Δεν μιλάμε για γιαούρτι ή αυγά, έτσι πολλοί από εμάς δεν το αποθηκεύουμε σωστά και επίσης δεν ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης του εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού.
Εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό: Όσα πρέπει να ξέρουμε για τη φύλαξή του και την ημερομηνία λήξης
Με την άνοδο της θερμοκρασίας και το επικείμενο καλοκαίρι, οι περισσότεροι από εμάς θα αρχίσουμε να πίνουμε περισσότερο νερό καθημερινά, είτε πρόκειται για εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό είτε για νερό βρύσης. Το νερό έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Βελτιώνει τη δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος, βοηθά τους ανθρώπους να διατηρήσουν το επιθυμητό βάρος, ενώ διατηρεί το σώμα και κατ’ επέκταση το δέρμα ενυδατωμένο.
Το νερό από τη βρύση δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά ένα μπουκάλι μεταλλικό νερό στην πραγματικότητα έχει αν και δεν παίζει μόνο αυτό ρόλο.
Χαλάει το εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό;
Το μεταλλικό νερό ορίζεται ως το ύδωρ στο οποίο δεν έχει προστεθεί κανένα συστατικό στις διαδικασίες παραγωγής, δηλαδή στα στάδια συλλογής και συσκευασίας, και δεν υπάρχουν χημικές διαδικασίες καθαρισμού. Το μεταλλικό νερό περιέχει συνήθως μέταλλα όπως ασβέστιο, χλωρίδια, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, νάτριο, θείο, κάλιο κ.λπ.
«Όπως τα τρόφιμα, που βρίσκονται μέσα σε ένα γυάλινο ή πλαστικό μπουκάλι, πέραν της ημερομηνίας λήξης παίζει ρόλο και η αποθήκευσή του» αναφέρει ο Δρ. Hagit Ulanovsky, ειδικός στη διαχείριση της υγείας και του περιβάλλοντος. «Εάν αποθηκεύσετε τα μπουκάλια σε δροσερό, ξηρό και σκιερό μέρος, όπως τα ζυμαρικά, ή μια κονσέρβα, θα κρατήσουν πολύ περισσότερο από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Σε περίπτωση που τα μπουκάλια εκτίθενται στον ήλιο, το νερό μπορεί να είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Έτσι, μην κρατάτε νερό στο αυτοκίνητο ή σε άμεση επαφή με τον ήλιο.
Σύμφωνα με τον Ulanovsky, η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης είναι νωρίτερη από την πραγματική. Στην πραγματικότητα όταν το μπουκάλι του εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού βρίσκεται σε δροσερό και σκιερό μέρος, τόσο περισσότερο θα κρατήσει μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του.
Ο Ulanovsky προσθέτει ότι όταν το πλαστικό που ονομάζεται PET, εκτίθεται στον ήλιο διασπάται και στη συνέχεια πίνουμε νερό που εμπεριέχουν μικροπλαστικά. Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μια ενιαία έκθεση σε μικροπλαστικά μπορεί να βλάψει την υγεία μας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αξίζει τον κόπο να είμαστε πιο προσεκτικοί όσον αφορά στη φύλαξή τους.
Συνεπώς, αρχικά αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό μόνο από καταστήματα που το διατηρούν σε δροσερό και σκιερό μέρος (θερμοκρασία μικρότερη των 18οC) και αποθηκεύστε το με ακριβώς ίδιο τρόπο στο σπίτι σας ή στον χώρο εργασίας σας.
Ποια στοιχεία είναι υποχρεωτικά αναγραφόμενα στη συσκευασία των εμφιαλωμένων νερών
Ονομασία πώλησης του προϊόντος
Ονομασία πηγής υδροληψίας
Τόπος της πηγής
Χημική ανάλυση
Κατεργασίες που ενδεχομένως πραγματοποιούνται κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης
Ποσότητα περιεχομένου
Χρονολογία ελάχιστης διαθεσιμότητας
Παρτίδα παραγωγής
Συνθήκες συντήρησης και χρήσης του προϊόντος
Εμπορική επωνυμία παρασκευαστή
Τι θα συμβεί αν γεμίσουμε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι με νερό βρύσης;
Η περίπτωση του νερού της βρύσης είναι διαφορετική και επίσης παρόμοια με το μεταλλικό νερό. Απαιτεί, επίσης, σωστή αποθήκευση. Επανερχόμενοι πάλι στο μεταλλικό νερό είναι δεδομένο ότι εάν διαπιστώσετε ότι το εμφιαλωμένο νερό περιέχει ιζήματα αιωρούμενα σωματίδια ή έχει δυσάρεστη οσμή, δεν πρέπει να το πιείτε.
Γιατί το νερό έχει παράξενη γεύση;
Το νερό της βρύσης έχει αρκετά απολυμαντικά για να εξουδετερώσει τα βακτήρια που συσσωρεύτηκαν στο νερό. Ωστόσο, αν ξεχάσατε ένα μπουκάλι ανοιχτό ή νερό μέσα σε ένα ποτήρι για αρκετές ώρες πιθανά να έχει αλλοιωμένη γεύση. Αυτό συμβαίνει καθώς όταν το νερό έρχεται σε επαφή με τον αέρα ή και τον ήλιο απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα που το καθιστά λίγο πιο όξινο και μπορεί επίσης να αλλάξει τη γεύση. Αυτό συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα για την υγεία. Στον αντίποδα είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε μια σημαντική αλλαγή στη γεύση του νερού, του χρώματος ή της οσμής. Επίσης, μην αποθηκεύετε μπουκάλια νερού δίπλα σε χρώματα ή διαλυτικά.