μην κινδυνεύουν οι επισκέπτες.
Κατ’ αρχάς μιλάμε για υπαίθριο, ανοιχτό χώρο, και τίποτα άλλο. Πρέπει να υπάρχει οριοθέτηση των ατόμων που θα προσέλθουν στο πανηγύρι. Δε μπορεί να γίνεται αθρόα προσέλευση, και αυτό είναι θέμα των διοργανωτών, είπε ο κ. Ντελέζος.
Πρέπει να προτιμώνται τα σερβιρισμένα φαγητά, γιατί η κατάσταση είναι καλύτερα ελεγχόμενη. Αν επιλεγεί ο μπουφές, το σερβίρισμα πρέπει να γίνεται όπως στα ξενοδοχεία, δηλαδή, πλεξιγκλάς μεταξύ του σερβιτόρου και του πελάτη. Ο σερβιτόρος πρέπει να φορά μάσκα και γάντια και οι επισκέπτες να διατηρούν την απόσταση του 1,5 μέτρου, περιμένοντας να εξυπηρετηθούν.
Τα σερβίτσια πρέπει να είναι μιας χρήσεως, και αν οι διοργανωτές επιθυμούν τα άλλα σκεύη, αυτά πρέπει να πλυθούν σε πλυντήριο στους 60 βαθμούς Κελσίου, και όχι στο χέρι.
Η πίστα πρέπει να είναι οριοθετημένη και να ανεβαίνουν για χορό, το πολύ 50 άτομα. Να μην χρησιμοποιούνται μαντήλια και λουλούδια, ενώ μετά από κάθε χορό, πρέπει να ακολουθεί καλό πλύσιμο των χεριών και χρήση απολυμαντικού που πρέπει να υπάρχει πάνω σε κάθε τραπέζι.
Ο Ντελέζος τόνισε επίσης ότι όσοι μουσικοί παίζουν πνευστά όργανα, πρέπει να διατηρούν μία απόσταση 3 μέτρων από την υπόλοιπη ορχήστρα για λόγους προστασίας.
Ερωτηθείς πώς μπορούν να εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες, ο καθηγητής απάντησε ότι αυτοί πρέπει να διασφαλιστούν από τους διοργανωτές. “Είναι καλύτερο να συμμετέχουν λιγότεροι επισκέπτες και με όρους προστασίας, παρά να απαγορευτούν τελείως τα πανηγύρια, τόνισε.
Πηγή: ekriti.gr